Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intohimo voitti järjen

Politiikka
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Hallitusneuvottelut etenivät Juha Sipilän (kesk) prosessikaavion mukaan rationaalisesti ja tehokkaasti. Loppusuoralla tunteet kuitenkin ryöpsähtivät valloilleen. Timo Soini (ps) valitsi yllättäen ulkoministerin salkun, vaikka tarjolla olisi ollut poliittisesti painavampi valtiovarainministerin pesti. Soinin valinnan syynä oli – Juha Sipilän mukaan – "intohimo".

Ulkopolitiikka on toki Soinin intohimo. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan tehtävää hän on hoitanut taitavasti. Silti henkilökohtaiset mielihalut ovat hatara peruste. Onhan Soini myös Suomen toiseksi suurimman puolueen puheenjohtaja.

Sisäpoliittisesti perussuomalaiset jäivät salkkujaossa pahasti ulkokehälle.

Soini on taitava poliitikko, jonka johdolla perussuomalaiset ovat onnistuneet erinomaisesti esimerkiksi eduskunnan valiokuntien puheenjohtajapaikkojen jaossa.

Nyt Soini teki ministerivalinnat henkilökeskeisesti. Puolustusministerin salkun Soini hoiti luottomiehelleen Jussi Niinistölle.

Ulko- ja puolustusministerin salkut ovat näinä maailman aikoina toki tärkeitä, mutta molemmilla politiikan lohkoilla vallitsee lähes rikkumaton kansallinen konsensus. Jos ensimmäisen kerran hallitusvastuuseen noussut puolue haluaa muuttaa Suomea, näillä salkuilla sitä ei tehdä. Muutos nykymenoon on se asia, jota populistipuolue on äänestäjilleen lupaillut.

Perussuomalaiset saivat myös sosiaali- ja terveysministeriön ykkösministerin paikan. Poliittisesti tärkein osa eli sote-uudistus on kuitenkin keskustan perusturvaministerillä. Neljäs salkku on omituinen oikeus- ja työministerin yhdistelmä.

Soinia tullaan syyttämään myös vastuun pakoilusta. Onhan eurotukipakettien kritisoiminen ollut hänen politiikkansa ydin. Valtiovarainministerinä Soini olisi itse päässyt euroryhmän kokouksiin vääntämään Kreikan kolmannesta tukipaketista.

Alexander Stubbin (kok) suhde ulkopolitiikkaan on vähintään yhtä intohimoinen kuin Soinin. Silti Stubb kertoi jo pari viikkoa sitten eduskuntaryhmälleen, että tavoittelee "raskasta taloussalkkua". Tämän tulkittiin tarkoittavan elinkeinoministerin paikkaa. Nyt hän sai raskaimman taloussalkun.

Stubbin perusteena oli muun muassa se, että paljon reissaamista edellyttävän ulkoministerin pesti on hankala hallituspuolueen puheenjohtajalle. Kotimaan ongelmissa riittää setvittävää. Soinilla oli eri perusteet. Se intohimo.

Marko Junkkari
marko.junkkari@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja
talouden toimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat