Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä puhuu paljon yhteiskunta­sopimuksesta – HS kertoo, mistä siinä on kyse

Politiikka
 
Sipilä pitää yllä jännitystä tulevasta hallituksesta
Sipilä pitää yllä jännitystä tulevasta hallituksesta
Hallitustunnustelija, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoi tiistain neuvottelujen jälkeen, että kaikki puolueet haluavat yhä hallitukseen. Keitä hän on neuvotteluihin valitsemassa, sitä Sipilä ei sanonut. "En pohjaa kerro, koska sitä ei ole tiedossa." Kuvaus: Terhi Liimu HS.

Hallitustunnustelija, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vaatii työmarkkinajärjestöiltä päätöstä yhteiskuntasopimuksesta huomiseksi torstaihin kello 14:ään mennessä.

Sipilä haluaa tiedon yhteiskuntasopimukseen sitoutumisesta ennen kuin hän ilmoittaa, mitkä puolueet lähtevät vaalivoittaja keskustan kanssa hallitusneuvotteluihin.

Mutta mikä on tämä paljon puhuttu yhteiskuntasopimus? Kukaan ei vielä tiedä, koska sellaista ei vielä ole tehty eikä vastaavaa ole ollut koskaan ennen.

Helsingin Sanomat keräsi vastaukset muutamiin keskeisiin sopimusta koskeviin kysymyksiin.

 

Mikä on yhteiskuntasopimus?
Kyseessä on hallitusneuvottelija Juha Sipilän ajatus, että työelämän etujärjestöt sitoutuvat päätöksiin, joilla Suomen tuottavuutta ja kilpailukykyä parannetaan, jotta työllisyys paranisi. Näin ihmisten ahdinko vähenisi ja julkinen velkaantuminen pienenisi eikä leikkauksia tarvitsisi tehdä niin paljon.

Sipilä haluaa tiedon nopeasti, sillä työmarkkinaratkaisut vaikuttavat hallitusohjelmaan ja talousohjelmaan. Mitä enemmän tehoa työmarkkinoista saadaan irti, sitä vähemmän tarvitaan leikkauksia, keskustassa ajatellaan. 

Ketkä sopimuksesta neuvottelevat?
Loppuneuvotteluihin osallistuvat työmarkkinoiden keskusjärjestöt eli Elinkeinoelämän keskusliitto, Kuntatyönantajat, SAK, Akava ja STTK sekä Suomen yrittäjät.

Yhteiskuntasopimus on hankala nimi, sillä työmarkkinoilla sopimus katsotaan juridiseksi päätökseksi. 

Kuinka todennäköistä sopimuksen synty on?
Työmarkkinakonkarit suhtautuvat varsin skeptisesti näin nopeasti tehtävään laajaan sopimukseen, mutta paine vähintään jonkinlaisen tahdonilmauksen syntymiseen on suuri. Laajasti ajateltuna monesta neuvottelupöydässä olevasta asiasta on neuvoteltu vuosia ilman sopua. 

Ovatko osapuolet halukkaita löytämään ratkaisun?
Kaikilla osapuolilla on yhteinen näkemys Suomen talouden ongelmien vakavuudesta, samoin siitä, että Suomen kilpailukykyä ja tuottavuutta pitää parantaa. Pelastuskeinoista on yhtä jyrkät erimielisyydet kuin ennenkin.

Kaikilla osapuolet tahtovat tehdä päätöksiä, joilla Suomi saadaan nousuun. Halukkuutta siis riittää, mutta aika voi loppua. Joitakin Sdp:hen kuuluvia ay-johtajia kiinnostaa yhteiskuntasopimus myös siksi, että sopimuksen ansiosta Sdp saattaa päästä hallitukseen. 

Mikä neuvotteluista tekee vaikean?
Ajan lisäksi se, että työntekijöiden on vaikea luopua saavutetuista eduista, kuten nykyisistä lomista, irtisanomissuojasta tai työajoista, ilmaiseksi. Työnantajat taas eivät ole valmiita lisäämään juuri miltään osin omia kustannuksiaan tai luopumaan nykyisistä oikeuksistaan. Valtio taas ei voi "ostaa" joustoja, koska valtiolla ei ole rahaa.

Valtio joutuu luultavasti alentamaan veroja jo pelkästään kesäkuussa ehkä päätettävän palkkaratkaisun helpottamiseksi. Helpoimpia ovat osat, joissa juuri kenenkään asema ei heikkene, kuten säännösten purkaminen tai työpaikkakohtaisen neuvotteluyhteyden parantaminen.

Keskeinen osa neuvotteluja on työajan pidentäminen, mutta siitä keskusjärjestöjohtajat eivät voi päättää. Työajoista päätetään liittojen välillä työehtosopimuksissa. 

Miten sopimusta on tähän asti valmisteltu?
Keskiviikkoaamuna neuvottelijat kokoontuvat etsimään sopua yhdessä Sipilän kanssa. Tapaamista varten kymmeniä ihmisiä kirjoitti tiistaina yhteenvetoja neuvottelujen pohjaksi. Tähän mennessä sopimuksen aihioita on käsitelty kolmessa työryhmässä, joita ovat vetäneet keskustalaiset kansanedustajat Anne Berner, Matti Vanhanen ja Olli Rehn.

Ryhmissä on enemmänkin tunnusteltu eri puolten suhtautumista eri asioihin, mutta varsinaisiin päätöksiin johtavaa kädenvääntöä niissä ei ole ollut. 

Heikkenevätkö työntekijöiden työehdot?
Vaikea sanoa, mutta lähtökohta on, että työajat ja säännöt olisivat nykyistä joustavampia ja niistä sovittaisiin enemmän työpaikoilla. Toiselle se voi olla hyvä, toiselle huono asia. Jos joustot lisäävät työpaikkoja, se on hyvä useimmille.

Sipilä on sanonut, että hän suostuu vain sopimukseen, joka on tasapainossa. Se tarkoittaa, että työntekijät saavat jonkinlaista lisäturvaa, jos he suostuvat vaikkapa irtisanomisajan lyhentämiseen. Tuo lisäturva olisi esimerkiksi koulutusta, jota taas työnantaja ei ole kovin halukas maksamaan. 

Laskevatko palkat?
Palkoista ei ole tarkoitus sopia, koska syksyn 2013 keskitetyn palkkaratkaisun eli niin sanotun työllisyys- ja kasvusopimuksen (tyka) jatkosta on tarkoitus päättää kesäkuussa. Osa tykaa ovat myös niin sanotut työrauhaneuvottelut. Työnantajat haluavat korottaa esimerkiksi lakkosakkoja.

Neuvottelut keskeytyivät alkuvuodesta, ja työnantajalla voi olla halua liittää työrauhaneuvottelut yhteiskuntasopimukseen. Myöskään eläkkeisiin ei tällä kertaa kosketa.

Rio Gandara HS
Hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk) neuvottelupöydässä työmarkkinaosapuolten kanssa.
Hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk) neuvottelupöydässä työmarkkinaosapuolten kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat