Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Timo Soini: "Homo­liittolain" näkyvä kannattaminen yksi syy kokoomuksen alamäkeen

Politiikka
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini .
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini . Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pitää kokoomuksen kannatuksen laskua ja keskustan nousua HS-gallupin tärkeimpänä tuloksena. Hänen mielestään se kertoo tyytymättömyydestä nykyiseen hallitukseen.

"Merkittävää on se, että kansa haluaa muutosta."

Puoluekantansa kertoneista keskustaa äänestäisi HS-gallupin mukaan 24,5 prosenttia, mikä on vienyt sen ylivoimaiseen johtoon viisi kuukautta ennen eduskuntavaaleja.

Kokoomuksen kannatus on nyt 17,4 prosenttia, kun vielä syyslokakuussa kannatus oli 19,4 prosenttia. Syyslokakuussa ero kokoomuksen ja keskustan välillä oli vain muutama prosenttiyksikkö.

Eduskuntavaaleissa kokoomuksen kannatus on ollut yhtä alhaalla viimeksi vuonna 1972. Perussuomalaisten kannatus on 16,2 prosenttia, jolla se on lähes tasoissa Sdp:n kanssa, jonka kannatus on nyt 16,4 prosenttia.

Kokoomuksen kannatuksen laskulle HS-gallupissa Soini näkee kaksi syytä.

"Ihmiset eivät enää usko kokoomuksen talouspoliittisiin kykyihin. Enää ei uskota kokoomuksen kykyyn viedä maata eteenpäin."

Toiseksi syyksi hän nimeää arvokysymykset, erityisesti tasa-arvoisen avioliittolain, jota Soini kutsuu "homoliittolaiksi".

"Arvonihilismi on liikaa suurelle osalle kokoomuksen kannattajista varsinkin maaseudulla. Se sataa keskustan laariin."

Arvonihilismiä edustavat Soinin mielestä tasa-arvoista avioliittolakia näkyvästi kannattavat kokoomuspoliitikot, kuten pääministeri Alexander Stubb, sekä kansanedustajat Jaana Pelkonen ja Lasse Männistö.

Tuukka Ervasti
Kokoomuksen entinen puoluesihteeri Taru Tujunen.
Kokoomuksen entinen puoluesihteeri Taru Tujunen.

Soini ei säästele sanojaan arvostellessaan kokoomusta myös taktisista virheistä. Hänen mielestään kokoomus on jättänyt haastamatta keskustan oppositiopolitiikkaa liian pitkään ja lisäksi  Stubb toivoi alkusyksyllä julkisuudessa, että hän haluaisi sosiaalidemokraateille parempaa menestystä jatkossa.

"Kokoomuksen poliittinen osaamiskeskus häipyi Taru Tujusen mukana."

Tujunen  jätti puoluesihteerin tehtävänsä syksyllä.

Keskustan nousu on vienyt Soinin mielestä kannatusta muilta puolueilta, myös perussuomalaisilta.

"Keskustan nousu vetää mukaansa liikkuvia äänestäjiä."

Soini ei suostu kritisoimaan omaa puoluettaan tai näe perussuomalaisten oppositiopolitiikassa vikaa, vaikka keskusta näyttää korjanneen oppositiopuolueista hyödyn päähallituspuolue kokoomuksen kannatuksen laskusta. Perussuomalaisten kannatusprosentti HS-gallupissa on 16,2 prosenttia, mikä on vähemmän kuin perussuomalaisten 19,1 prosentin kannatus viime eduskuntavaaleissa.

Soini myös kiistää, että viime eduskuntavaalien jytky olisi sulanut. Hän viittaa Verkkouutisten tekemään vaalipiirikohtaiseen laskelmaan, jonka mukaan HS-gallupin tulos tarkoittaisi, että perussuomalaiset saisi gallupin tuloksella 35 kansanedustajaa. Se olisi neljä kansanedustajapaikkaa vähemmän kuin viime vaaleissa.

"Sekin on kova saavutus."

Soini ei näe galluplukemissa aihetta kyseenalaistaa onnistumistaan puolueen puheenjohtajana tai puolueen oppositiopolitiikaa.

"Aion vetää kampanjaa niillä ohjelmilla, mitä meillä on. Meidän pitää vain jatkaa samalla linjalla ja mennä kansan pariin."

Soini myöntää, että perussuomalaisten on haastettava keskustaa enemmän ennen vaaleja. Hän aikookin tiukata keskustaa esimerkiksi jätevesiasetuksesta.

"Keskustalta pitää kysyä, kumotaanko jätevesiasetus. Keskustan pitää kertoa, korjataanko tehdyt virheet", Soini sanoo.

Soini aikoo nostaa esille myös keskustan vaihtoehtobudjetin, joka hänestä häviää perussuomalaisten esitykselle. Hänen mielestään keskustan vaihtoehtobudjetissa ei satsata esimerkiksi koulutukseen ja kuntiin tarpeeksi.

Kokoomuksen puoluejohto ei kommentoinut HS:lle gallupin tulosta.

 

Kokoomuksen puoluesihteeri Minna Arve kommentoi aamulla STT:lle, että kokoomuksen on tehtävä töitä suomalaisten luottamuksen palauttamiseksi.

Hänen mukaansa kokoomuksen pitää ottaa palaute nöyrästi vastaan.

Myös Helsingin Sanomien Studio kulmapöydässä puitiin perjantaina tuoretta HS-gallupia. Vieraana ollut Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne arvioi puolueensa kannatuksen nousevan trendin lailla.

"Arvioin galluppia trendin näkökulmasta. Me olemme nyt pikku hiljaa kipuamassa ylöspäin gallupluvuissa, se varsinainen gallup-päivä on ensi vuonna huhtikuun 19. päivä. Siellä pitää olla tapissaan kannatus", Rinne sanoi.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne: Puolue kipuaa pikku hiljaa ylöspäin kannatusluvuissa
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne: Puolue kipuaa pikku hiljaa ylöspäin kannatusluvuissa
Helsingin Sanomien Studio Kulmapöydässä perjantaina vierailleen Sdp:n Antti Rinteen mukaan Sdp on hiljalleen nousemassa kannatuskyselyissä. Rinteen mukaan kyse on trendistä, joka alkoi kesällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat