Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus valmistelee Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton yhdistämistä

Politiikka
 
Bo Stranden
Kuva: Bo Stranden

Hallituksessa valmistellaan Veikkauksen, Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) ja Fintoton yhdistämistä. Asiaa käsiteltiin viime viikolla hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Pääministeri Alexander Stubb (kok) vahvisti tiistai-iltapäivänä, että asiaa valmistellaan. Stubbin mukaan keskustelu mahdollisesta yhdistymisestä liittyy siihen, että tällä hetkellä koko peliteollisuus uudistuu maailmanlaajuisesti.

”Me olemme matkan varrella keskustelleet tästä asiasta monta kertaa”, hän sanoo ja viittaa asian olevan sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) vastuulla.

Stubbin mukaan valmistelulle ei ole aikataulua.

”Selvittelemme ja katsomme, miten tilanne edistyy, mutta haluan vakuuttaa, että kyllä pelimonopolijärjestelmä Suomessa säilyy kutakuinkin sellaisena kuin se on tänä päivänä.”

Helsingin Sanomien tietojen mukaan yhdistämisen syyt eivät ole poliittiset vaan lähinnä juridiset. Hanke on käynnistetty virkamiestasolla sisäministeriössä.

Hallituksessa asian esitteli sisäministeri Räsänen. Sisäministeriö vastaa kolmen pelimonopolin valvonnasta.

HS:n tietojen mukaan talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi, että pelimonopolit yhdistettäisiin, mutta päätös tehdään vasta tiistaina 16. joulukuuta.

Pääsyitä mahdolliselle yhdistymiselle on Stubbin mukaan kaksi.

”Ensimmäinen on se, että digitalisaation ja internetpelaamisen kautta koko peliteollisuus on muuttumaan päin. Toinen pääsyy on tietysti Euroopan unionin lainsäädäntö. Jotta me voimme puolustaa monopoliasemaamme, on ehkä tehtävä muutama korjausliike”, hän sanoo.

Stubb ei tässä vaiheessa halua arvioida, milloin mahdollinen yhdistyminen voisi tapahtua.

Arpajaislaki lähtee siitä, että kolmen pelimonopolin säilymisen edellytyksenä on se, että niiden tuotteet eroavat selvästi toisistaan. Veikkaus vastaa arvontapeleistä, RAY raha-automaateista ja kasinoista sekä Fintoto ravipeleistä.

Digitalisoinnin ja nettipelaamisen myötä nämä pelimuodot ovat kuitenkin lähentyneet toisiaan eikä tuotteiden eroja voi entiseen tapaan määritellä. Tämän vuoksi kolme monopolia ollaan yhdistämässä yhdeksi.

Suomen rahapelien monopoliorganisaatioiden yhdistämistä harkittiin viimeksi vakavasti vuonna 2011 käydyissä hallitusneuvotteluissa.

Yhdistäminen houkutti poliitikkoja, sillä opetusministeriön silloisen selvityksen mukaan Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton yhdistäminen säästäisi 50 miljoonan euron kulut vuodessa.

Ministeriön selvitysmiehet esittivät, että kolmikantainen monopoli purettaisiin.

Asia oli todella arka eikä yhdistämishanke toteutunut. Hallitusohjelmaan kirjattiin, että nykyisellä järjestelmällä mennään.

Tiukimmin vastaan harasi RAY. Silloinen RAY:n toimitusjohtaja Sinikka Mönkäre piti säästöajatusta tuulesta temmattuna.

Selvitysmiesten mukaan säästöt syntyisivät rahapelitoiminnan päällekkäisyyksistä, eli lähinnä asiamiespalkkioista, henkilöstökuluista ja investoinneista.

Oikaisu kello 13.50: Uutisessa kerrottiin ensin virheellisesti, että RAY olisi yhtiö. Se on kuitenkin yhdistys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat