Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katso edustajien videohaastattelut sekä taulukot historiallisesta äänestyksestä

Eduskunta hyväksyi avioliittolain muutoksen – katso listasta, miten edustajat äänestivät

Eduskunta äänesti avioliittolain muutoksen puolesta, uudistus ehkä voimaan keväällä 2017

Politiikka
 

Suomen eduskunta on teki perjantaina historiallisen päätöksen. Eduskunta päätti äänin 105–92 hyväksyä samaa sukupuolta olevien avioliitot. Poissa oli kaksi edustajaa.

Päätös menee vielä eduskunnan suuren valiokunnan käsittelyyn todennäköisesti ensi viikolla. Sen jälkeen asia palaa vielä koko eduskunnan päätettäväksi.

Jos kaikki asiaan kuuluvat lait saadaan muutettua ensi vuoden loppuun mennessä, samaa sukupuolta olevat voisivat solmia avioliiton aikaisintaan 1. maaliskuuta 2017.

Päätöksen jälkeen eduskunnan valtiosalissa oli poikkeuksellista kuhinaa. Helsingin Sanomien haastatteluun napattu vihreiden kansanedustaja Jani Toivola oli odotetusti liikuttunut päätöksestä. Toivola on ollut etunenässä ajamassa tasa-arvoista avioliittolakia. Eduskunta äänesti Toivolan tekemän esityksen puolesta.

Näin eduskunta äänesti avioliittolaista marraskuussa
Näin eduskunta äänesti avioliittolaista marraskuussa
HS:n grafiikkavideo näyttää, miten avioliittolaista äänestettiin marraskuussa. Grafiikka: Boris Stefanov HS.

”Se on niin salakavala tunne, että ihminen koko ajan kamppailee sen kanssa että olenko yhdenvertainen muiden kanssa vai en. Tämä on äärimmäisen tärkeä teko”, Toivola sanoi.

Toivola sanoi kenties juhlivansa tänään myöhemmin. Hän katseli ulos valtiosalin ikkunoista, josta näkyi tuhansia tasa-arvoisen avioliittolain kannattajia.

”Se voi olla, että tänään on aikamoinen hulabaloo kaupungilla. Saa nähdä voitetaanko lätkämatsien juhlat.”

Pääministeri Alexander Stubb (kok) kehui eduskunnan äänestystulosta hienoksi. Hän sanoi taistelleensa monta vuotta homo- ja lesboparien oikeuksien puolesta, aina Euroopan parlamentin ajoista asti.

Kansanedustaja Jani Toivola iloitsee avioliitolain läpimenosta
Kansanedustaja Jani Toivola iloitsee avioliitolain läpimenosta
Kansanedustaja Jani Toivola iloitsee avioliitolain läpimenosta.

”Olen erittäin tyytyväinen että suomalainen lainsäädäntö ottaa nyt askeleen kohti samantyyppistä lainsäädäntöä kuin Pohjoismaissa.”

Stubbin mukaan äänestystulos on kahdella tavalla merkittävä.

”Se osoittaa kansalaisaloitteiden toimivan. Tahdon-kampanja on ollut erittäin vahva, ja onnistunut kääntämään kansanedustajien mielipiteen. Tämä on osoitus siitä, mitä kansalaisdemokratia on parhaimmillaan.”

”Toinen asia liittyy puhtaasti tasa-arvoon, ihmisoikeuksiin ja siihen että kaikkia kohdellaan lain edessä yhdenvertaisesti.”

Stubb ei usko, että äänestystulos sinänsä asemoisi Suomea lähemmäksi länsimaita. Hän muistutti että Suomi oli toinen maa maailmassa joka antoi naisille oikeuden äänestää.

”Kyllä Suomi on aina nähty modernina tasa-arvovaltiona. Sitäkin taustaa vasten tämä on tullut vähän jälkijunassa tämä äänestys.”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen äänesti avioliittolain muutosta vastaan.

"Nykyinen laki riittää, siinä on tietyt oikeudet turvattu."

Vasemmistoliiton Silvia Modig, joka on itse homoseksuaali, oli liikuttunut äänestystuloksesta.

”Mitä luulet, että miltä tuntuu? Olo on hyvin kevyt, todella helpottunut ja onnellinen”, Modig sanoi.

Hän itki tänään äänestyksen yhteydessä, ja myös eilen kun eduskunnassa käytiin keskustelua kansalaisaloitteesta.

”Rupean olemaan vähän tällainen eduskunnan virallinen itkijänainen.”

Hän sanoi olevansa erityisen liikuttunut siitä, että myös puoluetoveri Erkki Virtanen liikuttui tänään eduskunnassa kyyneliin.

”Hän on isoisä, valkoinen lihansyöjä heteromies. Tässä tästä on kyse. En minä tässä homona aja omia oikeuksiani, vaan suurempaa yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa.”

Myös vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen juhli äänestystulosta.

"Tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus toteutui. Olen todella iloinen, että Suomi siirtyi askeleen eteenpäin tällä päätöksellä."

Pekonen oli lähdössä kotiin lasten luo, joten mitään suuria juhlia ei ollut tiedossa. "Ehkä yksi lasi kuohuviiniä kuitenkin tasa-arvon kunniaksi", hän sanoi.

Näin pääministeri Alexander Stubb kommentoi äänestystulosta
Näin pääministeri Alexander Stubb kommentoi äänestystulosta
Pääministeri Alexander Stubb kertoo olevansa erittäin tyytyväinen tasa-arvoisen avioliittolain läpimenoon eduskunnassa.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä otti rauhallisesti äänestyksen tuloksen, vaikka itse äänesti sen puolesta, että avioliittolakia ei muutettaisi.

"En nähnyt, että avioliittolakia tarvitaan puutteiden korjaamiseen, se olisi voitu tehdä toisella tavalla", hän sanoi. "Tämä on ollut selkeä kantani koko ajan."

"Tämä on eduskunnan tahtotila ja sen kanssa mennään", Sipilä sanoo. Niinpä hän ei usko, että suuressa valiokunnassa tulee mutkia matkaan.

"Uskon että jokainen edustaja käyttäytyy suuressa valiokunnassa kuten salissa, en usko että se muuttuu missään vaiheessa."

Perussuomalaisten Arja Juvonen uhmasi puolueensa puheenjohtajaa Timo Soinia ja äänesti ainoana eduskuntaryhmästään tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.

”Kyllä se tietysti oli vaikea päätöksenä. Mutta tämä oli omantunnon ja sydämen asia. Minulla oli vahva tarve tuoda oma kantani esiin”, Juvonen sanoi.

Vasemmistoliiton Silvia Modig kertoo tuntemuksistaan heti äänestyksen jälkeen
Vasemmistoliiton Silvia Modig kertoo tuntemuksistaan heti äänestyksen jälkeen
Vasemmistoliiton Silvia Modig kertoo tuntemuksistaan heti äänestyksen jälkeen.

”Mielestäni aika on Suomessa kypsä tasa-arvoiselle avioliittolaille, ihmisten yhdenvertaisuudelle ja onnelle.”

Hän kertoi tienneensä koko ajan, että tulee kannattamaan kansalaisaloitetta. Juvonen ei pelkää sitä, että puolueelta tulee satikutia ryhmäkurista poikkeamisen takia.

”En usko että tulee seuraamuksia. Tämä kantani ei ole tullut yllätyksenä kenellekään. Olen saanut tosi hyvää tukea työkavereilta, eli päätökseni ei ole ollenkaan vaikuttanut ryhmätovereiden suhtautumiseen.”

Timo Soini oli odotetusti pettynyt mies äänestyksen jälkeen.

”Ensimmäistä kertaa biologisesta juurettomuudesta tehdään lapselle normaali tila”, hän sanoi.

Soinin mukaan ei ole itsestään selvää, että seuraava hallitus sitoutuu avioliittolain muuttamiseen.

”Jokainen hallitus voi tuoda minkälaiset hallituksen esitykset tahansa eduskuntaan, monenlaisia esityksiä on muuteltu”, hän sanoi.

”Tämän päivän tulos oli tässä. Olin päätöksestä eri mieltä ja näen sen vahingollisena. Minulle avioliitto on miehen ja naisen avioliitto tästäkin eteenpäin.”

Soinin mukaan ryhmäkurista poikenneelle Arja Juvoselle ei seuraa rangaistuksia.

”Luulen, että Arja Juvosen kohtalon päättävät äänestäjät. Tietysti olen tottunut, että kun sitoudutaan vaaliohjelmaan, sen puolesta äänestetään. Tässä tuli poikkeus ja äänestäjät päättävät Juvosen kohtalosta.”

Myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström vahvisti, että Juvoselle "ei tietenkään tule mitään rangaistuksia."

Juvosen, Soinin ja Lindströmin puoluetoveri Pentti Oinonen sanoi olevansa surullinen Suomen kansan puolesta. Oinosen mukaan suomalaisille on nyt tehty karhunpalvelus.

Perussuomalaisten Arja Juvonen äänesti vastoin Timo Soinin ohjeistusta
Perussuomalaisten Arja Juvonen äänesti vastoin Timo Soinin ohjeistusta
Perussuomalaisten Arja Juvonen äänesti omantuntonsa mukaan tasa-arvoisen avioliittolain puolesta, vaikka puoluejohtaja Timo Soini oli ohjeistanut puoluetovereitaan toisin.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen oli hyvin pettynyt. Puolue sai torjuttua sen, että avioliittolain muuttaminen olisi kirjattu hallitusohjelmaan.

"Eniten kirpaisee se, että avioliittolaki on suuri periaatteellinen arvokysymys. Me tehtiin kovasti töitä, että nykyinen laki olisi säilynyt ja siksi tulos on pettymys", hän sanoi.

"Tietysti demokratia toimii niin kuin toimii."

Sosiaalidemokraattien kansanedustaja, puolueen entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen äänesti lakimuutoksen puolesta.

”Minulle tässä on kysymys tasavertaisuudesta lain edessä. Se, mitä kirkko tai uskontokunnat tulevat tekemään, on heidän asiansa.”

Urpilainen kehui kansalaisaloitetta vuolaasti.

”Tarvittiin kansa ja tämä aloite, että asia saatiin eduskunnassa eteenpäin. Pidän kansalaisaloitetta tärkeänä myös demokratian kehityksen kannalta.”

Jutta Urpilainen kertoo äänestyspäätöksestään
Jutta Urpilainen kertoo äänestyspäätöksestään
Jutta Urpilainen kertoo, miksi hän äänesti tasa-arvoisen avioliittolain puolesta

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne on ottanut vahvasti kantaa avioliittolain muutoksen puolesta. Urpilaisen puoluetoveri Jukka Kärnä sanoi kuitenkin tehneensä päätöksen ennen Rinteen ulostuloa.

”Onhan tämä päätös tietysti historiallinen. Mutta tämä on mielestäni saanut aikamoiset mittasuhteet, kun ajatellaan että ensi viikolla äänestetään Fennovoimasta ja Euroopan pankkiunionin kriisinratkaisumekanismista. Niiden jälkeen koko Eurooppa ei ole entisellään”, Kärnä sanoi.

Sdp:n Jukka Kärnä kertoo, miksi hän äänesti tasa-arvoisen avioliittolain puolesta
Sdp:n Jukka Kärnä kertoo, miksi hän äänesti tasa-arvoisen avioliittolain puolesta
Sdp:n Jukka Kärnä kertoo, miksi hän äänesti tasa-arvoisen avioliittolain puolesta

Vasemmistoliiton Jari Myllykoski arpoi kantaansa pitkään. Lopulta hän päätyi kannattamaan lakimuutosta.

”Äänestin mietintöä vastaan, eli tasa-arvoisuus voitti Myllykosken mielentilan”, mies pohti.

”Minulle tasa-arvoisuus oli vallitseva kanta koko prosessin ajan. Tämä oli iso periaatteellinen asia, ja pidätin itselläni oikeuden syvälliseen harkintaan.”

Vasemmistoliiton Jari Myllykoski ei kertonut äänestyspäätöstään etukäteen
Vasemmistoliiton Jari Myllykoski ei kertonut äänestyspäätöstään etukäteen
Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski ei kertonut etukäteen, onko hän tasa-arvoisen avioliittolain puolella vai ei. Nyt hän kertoo, miksi hän äänesti tasa-arvon puolesta.

Kokoomuksen kansanedustaja, eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka äänesti tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Hänelle päätös seurata puolueensa puheenjohtajan jalanjäljissä oli helppo.

”Tämä oli tärkeää tasa-arvon ja ihmisoikeuksien kannalta. Pääperuste oli se, että samaa sukupuolta olevat parit ovat lain edessä yhdenvertaisia muiden kanssa”, Toivakka pohti.

Kokoomuksessa rivit jakaantuivat lakimuutoksen suhteen. Toivakan mielestä asia ei kuitenkaan ollut lainkaan hankala puolueen yhtenäisyydelle.

”Kokoomus kokoaa erilaisia ihmisiä yhteen, se on meidän voimamme ja vahvuutemme. Halusimme antaa jokaiselle oikeuden kuulla sydämensä ääntä.”

Toivakka myös sanoi, että valtavasta mediajulkisuudesta huolimatta asiassa ei olla menty överiksi.

”Kyse on kuitenkin ihmisoikeuksista. Tämä on niin tärkeä asia monien suomalaisten ja perheiden arjessa, käytännön elämässä. Mielestäni se, että keskustellaan ihmisoikeuksista, on hyvin terveellistä suomalaiselle yhteiskunnalle.”

”Mietin että jos tässä käy näin hyvin kuin kävi, että lakimuutos hyväksytään reilulla enemmistöllä, niin Suomessa aukeaa joku henkinen lukko.”

Ministeri lisäsi, että samanlaisella aktiivisuudella pitäisi Suomessa keskustella myös talousasioista.

Toivakan puoluetoveri Pertti Salolainen äänesti myös tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Hän ei kertonut kannastaan etukäteen edes tyttärelleen.

"Reaalimaailma on mennyt tässä eteenpäin sillä tavalla, että tämä on enemmän tai vähemmän nykytilanteen uudelleenkirjausta", hän sanoi.

Kokoomuksen Jukka Kopra sen sijaan äänesti lakimuutosta vastaan.

"Lapsella on subjektiivinen oikeus isään ja äitiin ja mielestäni sen on tärkeämpi kuin aikuisten parisuhdetarpeet", hän kertoi kannastaan.

Rio Gandara / HS
Uuden avioliittolain kannattajat kokoontuivat perjantaina Kansalaistorille.
Uuden avioliittolain kannattajat kokoontuivat perjantaina Kansalaistorille.
Rio Gandara / HS
Sukupuolineutraalin avioliittolain kannattajia viime perjantaina Helsingin Kansalaistorilla.
Sukupuolineutraalin avioliittolain kannattajia viime perjantaina Helsingin Kansalaistorilla.
Rio Gandara / HS

Eduskunnan päätös menee vielä eduskunnan suuren valiokunnan käsiteltäväksi todennäköisesti ensi viikon keskiviikkona, 3. joulukuuta. Suurta valiokuntaa johtava Riitta Myller (sd) kannattaa avioliittolain muutosta, samoin useimmat muut valiokunnan jäsenet.

Jos suuri valiokunta ei näe päätöksessä ongelmia eikä valiokunnassa laadita vastalausetta, asia palaa koko eduskunnan käsittelyyn, niin sanottuun jatkettuun ensimmäiseen käsittelyyn, mahdollisesti jo seuraavana päivänä eli 4. joulukuuta.

Tämän lisäksi tarvitaan vielä toinen käsittely, jossa avioliittolain muutoksen vastustajat voivat vielä esittää lakiehdotuksen hylkäämistä ja mahdollisia lausumia eli ponsia.

Aikataulu on vielä täysin avoin, mutta mahdollisesti ratkaiseva viimeinen äänestys olisi ehkä perjantaina 12. joulukuuta. Koska tämän päivän äänestyksessä enemmistö äänesti avioliittolain muutoksen puolesta, todennäköisesti äänestystulos on suunnilleen sama lopullisessa äänestyksessäkin.

Päätöksen taustalla on kansalaisaloite, joka sai taakseen viime talvena yli 160 000 allekirjoittajaa.

Pohjoismaista Suomi on nykyään ainoa maa, jossa samaa sukupuolta olevien avioliitto ei ole mahdollinen.

Lakivaliokunnan enemmistö päätti viime kesänä äänestyksessä, että se valmistelee asiasta kielteisen mietinnön eli kannan. Koko eduskunta äänesti asiasta, koska mietintöön tehtiin vastalause.

Lakivaliokunnassa tasa-arvoista avioliittolakia ajoivat Jani Toivola (vihr), Mikael Jungner (sd), Suna Kymäläinen (sd), Johanna Ojala-Niemelä (sd), Aino-Kaisa Pekonen (vas), Jaana Pelkonen (kok), Kristiina Salonen (sd) ja Stefan Wallin (r).

Avioliittolain muutoksen kannattajat ovat puhuneet perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteesta ja syrjinnän kiellosta. Erityisesti Sdp:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinneja kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb ovat vedonneet kansanedustajiin juuri näiden syiden vuoksi. Heidän mielestään nyt oli aika päättää avioliittolain muutoksesta.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok) on useaan kertaan sanonut, että hän vastustaa avioliittolain muutosta, koska siihen liittyy adoptio-oikeus. Monet lakimuutoksen vastustajat ovat puhuneet lapsen oikeudesta isään ja äitiin.

Jo nykyään yhdellä ihmisellä voi olla adoptio-oikeus. Samaa sukupuolta olevien parien adoptiot ovat mahdollisia pitkän prosessin kautta perheen sisäisellä adoptiolla. Rekisteröidyn pariskunnan toinen osapuoli adoptoi siis kumppaninsa adoptoiman lapsen.

Ministeri Toivakka: Omantunnon perusteella äänestäminen ei hajoita kokoomusta
Ministeri Toivakka: Omantunnon perusteella äänestäminen ei hajoita kokoomusta
Kokoomuksen ministeri Lenita Toivakka uskoo vahvasti, että vaikka kokoomuksen kansanedustajat saivat äänestää tasa-arvoisesta avioliittolaista omantuntonsa mukaan, ei se kuitenkaan hajoita kokoomusta.
Avioliittolakia tukevat kansanedustajat halasivat päätöksen jälkeen
Avioliittolakia tukevat kansanedustajat halasivat päätöksen jälkeen
Eduskunta päätti äänin 105-92 hyväksyä samaa sukupuolta olevien avioliitot. Äänestystuloksen selviäminen kirvoitti lain kannattajat halaamaan toisiaan eduskunnassa.

Studio Kulmapöytä: Ben Zyskowicz uskoo jäävänsä historian väärälle puolelle
Studio Kulmapöytä: Ben Zyskowicz uskoo jäävänsä historian väärälle puolelle
Tasa-arvoista avioliittolakia vastustava kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz uskoo, että tulevaisuudessa lain vastustajien mielipiteet herättävät kummastusta. Studio Kulmapöydässä vierailleen Zyskowiczin mukaan asiaan suhtaudutaan 50 vuoden kuluttua todennäköisesti samoin kuin nyt naisten äänioikeuteen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat