Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Grahn-Laasonen uskoo, että maanomistajat sitoutuvat vapaaehtoiseen suojeluun

Uusi ympäristö­ministeri pysäytti soidensuojelu­ohjelman

Politiikka
 
Sami Halinen / Lehtikuva
Sanni Grahn-Laasonen
Sanni Grahn-Laasonen Kuva: Sami Halinen / Lehtikuva

Pitkään valmisteltu soidensuojeluohjelman täydennys ei valmistu suunnitellusti. Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) pysäytti ohjelman etenemisen loppumetreillä. Maanomistajien kuulemisen oli määrä alkaa 27. lokakuuta, mutta suunniteltu aikataulu ei toteudu, koska Grahn-Laasonen haluaa vielä miettiä suojelun keinoja ja laajuutta.

Grahn-Laasonen selvityttää, onko soidensuojelussa mahdollista edetä vapaaehtoisuuden pohjalta.

Tästä on kyse

Täydennystä yli 30 vuotta vanhaan suojeluohjelmaan

 Ympäristöministeriön valmisteleman soidensuojelun täydennysohjelman tavoite on turvata Suomen suoluonnon monimuotoisuus ja jäljellä olevat arvokkaimmat suot.

 Ohjelma täydentää 1970–1980-lukujen taitteessa hyväksyttyä soidensuojelun perusohjelmaa.

 Ministeriö asetti syyskuussa 2012 asiantuntijatyöryhmän, jossa ovat mukana ympäristö- ja luonnonvarahallinnon, maankäytön suunnittelun, geologisen, ekologisen ja metsätalouden tutkimuksen sekä maa- ja metsätaloustuottajien ja luonnonsuojelujärjestöjen edustajat.

 Työryhmän on ollut määrä määritellä tämän vuoden loppuun mennessä luonnonarvoiltaan valtakunnallisesti merkittävät suot ja tehdä ehdotus kohteiden valinnasta valtakunnalliseen luonnonsuojeluohjelmaan.

 Soidensuojelun täydennysohjelma on hallitusohjelmassa sovittu.

 Ohjelma liittyy myös käynnissä olevaan Etelä-Suomen metsien monimuotoisuutta edistävään Metso-toimintaohjelmaan ja on sen kanssa osin päällekkäinen. Soidensuojeluohjelman valmistelua ja Metso-ohjelman toimeenpanoa tehdään tästä syystä yhteistyössä.

Lähde STT

"Jos rakennamme maanomistajien kanssa hyvää yhteistyötä vapaaehtoisuuden pohjalta, rakennamme samalla luottamusta ja positiivista asennetta luonnonsuojelua kohtaan. Vastakkainasettelun sijaan etsitään uutta tapaa toimia", hän kertoo tiedotteessaan.

Jatkosta Grahn-Laasonen lupaa kertoa marraskuun loppuun mennessä.

"Luontoarvoiltaan arvokkaimmat suot on saatava suojelun piiriin, jotta uhanalaisia suoluontotyyppejä ja soiden eliölajistoa voidaan suojella", Grahn-Laasonen vakuuttaa.

Myöhemmin keskiviikkona Grahn-Laasonen sanoi HS:lle, ettei soidensuojeluohjelman aikatauluun tule suurta viivästystä.

”Suojeluohjelmat ovat aina vuosien mittaisia, joten tällä aikalisällä ei ole merkittävää vaikutusta kokonaisaikatauluun. Selvitämme vapaaehtoisuuden kautta etenemisen mahdollisuuden marraskuun loppuun mennessä”, ministeri sanoo.

Hänen mukaansa maanomistajien kuulemisia ei kannattanut aloittaa alkuperäisen aikataulun mukaisesti, koska ennen kuulemisvaihetta on syytä keskustella suojelun toteuttamiskeinoista.

Grahn-Laasonen kertoo, että kokemuksia vapaaehtoisesta luonnonsuojelusta on saatu esimerkiksi Metso-metsiensuojeluohjelmassa, jota kaikki ovat pitäneet menestyksenä nimenomaan sen vapaaehtoisuuden vuoksi.

”Nyt selvitetään, voitaisiinko Metson kokemuksia ja siinä syntynyttä hyvää vuoropuhelua käyttää myös soiden suojelussa.”

Miten on tarkoitus edetä, jos riittävää halua soiden vapaaehtoiseen suojeluun ei löydy?

"Uskon, että maanomistajat sitoutuvat suojeluun, jos emme ehdoin tahdoin rakenna vastakkainasettelua”, Grahn-Laasonen sanoo.

Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava on tyrmistynyt ohjelman jäädyttämisestä.

"Soidensuojeluohjelmaa on tehty hämmästyttävän hyvässä yhteishengessä, ja kritiikkiä on tullut käsittämättömän vähän. Ei ole mitään perusteita ryhtyä jarruttamaan ohjelman etenemistä", Sulkava sanoo

"Kuulemisessa saataisiin ensimmäisen kerran tieto siitä, mitä maanomistajat todellisuudessa ohjelmasta ajattelevat. Vasta sen jälkeen tiedetään, olisiko mitään syytä edetä pakkosuojelulla."

Sulkavan mukaan soiden kohdalla ei kuitenkaan voi siirtyä pelkästään vapaaehtoiseen suojeluun.

"Maanomistusrakenne on sellainen, että useimmat suot koostuvat monista eri omistajien palstoista. Ja aina löytyy yksi, joka ei vapaaehtoiseen suojeluun lähde, vaikka ympäriltä lähdettäisiinkin."

Sulkava muistuttaa, että osien suojelu ei toimi soiden kohdalla ilman, että kokonaisuus kärsii: "Suo on vesitaloudellinen kokonaisuus. Jos toinen puoli kuivataan, toinenkin tuhoutuu."

Myös kansanedustaja ja entinen ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) pitää päätöstä käsittämättömänä.

"Tämä on ennenkuulumatonta. Ministeri itse pysäyttää hallituksen jo hyväksymän luonnonsuojeluohjelman, johon on olemassa rahatkin. En muista yhtään näin luontovihamielistä kommenttia yhdeltäkään ympäristöministeriltä", Niinistö sanoo HS:lle.

Grahn-Laasonen kuitenkin näkee, että hänen ja Ville Niinistön tavoitteet soidensuojelussa ovat samat.

"Arvokkaat suot pitää suojella, mutta olemme eri mieltä keinoista. Hallituksen jättäneet vihreät tekevät tässä tietenkin myös politiikkaa”, ministeri sanoo.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK sen sijaan on Grahn-Laasosen kaavailuihin tyytyväinen.

”Tämä oli viisas päätös ministeriltä, että ohjelmaan otettiin aikalisä ja se valmistellaan paremmin niin, että se vastaa maanomistajien omistusoikeuden periaatteita. Pakkosuojelu ei ole kenenkään edun mukaista”, sanoo MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola.

Hän uskoo, että maanomistajilta löytyy riittävästi tahtoa vapaaehtoiselle soidensuojelulle ja tavoitellut 100 000 hehtaaria suojeltavia soita löytyy helposti.

”Meillä on Suomessa niin paljon soita, että en usko, ettei tavoitteeseen päästäisi. Voimme analysoida yhdessä luontojärjestöjen kanssa asian niin, että riittävästi ekosysteemejä saadaan turvatuksi.”

Ympäristöministeriö on valmistellut soidensuojeluverkon täydennystä vuosia. Hallitusohjelmaan kuuluvan ohjelman konkreettinen valmistelu alkoi kaksi vuotta sitten valtioneuvoston periaatepäätöksellä.

Tavoite oli, että esitykset suojeltavista soista tehdään vuoden 2014 loppuun mennessä. Toteutuksen piti alkaa ensi vuonna. Ensimmäisen vaiheen kustannukset sisältyvät jo budjettikehykseen.

Uusien suojelukohteiden kokonaisalaksi arvioitiin alustavasti 100 000 hehtaaria. Pääpaino on Etelä-Suomessa, jossa koskemattomasta suoluonnosta on vain rippeet jäljellä. Viime kesänä kartoittajat kävivät läpi yli tuhat suota, noin 150 000 hehtaaria.

Tavoitteina on parantaa suoluonnon tilaa, turvata suoluontotyyppien säilyminen ja hillitä ilmastonmuutosta.

Soiden suojelussa on puutteita niin alueellisesti kuin ekologisestikin. Nykyinen suojeluverkosto kattaa 1,2 miljoonaa hehtaaria eli 13 prosenttia koko Suomen suoalasta. Suurin osa suojelusoista on Pohjois-Suomessa. Eteläisessä Suomessa soiden ja soidensuojelun tila on heikko.

Luonnontilaisia soita on jäljellä vähän. Koko maassa noin puolet suoluontotyypeistä on uhanalaisia, Etelä-Suomessa lähes kaikki. Uhanalaisten suolajien määrä on kasvanut viime vuosikymmeninä kiihtyvällä tahdilla. Uhanalaisia suolajeja on luokiteltu 420. Yli puolet ensisijaisesti soilla elävistä kasvilajeista on uhanalaisia. Suolinnuista niin ikään puolet on uhanalaisia.

Ojittamattomista soista valtaosa on Pohjois-Suomessa. Etelä- ja Keski-Suomen soista yli 80 prosenttia on ojitettu metsänkasvatuksen, turvetuotannon, maanviljelyn ja rakentamisen takia.

Korjaus: Uutisessa puhuttiin ensin virheellisesti sadan hehtaarin suojelualueesta. Oikea luku on 100 000 hehtaaria.

Video: Tuore ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen oli HS:n Studio Kulmapöydän vieraana viime perjantaina. Haastattelussa hän muun muassa kertoo, mikä on hänen mielestään tämän hetken suurin ympäristöongelma. Alla myös testi, jolla voit kokeilla, missä asioissa olet Grahn-Laasonen kanssa samaa mieltä.

Pitäisikö Vuotoksen tekoallas rakentaa, ympäristöministeri Grahn-Laasonen?
Pitäisikö Vuotoksen tekoallas rakentaa, ympäristöministeri Grahn-Laasonen?
Studio Kulmapöydän vieraana oli perjantaina tuore ympäristöministeri, kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen. Ministerin mukaan tämän hetken suurin ympäristöongelma on hiilidioksidipäästöt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat