Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän toive: Ministeripaikat tasan miehille ja naisille

Politiikka
 
Sipilä: Talousohjelma on hallitusneuvotteluiden vaikein vaihe
Sipilä: Talousohjelma on hallitusneuvotteluiden vaikein vaihe
Hallitusneuvotteluita vetävän Juha Sipilän (kesk) mukaan neuvotteluissa oltiin tiistaina päivä aikataulusta edellä, mutta vaikeiden talouskysymysten käsittely tulee Sipilän arvion mukaan viemään ainakin viikon. Hallitusneuvottelut on tarkoitus saada päätökseen toukokuun aikana.

Hallitusneuvottelujen ensimmäisiin työryhmiin valituista jäsenistä noin kolme neljästä on ollut miehiä. Keskustalla on työryhmissä 12 miestä ja viisi naista, kokoomuksella 11 miestä ja viisi naista ja perussuomalaisilla 12 miestä ja kolme naista.

Miesten ja naisten välinen selkeä epäsuhta on herättänyt julkisuudessa kummastusta.

Keskustan puheenjohtaja ja hallitusneuvottelujen johtaja Juha Sipilä kertoi tiistaina sanoneensa hallituskumppaneilleen hallitustunnusteluissa ennen neuvottelujen alkua, että hänestä ministeripaikkojen jako tasan miesten ja naisten kesken olisi hyvä lähtökohta.

"Mutta emme ole mistään sopineet tässä vaiheessa, koska siihen vaiheeseen ei ole vielä päästy, kun puhutaan nimistä", Sipilä kertoi valtioneuvoston juhlahuoneisto Smolnassa.

Ministerit valitaan usein pitkälti hallitusneuvottelijoista. Nyt naisista on vähemmän valinnan varaa kuin miehistä.

Markus Jokela HS
Perussuomalaisten Timo Soini (vas.), keskustan Juha Sipilä ja kokoomuksen Alexander Stubb kertoivat hallitusneuvotteluiden tuoremmista käänteistä tiistaina valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa.
Perussuomalaisten Timo Soini (vas.), keskustan Juha Sipilä ja kokoomuksen Alexander Stubb kertoivat hallitusneuvotteluiden tuoremmista käänteistä tiistaina valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten puheenjohtajien mukaan ministeripaikat tulee valita asiantuntemuksen ja kykyjen mukaan.

"Jos nykyhallitustyöstä saa peilata, niin omassa ryhmässäni on neljä naisministeriä ja kolme miespuolista ministeriä itseni mukaan lukien. En pidä sukupuolta kriteerinä vaan asiantuntemusta, ja sitä löytyy jokaiselta", kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi, että perussuomalaisista ministerivalintoihin löytyy sekä naisia että miehiä.

"Katsotaan nyt, mitkä salkut sieltä kenellekin tulee. Perussuomalaisten politiikan linja on ollut, että parhaat valitaan ja kyvykkäimmät pistetään kovimpiin paikkoihin", Soini linjasi.

Tukholman yliopiston professori, mediatutkija Anu Koivunen ei ole yllättynyt keskustan ja perussuomalaisten naisedustajien vähyydestä. Kokoomuksen miehinen edustus sen sijaan ihmetyttää.

"Puolueessa on kuitenkin menty pitkään puolet ja puolet -periaatteella ihan ministerivalinnoissakin. Vaikea sanoa, kertooko tämä kokoomuksen muuttumisesta konservatiivisempaan suuntaan vai puolueen tämänhetkisestä valtarakenteesta."

Koivunen ei hyväksy Stubbin ja Soinin väitettä, että puolueet ovat yksinkertaisesti menneet asiantuntemus edellä. Hän pitää tätä helpoimpana ja yleisesti esiintyvänä selityksenä, jota myös media käyttää haastatellessaan pääsääntöisesti miehiä.

"Se on vain tapa panna keskustelulle piste, että ei ole tähän mitään sanottavaa. Kysymys kuuluu, keitä puolue näkee omina huippuasiantuntijoinaan."

"Kyse on siitä, keitä rohkaistaan eturiviin. Ei voi ajatella, että se muuttuisi yhtäkkiä."

"Ero Ruotsiin on valtava, en muista että se olisi koskaan ollut näin iso", Koivunen sanoo.

Soini: Näissä hallitusneuvotteluissa ei yritetä käännyttää ketään
Soini: Näissä hallitusneuvotteluissa ei yritetä käännyttää ketään
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi tiistaina, että nyt meneillään olevat hallitusneuvottelut erovat neljän vuoden takaisista neuvotteluista "kuin yö ja päivä". Soini kehuu Juha Sipilä (kesk) johtamista ja sanoo pelaavansa samaan maaliin Alexander Stubbin (kok) kanssa.

Hallitusneuvottelut etenivät tiistaina etuajassa, Juha Sipilä arvioi tiistaina.

Maahanmuuttoa, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja EU-politiikkaa muotoilleet työryhmät olivat tiistaina iltapäivällä saaneet työnsä lähes valmiiksi ja saavuttaneet yhteisymmärryksen hallituksen linjasta.

Työryhmien linjaukset julkistetaan näillä näkymin tänään keskiviikkona kello 15.30.

Puolueiden puheenjohtajat ovat omassa työryhmässään keskittyneet luomaan Suomelle strategiaa. Uuden hallituksen painopistealueita on strategiaryhmässä valittu viisi: hyvinvointi, työllisyys, koulutus, puhtaat ratkaisut ja biotalous sekä toimintatavat.

Viimeksi mainittu tarkoittaa muun muassa digitalisaation ja sääntelyn käsittelemistä.

Kipeitä talouspäätöksiä käsittelevät työryhmät eivät ole vielä aloittaneet työtään. Ne käynnistetään sen jälkeen kun puheenjohtajat ovat tehneet suunnitelman julkisen talouden suuntaviivoista talousryhmissään.

Sipilän arvion mukaan talousryhmä voi aloittaa työnsä päivää ennakoitua aikaisemmin eli keskiviikkoaamuna, jos strategiatyö etenee odotetusti. Hänen mukaansa talouskysymyksien käsittelyyn tarvitaan ainakin viikko.

Keskiviikkona työnsä aloittavat talousryhmän lisäksi sisäisen turvallisuuden ryhmä ja reformiryhmä, jossa selvitetään sosiaali- ja terveyspalvelujen, kuntien ja julkisen hallinnon uudistuksia.

Uuden hallituksen haasteet runsaassa minuutissa
Uuden hallituksen haasteet runsaassa minuutissa
Uudella hallituksella on joukko erittäin vaikeita pähkinöitä purtavanaan. Viisi esimerkkiä lyhyessä videossa. Toimittaja ja leikkaus Kalle Koponen HS, kuvaus Kalle Koponen ja HS arkisto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat