Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Rinne: Sdp tähtää seuraavaksi voittoon kuntavaaleissa

Hallitusneuvotteluista pois jätetty Sdp tähtää nyt tiukkaan oppositiopolitiikkaan ja voittoon vuoden 2017 kuntavaaleissa

Politiikka
 
Sdp joutuu säästämään yli miljoonan – miten käy Demokraatti-lehden?
Sdp joutuu säästämään yli miljoonan – miten käy Demokraatti-lehden?
Vaalitappion myötä Sdp:n saama puoluetuki kutistuu tänä vuonna miljoonalla eurolla. Säästötoimet voivat koskea myös puolueen äänekannattajaa Demokraatti-lehteä. HSTV:n Studio Kulmapöydän vieraana Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Hallitusneuvotteluihin kutsumatta jätetty Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne tuntuu toipuneen pahimmasta pettymyksestä yhdessä yössä. Valtiovarainministeri suuntaa katseensa kohti tulevaisuutta eli tiukkaa oppositiopolitiikkaa ja vuoden 2017 kuntavaaleja, joissa tavoitteena on voitto.

Sdp aikoo tulla lähelle ihmisiä ja heidän arkeaan. Luvassa on jo hieman testattujakin lähestymistapoja eli esimerkiksi koputuksia kotien oville, puhelinsoittoja ja muuta "aitoa yhteydenpitoa".

"Enin osa kansasta jakaa arvomme, mutta meidän pitää avautua ja päästä kiinni tavalliseen arkeen. Koko poliittinen toimintakulttuuri pitää päivittää", Rinne maalailee.

Leif Rosas
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne antaa kehuja Juha Sipilälle suunnitelmallisesta hallitustunnustelusta, mutta yhteiskuntasopimushanke oli Rinteen mielestä epärealistinen.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne antaa kehuja Juha Sipilälle suunnitelmallisesta hallitustunnustelusta, mutta yhteiskuntasopimushanke oli Rinteen mielestä epärealistinen.

Tavoitteena on aktivoida turhautuneet kansalaiset ja saada sosiaalidemokraattien keskeiset viestit perille: "Se porukka on huvennut, joka aiemmin luotti meihin. Kansanliike pitää palauttaa voimiinsa."

Sdp:llä onkin korkea aika parantaa sanomansa perillemenoa, sillä kunnon vaalivoitosta on jo kymmenkunta vuotta.

Oppositioon nostetta hakemaan Rinne ei tunnusta vapaaehtoisesti menevänsä.

"Totta kai olimme valmiita ottamaan hallitusvastuuta. Olisi hullua, jos poliittinen puolue ei haluaisi päästä vaikuttamaan, mutta sen pitää lähteä omista arvoista", Rinne vakuuttaa.

Torstaina iltapäivällä selvisi, ettei hallitustunnustelija Juha Sipilältä (kesk) tule demareille kutsua hallitusneuvotteluihin, joihin pääsivät perussuomalaiset ja kokoomus.

Rinne myöntää olevansa pettynyt, mutta ennen kaikkea vaalitulokseen.

"Yhteiskuntasopimus oli täysin epärealistinen"

"Sehän oli täysin epärealistinen hanke edes aiesopimuksena", Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne tuumii hallitustunnustelija Juha Sipilän virittelemästä yhteiskuntasopimuksesta. Tavoite vahvistaa taloutta oli Rinteestä hyvä, mutta aikataulu ja keinot mahdottomia.

"Minulla on 20 vuoden kokemus neuvottelupöydistä, ja on ihan selvää, ettei kahdessa viikossa voi päättää työajan pidentämisestä kahdella viikolla", entinen ay-pomo havainnollistaa.

Toisaalta hän ihmettelee sitä, että Sipilä yllättäen hylkäsi hankkeensa ennen kuin sitä oli yritetty koko hallituksen kanssa.

Suorastaan ärsyyntynyt Rinne on puheista, joiden mukaan ay-liike painoi Sdp:tä hallitukseen.

"Sdp pyrki hallitukseen ihan omista näkökulmistaan", Rinne vakuuttaa ja tähdentää, että SAK on edunvalvoja ja Sdp poliittinen puolue. Niillä tosin on yhteiset juuret ja hyvää yhteistyötä.

Vielä tiukemmin ja niukemmin Rinne torjuu epäilyt Sdp:n sisäisistä linjaeroista ja erimielisyyksistä edellisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen kanssa: "Meillä on yhtenäinen puolue, jossa käydään normaalia keskustelua."

"Meillä on hyvät välit", Rinne viittaa Urpilaiseen mutta ei voi kieltää videolle tallentuneita puheitaan tämän vallanhalusta.

"Syynä oli se hänen ulostulonsa tapa", Rinne selittää. Urpilainen kertoi viestimille, ettei Rinne halunnut häntä eduskuntaryhmän johtoon linjaerimielisyyksien vuoksi.

"Kannatus näytti kyselyjen mukaan kasvavan pikkuhiljaa, mutta kyllähän hallitusvastuu ja eduskunnan loppuvaiheen sekoilut veivät meiltä uskottavuutta", Rinne pohtii.

Rinne ei sano olevansa katkera hallituskumppanilleen kokoomukselle, joka menetti lähes yhtä paljon paikkoja mutta on nyt menossa uuteen hallitukseen. Samaan hallitukseen Sdp ja kokoomus eivät olisi enää mahtuneet, Rinne linjaa: "Paljon pitäisi vettä virrata."

Rinne arvioi Sipilän valinneen "kokonaisharkinnassaan" kokoomuksen siksi, että keskustan ja kokoomuksen tavoitteet ovat lähempänä toisiaan kuin keskustan ja Sdp:n tavoitteet.

"Emme olisi menneet hallitukseen ilman ehtoja. Meille tärkeitä ovat tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus säästöissä ja verotuksessa. Esimerkiksi perintö- ja pääomaverotuksessa linjamme poikkeaa keskustan linjasta. Indeksileikkauksiin emme suostuisi", Rinne selvittää.

"Minun tulkintani on, että Sipilä koki joutuvansa luopumaan liikaa omista tavoitteistaan, jos Sdp:n tavoitteet olisi saatu näkyviin hallitusohjelmaan."

Vaalitappion syitä Rinne etsii yksittäisistä epäonnistumisista sinänsä hyvässä kampanjassa.

"Vaalikeskusteluissa keskityttiin liikaa leikkauslistoihin ja ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Yhdessäkin tv-tentissä jankattiin 45 minuuttia, mitä puolustusministerit olivat oikein kirjoittaneet", Rinne moittii.

"Keskustelu ihmisten kannalta tärkeistä palveluista, kuten vanhustenhoidosta ja terveydenhoidosta, jäi kevyeksi."

Muutenkin Rinne toivoo, että vastedes vaalitenteissä keskityttäisiin yhteen asiaan pidemmän aikaa, jotta poliitikot eivät vaikuttaisi "ihan pelleiltä".

"Eihän kukaan pysty selvittämään yhteiskunnan ongelmia muutamassa minuutissa, varsinkaan, kun toiset huutavat päälle", Rinne huomauttaa mutta tunnustaa myös, että oma kokemattomuuskin saattoi vaikuttaa.

"Olen nyt ollut vuoden ammattipoliitikko. Paljon uusia ulottuvuuksia on tullut verrattuna aikaisempaan työhön", Rinne myöntää.

Oppositiopolitiikkaa varten Rinne kertoo jo saaneensa vinkkejä monilta kokeneilta poliitikoilta. Demarit aikovat pitää kovaa ääntä mutta pysyä asiassa.

"Tulemme tarjoamaan asiallista mutta tiukkaa oppositiopolitiikkaa ja myös konkreettisia vaihtoehtoja", Rinne lupaa.

Oppositiopolitiikalla Rinne tuntuu tarkoittavan demaripolitiikkaa, koska "olemme siellä selkeästi isoin ryhmä".

Rinne uskoo, että perusporvarihallituksen talouspolitiikka tietää kylmää kyytiä palveluille ja sosiaalisille tulonsiirroille.

Konkreettisista demarien vaihtoehdoista Rinne mainitsee esimerkkinä vaatimuksen vanhuspalveluiden hoitajamitoituksesta.

Studio Kulmapöytä: Miksi Sipilä ei huolinut sinua, Antti Rinne?
Studio Kulmapöytä: Miksi Sipilä ei huolinut sinua, Antti Rinne?
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne uskoo, että Sdp:n kanssa keskusta olisi joutunut tekemään enemmän kompromisseja kuin kokoomuksen kanssa. HSTV:n Studio Kulmapöytä ohjelman juontavat HS:n talouden ja politiikan toimituksen esimies Marko Junkkari ja uutistuottaja Piia Elonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat