Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikko Alkio oli Sipilän salainen agentti

Keskustalainen juristi oli hetken yksi Suomen keskeisimmistä vaikuttajista

Politiikka
 
Laura Oja
Mikko Alkio oli hetken maan keskeisin työmarkkinajunailija.
Mikko Alkio oli hetken maan keskeisin työmarkkinajunailija. Kuva: Laura Oja

Moni suomalainen tuntee nimeltä SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn tai EK:n puheenjohtajan Jyri Häkämiehen, mutta kuka mahtaa olla työmarkkinavaikuttaja Mikko Alkio?

Nimi kannattaa painaa mieleen, sillä vielä viikko sitten Lyly, Häkämies ja muut työmarkkinajohtajat kipittivät juuri sinne, minne Alkio pyysi heitä tulemaan.

Kuka?

Mikko Alkio

 Syntynyt 3. maaliskuussa 1972 Hattulassa.

 Oikeustieteiden kandidaatti 1998.

 Työskentelee lakimiehenä ja valmistelee väitöskirjaa valtion roolista markkinoilla Suomessa ja EU:ssa.

 Toiminut muun muassa elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen valtiosihteerinä, pääministeri Matti Vanhasen talouspoliittisena neuvonantajana, EU-komissaari Olli Rehnin kabinetin jäsenenä ja tietoyhteiskuntasuhteiden johtajana Microsoftilla.

 Julkaissut muun muassa kirjan Terveyden kustannuksella, joka käsittelee Suomen terveydenhuoltojärjestelmän eriarvoistumista.

Alkio oli hetken maan keskeisin työmarkkinajunailija, vaikka hänellä ei ollut mitään virallista titteliä tai roolia.

Hän on vain henkilö, joka yritti saada Suomeen yhteiskuntasopimusta, jolla Suomen kilpailukykyä ja työllisyyttä yritettiin kohentaa roimasti. Hän junaili sopimusta, joka olisi muuttanut merkittävästi useimpien suomalaisten työehtosopimuksia ja lisännyt todennäköisesti työaikaa.

Yritys epäonnistui.

Miksi keskustan puheenjohtaja, hallitustunnustelija Juha Sipilä valitsi juuri Mikko Alkion? Kuka hän on ja mistä hän tupsahti pariksi viikoksi Suomen yhdeksi keskeisimmistä ihmisistä?

Päivisin oikeustieteiden kandidaatti Mikko Alkion saattaa tavata Forumin kulmilta, sillä hänen lakiasiaintoimistonsa sijaitsee Mannerheimintiellä Forumissa. Tämän oli salainen paikka, jossa yhteiskuntasopimuksesta neuvoteltiin.

Alkio on erikoistunut muun muassa teknologia- ja kilpailuoikeuteen ja tuntee hyvin julkishallinnon ja terveydenhuollon. Hän teki työ- ja elinkeinoministeriölle pari vuotta sitten selvityksen, jonka mukaan Suomella olisi hyvät mahdollisuudet kilpailla kansainvälisistä lääketutkimuksista.

Ministeriö on hänelle tuttu paikka, sillä hän on entinen työ- ja elinkeinoministeriön valtiosihteeri. Hänen esimiehenään oli elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk). Kun keskusta hävisi vaalit vuonna 2011 ja joutui oppositioon, Alkio palasi asianajajaksi.

Alkio ei ole sukua keskustalaisten suurelle oppi-isälle Santeri Alkiolle, mutta hän on syvästi keskustalainen. Hän jopa yritti keskustan puoluesihteeriksi vuonna 2006, mutta jäi toiseksi. Valituksi tuli Jarmo Korhonen.

Alkio on monen muun poliitikon tavoin työskennellyt Microsoftin tietoyhteiskuntasuhdejohtajana. Hän on ollut myös entisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk) talouspoliittinen neuvonantaja ja komissaari Olli Rehnin (kesk) kabinetin jäsenenä Euroopan komissiossa.

Alkio tuntee keskustan, mutta nykyisen puheenjohtajan Juha Sipilän hän oli tavannut vain joitakin kertoja ennen tätä kevättä.

Keskustassa ei oikein tahdota muistaa, kuka lopulta ehdotti Alkiota Sipilälle. Todennäköisiä suosittelijoita ovat Vanhanen, Rehn ja Riina Nevamäki, Sipilän keskeinen avustaja.

Alkio oli Matti Vanhasen ensimmäisen hallituksen aikana uudistamassa yhteistoimintalainsäädäntöä yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Hänellä on muutenkin jonkin verran kokemusta työmarkkinajohtajista työ- ja elinkeinoministeriön ajalta.

Alkio valittiin, koska häntä pidettiin luotettavana ja älykkäänä, mutta myös siksi, että keskustalaispiirissä oli tarjolla kovin vähän ihmisiä, joiden voitiin kuvitella tietojensa ja luonteensa puolesta pärjäävän ay-jyrien kanssa.

Yhteiskuntasopimusta tehtäessä oli äärimmäisen tärkeää, ettei sopimuksen laatija heti ensi askeleilla suututtaisi varsin herkästi ärähtäviä liittojohtajia. Tarvittiin henkilö, joka hoitaa hankkeen niin, että keskustan välit työmarkkinajohtajiin paranevat, vaikka sopimusta ei syntynyt. Siinä Alkio ja Sipilä onnistuivat.

Alkiota pidetään määrätietoisena, systemaattisena ja vaikeat prosessit hallitsevana. Näillä samoilla sanoilla kuvaillaan myös Sipilää. Yhteistyö toimikin ilmeisen hienosti.

Nyt politiikan kulisseissa arvellaan Alkion nousevan valtiosihteeriksi tai muuhun merkittävään virkaan. Se kuitenkin tarkoittaisi elämää, jossa Alkio ei voisi nähdä kolmea lastaan yhtä paljon kuin nykyisessä työssään asianajajana.

"En kommentoi", sanoo Alkio. Hän haluaa pysyä taustalla nyt kun ei ole politiikassa.

Alkio aloitti Sipilän kaavaileman yhteiskuntasopimuksen junailemisen vähän jälkeen huhtikuun lopulla järjestettyjen vaalien, joissa keskusta sai eniten ääniä.

Hän sukkuloi kaikissa työmarkkinajärjestöissä ja otti selvää työlainsäädännöstä sekä työehtosopimuksista. Sopimuksen esikuva oli Saksan sosiaalidemokraattisen liittokanslerin Gerhard Schröderin tekemä työmarkkinauudistus vuosina 2002–2004. Sen ansioksi on laskettu, että surkeassa kunnossa ollut Saksa nousi takaisin menestykseen.

Sipilä ja Alkio laativat prosessiaikataulun, mikä ei ollut helppoa, sillä samaan aikaan Sipilä oli myös hallitustunnustelija.

Hanke kesti kymmenisen päivää – ja yötä. Lopulta ensimmäinen ehdotus valmistui etuajassa. Se oli Alkion kirjoittama.

Sitä vielä muuteltiin, mutta koskaan sitä ei hyväksytty. Osa sopimuksen kirjauksista todennäköisesti tulee muodossa tai toisessa vielä toteutumaan.

Yksi Suomen työmarkkinahistorian erikoisimmista prosesseissa oli ohi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat