Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-palvelujen tuottamisvastuusta syntyi viimein sopu

Politiikka
 
Ministeri Huovinen: Sote-ratkaisu huojensi mieleni
Ministeri Huovinen: Sote-ratkaisu huojensi mieleni
Eduskuntapuolueet ovat saaneet maaliin pitkään vetvotun sosiaali- ja terveysuudistuksen. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) kertoi heti päätöksen jälkeen olleensa huojentunut, mutta myönsi että työ jatkuu. Toimittaja: Martta Nieminen HS, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru HS

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut, että sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisvastuusta on sopu, kuten HS kertoi aiemmin tänään.

”Perustuslain mukaan kunnan tehtävistä on säädettävä lailla. Siksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain parlamentaarinen ohjausryhmä on tänään päättänyt tuottamisvastuun määritelmästä. Yksittäinen kunta ei voi määritelmän mukaan toimia tuottamisvastuullisena toimijana, jotta palvelut saadaan integroitua kokonaisvaltaisesti”, ministeriö toteaa tiedotteessa.

Kyseessä on tässä vaiheessa hallintouudistus, jonka ajatuksena on, että perustettavilla isoilla sote-alueilla on kuntia paremmat mahdollisuudet miettiä kaikkien sote-palvelujen kokonaisuus tarkoituksenmukaisesti.

Kun päätösvalta, rahat ja henkilöstö ovat yhden toimijan käsissä, se kykenisi nykyistä paremmin turvaamaan toimivat palvelut alueellaan. Yhden kunnan taloustilanne ei enää horjuttaisi sote-palvelujen rahoitusta kuten nyt voi käydä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirretään uudistuksessa viidelle sosiaali- ja terveysalueelle. Tuottamisvastuu voi olla lakiluonnoksen aikaisemmasta versiosta poiketen vain kuntayhtymällä tai sen sijasta tuottamisvastuualueen vastuukunnalla, jos alueen kunnat niin yksimielisesti sopivat.

Sote-alueet päättävät tuottamisvastuussa olevat kuntayhtymät ja niiden tehtävät.
Parlamentaarinen ohjausryhmä päätti, että koko maassa voi olla enintään 19 tuottamisvastuualuetta. Jokaisen tuottamisvastuussa olevan kuntayhtymän on vastattava ehkäisevistä, korjaavista ja hoitavista sekä kuntouttavista ja muista sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluista yhtenäisenä kokonaisuutena.

Etelä-Suomen sote-alueelle tulisi enintään kolme tuottamisvastuullista kuntayhtymää, joista yksi on todennäköisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri.

Alueilla voidaan päättää, että tuottamisvastuullisia kuntayhtymiä on sovittua vähemmän. Lausunnoilla olleesta lakiluonnoksesta on lisäksi poistettu mahdollisuus niin sanottujen teemallisten kuntayhtymien muodostamiseen.

Asiaa käsiteltiin parlamentaarisessa ohjausryhmässä perjantaina aamupäivällä.

Keskustan puheenjohtaja, kansanedustaja Juha Sipilä on tyytyväinen, että soteuudistuksen keskeisessä kiistanaiheessa on päästy sopuun.

"Pääasia, että tämä nytkähti nyt pykälän eteenpäin. Tehtyjen ratkaisujen pitäisi helpottaa myös perustuslaillisia ongelmia", hän sanoi perjantaina HS:lle.

Sipilän mielestä sotevalmistelu on ollut nyt turhan pitkään seisahtuneessa tilassa.

"Aikataulu painaa päälle."

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman on tyytyväinen siihen, että parlamentaarisessa sote-työryhmässä päästiin sopuun. Hän itse on kyseisen ryhmän jäsen.

"On erittäin hyvä, että vaikean työn lopputuloksena saavutettiin poliittinen yhteisymmärrys", Backman sanoi perjantaina HS:lle.

Hänen mukaansa ratkaisu turvaa tasavertaiset palvelut, saumattomat hoitoketjut ja jopa kustannussäästöt.

"Demareille on tärkeää, että pohjana on julkinen palvelutuotanto, jota yksityinen ja kolmas sektori täydentävät, kuten nykyisinkin."

STT:n mukaan Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) on tyytyväinen, että sote-lakiesityksessä pystyttiin rajaamaan tuottamisvastuualueiden lukumäärä nykyisiä sairaanhoitopiirejä pienemmäksi.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) kertoi eduskunnassa perjantaina päivällä olevansa huojentunut.

Ohjausryhmä jatkaa lakiesityksen käsittelyä ensi viikon tiistaina.

Ratkaisu alkoi häämöttää aiemmin tällä viikolla sen jälkeen kun päähallituspuolue kokoomus oli eri lähteistä saatujen tietojen mukaan tullut samoille linjoille muiden puolueiden kanssa.

Klo 17.10 korjattu virheellinen tieto, joka koski Husin alueen kuntayhtymiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat