Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittiläinen Venäjä-kriitikko neuvoo Suomea esseessään: Puolustuksestanne ei tule mitään ilman amerikkalaisia

Teidän on otettava vastuuta myös naapurienne turvallisuudesta, kirjoittaa The Economist-lehden toimittaja, Venäjä-kriitikko Edward Lucas.

Politiikka
 
Edward Lucas
Juri Smitjuk TASS
Venäjä on pitänyt sotaharjoituksia syvällä maaperällään, mutta niissä harjoitellaan Edward Lucasin mukaan vaikkapa Ahvenanmaan haltuunottoa. Kuva on Sergejevkan kylästä Kaakkois-Venäjällä.
Venäjä on pitänyt sotaharjoituksia syvällä maaperällään, mutta niissä harjoitellaan Edward Lucasin mukaan vaikkapa Ahvenanmaan haltuunottoa. Kuva on Sergejevkan kylästä Kaakkois-Venäjällä. Kuva: Juri Smitjuk TASS

Euroopan turvallisuuskriisi syvenee. Kuinka Suomen tulisi reagoida siihen?

Kuka

Edward Lucas

Edward Lucas

 Brittiläinen Edward Lucas (s. 1962) on The Economist -lehden toimittaja. Hän on työskennellyt myös muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC:ssä ja The Independent -lehdessä.

 Lucas on turvallisuuspolitiikan alalla tunnettu ja vaikutusvaltainen keskustelija ja voimakas Venäjä-kriitikko. Hän edustaa keskustelun tiukkaa linjaa, jossa ollaan äärimmäisen epäluuloisia Venäjän toimien ja aikeiden suhteen.

 Hän johti The Economistin Moskovan-toimitusta vuosina 1998–2002, minkä jälkeen hän työskenteli muun muassa Keski- ja Itä-Euroopan kirjeenvaihtajana. Hän myös päätoimitti 1990-luvun alussa Tallinnassa ilmestynyttä The Baltic Independent -lehteä.

 Lucas on koostanut kesäkuussa julkaistun Itämeren alueen turvallisuusselvityksen The Coming Storm, jossa analysoidaan yhdeksän maan turvallisuustilannetta suhteessa Venäjään. Raportin julkaisi yhdysvaltalainen Washington DC:ssä ja Varsovassa toimiva ajatushautomo Center for European Policy Analysis (CEPA). Lucas on CEPA:n jäsen.

 Lucas on aktiivinen twiittaaja, ja hän on kirjoittanut useita kirjoja.

 Hän on naimisissa toimittaja-kirjailija Cristina Odonen kanssa, ja heillä on kolme lasta.

Yksi vaihtoehto on kieltäminen. Teeskentelette, ettei juuri mikään ole muuttunut. Te suomalaisethan olette tottuneet ylä- ja alamäkiin. Olette kuin ette olisikaan, ja yritätte elellä entiseen tapaan.

Toinen vaihtoehto on toiveajattelu. Kyllä, tilanne on hyvin vaarallinen. Kyllä, Putin käyttäytyy kauhistuttavalla tavalla. Mutta Nato tukee kyllä Baltian maita, ja viime kädessä amerikkalaiset pitävät huolen Euroopan turvallisuudesta. Suomen ei tarvitse osallistua. Tämä ei ole teidän ongelmanne.

Kolmas vaihtoehto on antautuminen. Horjuttakoon Vladimir Putin Baltian maita, aiheuttakoon hajaannusta Natossa, mullistakoon Euroopan turvallisuustilanteen ja nöyryyttäköön Amerikkaa. Tämä vaihtoehto tarkoittaa paluuta maailmaan, jossa vallitsee vahvimman oikeus. Jos näin käy, selviätte, mikäli olette varovaisia ja rakennatte hyvinvointia niissä rajoissa, jotka teille asetetaan – samaan tapaan kuin toisen maailmansodan jälkeen. Mukavaa se ei tule olemaan, mutta mikä tahansa on parempaa kuin sota.

Neljäs vaihtoehto on se, että Suomi ryhtyy tosissaan osaltaan ylläpitämään alueellista turvallisuutta. Se saattaa tuntua epämiellyttävältä, mutta nyt, kun meneillään on pahin eurooppalainen turvallisuuskriisi vuosikymmeniin, on aika rikkoa tabuja, ajatella asioita vakavasti ja pitää mieli kirkkaana.

Venäjä on voittamassa uuden kylmän sodan, jonka se on naapureilleen julistanut.

Uusi eturintama kulkee viiden Pohjoismaan, kolmen Baltian maan ja Puolan kohdalla. Näitä maita kutsutaan NBP9-maiksi.

Kaikki ne ovat joutuneet Kremlin provokaatioiden ja pelottelun kohteiksi. Niihin on suunnattu aggressiivista vakoilua ja propaganda- ja kyberhyökkäyksiä, niiden poliittisen eliitin jäseniä ja julkiseen keskusteluun osallistuvia henkilöitä on lahjottu, niiden etnisten ryhmien ja eri alueiden välisiä jännitteitä on käytetty hyväksi, niihin on kohdistettu taloudellisia sanktioita, ja niiden neuvostoaikaisia energiaan liittyviä yhteyksiä on käytetty painostuksen välikappaleina. Niiden ilmatilaa, merirajoja ja Viron tapauksessa jopa maarajoja on loukattu. Virossa venäläiset tiettävästi ylittivät rajan siepatakseen Viron turvallisuuspoliisissa työskennelleen Eston Kohverin. Venäjä on kiistänyt väitteen, sen mukaan Kohver oli itse ylittänyt rajan Venäjän puolelle.

Venäjän käyttämää taktiikkaa kutsutaan usein nimellä hybridisota. Mutta Venäjä käy myös todellista sotaa. Sen naapurit ovat yhä huolestuneempia sen aggressiivisista, yllättäen järjestettävistä sotaharjoituksista. Ne saatetaan pitää syvällä Venäjän rajojen sisäpuolella, mutta ne sijoittuvat tosielämään: niissä harjoitellaan esimerkiksi Gotlannin, Bornholmin ja Ahvenanmaan haltuunottoa. Huolestuttavan usein niissä harjoitellaan myös ydinaseiden käyttöä.

Venäjän käyttämä taktiikka vähentää sijoituksia ja hyydyttää kauppaa eturintamavaltioissa sekä rapauttaa niiden puolustuksen uskottavuutta. Yksityisissä keskusteluissa puolalaiset viranomaiset ovat todenneet synkkinä, että Puolan – alueen sotilaallisesti vahvimman maan – on nyt tehtävä varasuunnitelmia, joissa se taistelee yksin.

Tilanne on silti huonompi Baltian maissa, jotka muistuttavat Länsi-Berliiniä kylmän sodan aikana: ne ovat sotilaallisesti mahdottomia puolustaa, mutta symbolisesti elintärkeitä. Baltian maita ei voi puolustaa erikseen – ei, vaikka Nato rakentaisi itärajalle uuden Maginot-linjan.

Nyt eskalaatioylivoima on Venäjän puolella. Se tarkoittaa, että Venäjä voisi keskittää alueelle enemmän resursseja kuin Nato, minkä lisäksi se pystyisi korottamaan panoksia samaa tahtia Naton kanssa.

Ajatus voi tuntua kaukaiselta, ja kenties tätä ei koskaan tapahdu. Tieto eskalaatioylivoimasta vaikuttaa kuitenkin jo nyt. Mikäli Kreml pystyy luomaan tappiomielialan, se voi voittaa ampumatta laukaustakaan.

Tällainen hitaasti etenevä voitto ei kuitenkaan ole seurausta siitä, että Venäjä on vahva, vaan siitä, että sen uhrit ovat hajanaisia. Kuten laatimastani Itämeren alueen turvallisuusraportista käy ilmi, NBP9-maiden yhteenlaskettu bruttokansantuote on 2,1 biljoonaa euroa, noin kolmanneksen enemmän kuin Venäjän 1,5 biljoonaa euroa. Jopa maiden sotilasmenot ovat mukavat 29,9 miljardia euroa.

Todellinen ongelma on strategian epäjohdonmukaisuus. NBP9-maat ovat jakautuneet: osa kuuluu Natoon ja EU:hun, osa ei; jotkut ovat köyhiä ja toiset rikkaita; osa käyttää suuria summia puolustukseen ja osa elää siivellä. Ne eivät ole samassa puolustusliitossa. Ne eivät aina (joskus eivät lainkaan) sovita yhteen sotilaallisia uhka-arvioitaan, suunnitelmiaan, laitehankintojaan tai harjoituksiaan. Suomi ja Ruotsi saattavat liittyä joskus Natoon, mutta se ei tapahdu lähiaikoina. Se ei myöskään ole välttämätön eikä edes riittävä toimenpide alueellisen turvallisuuden takaamiseksi.

Puola ja Viro– alueen ainoat maat, jotka käyttävät kaksi prosenttia BKT:sta puolustusmenoihin – pelkäävät joutuvansa tukemaan maita, jotka käyttävät vähemmän. Varsinkin Puola arvelee, että se häviää kaikissa järjestelyissä, joissa on mukana pienempiä, heikompia ja tohelompia maita.

Pohjoismaat ja Baltia puolestaan pelkäävät Puolan poliittista arvaamattomuutta. Donald Tuskin hallitus oli luotettava, mutta voisiko Puolan tuleva hallitus tarkoittaa paluuta menneisyydestä tuttuun kaoottiseen ja arvaamattomaan toimintatapaan?

Baltian maat puolestaan pelkäävät kaikkia heikennyksiä Naton peruskirjan viidennen artiklan turvatakuisiin.

Myös Tanska on epäileväinen kaiken sellaisen suhteen, mikä saattaisi heikentää Naton keskeistä roolia. Norja, jolla on selvästi suurimmat intressit arktiseen alueeseen, pelkää, etteivät muut maat ymmärrä sen mahdollisuuksia ja siihen kohdistuvia uhkia.

Viisi Pohjoismaata – kukoistavat ja vakiintuneet demokratiat – pelkäävät, että köyhempiä ja huonommin hallittuja Baltian maita on mahdoton sovittaa mukaan yhteistyöhön. Baltian maat taas eivät luota toisiinsa riittävästi tehdäkseen sujuvaa yhteistyötä, ja niitä huolestuttaa, että alueen muut maat eivät ota niitä vakavasti, koska pitävät niitä liian pieninä ja haavoittuvaisina.

Hajaannus tekee alueellisesta turvallisuusongelmasta maailmanlaajuisen. NPB9-maat ovat riippuvaisia muiden antamien lupausten pelotevaikutuksista. Panoksena on Naton – ja samalla myös Yhdysvaltojen – uskottavuus eurooppalaisena mahtina. Juuri tämä tekee Baltiasta niin houkuttelevan kohteen Putinille. Baltiassa hän voisi saavuttaa suuret geopoliittiset päämääränsä.

Paras tapa välttää jopa apokalyptisiin mittoihin paisuva idän ja lännen välinen konflikti on parantaa turvallisuusyhteistyötä. Tämä tarkoittaa, että maiden on arvioitava uudelleen, mitkä asiat ovat niille tärkeimpiä, sekä luovuttava ennakkoluuloistaan. Se ei tule olemaan helppoa.

Puolan on otettava pienemmät naapurinsa vakavasti. Baltian maiden on sallittava Natoon kuulumattomien maiden osallistua puolustukseensa. Ruotsin ja Suomen on tehostettava yhteistyötään Natoon kuuluvien naapuriensa kanssa.

Naton on hyväksyttävä, että Koillis-Euroopan turvallisuuden erityispiirteet vaativat räätälöidyn alueellisen ratkaisun. Naton on voitava toimia nopeasti vastatakseen uhkiin, jotka eivät kuitenkaan ole niin dramaattisia, että Naton pitäisi aloittaa täysimittaiset vastatoimet. Tällainen alueellinen ratkaisu ei heikennä sotilasliittoa – päinvastoin se vahvistaa sitä luomalla uuden turvallisuustason, joka on lievempi kuin riskejä ja viivästyksiä sisältävät sotatoimet.

Turvallisuuskriisi ja alueen maantiede eivät kuitenkaan jätä juuri valinnanvaraa. Jokaisen maan tulisi pohtia, miltä alue näyttää siinä tapauksessa, että Venäjän suunnitelmat onnistuvat jossakin osassa sitä.

Kuvitelkaa, että yksi tai useampi Baltian maa murtuu ja muuttuu uudeksi Moldovaksi. Kuvitelkaa, että Suomi vetäytyy kylmän sodan aikaisiin asemiinsa ja Venäjä alkaa jälleen rajoittaa sen itsehallintoa. Kuvitelkaa, mitä tapahtuu, jos yleinen mielipide Ruotsissa kääntyy alueellista yhteistyötä vastaan siksi, että yhteistyö sisältää riskejä: tämä heikentäisi merkittävästi alueen muiden maiden turvallisuutta.

Pohjoismaat ja Baltian maat saattavat pitää Puolaa epämiellyttävän suurena ja arvaamattomana, mutta jos Puola tulee siihen tulokseen, että se ei voi kantaa huolta muusta kuin omasta turvallisuudestaan, Baltian maat ovat tuhoon tuomittuja ja Pohjoismaat suuremmassa vaarassa.

Kaikissa turvallisuutta ylläpitävissä ponnistuksissa Yhdysvallat on korvaamaton koordinaattori ja alkuunpanija. Jokaisen NBP9-maan on luotava kahdenvälinen turvallisuuspoliittinen suhde Yhdysvaltain kanssa. Sen on oltava tärkein osa näiden maiden puolustusajattelua.

Jos Yhdysvallat haluaa alueen maiden yhdistävän tiedustelunsa, parantavan kykyä toimia yhdessä tai laativan yhteisen puolustussuunnitelman, maat tekevät niin. Jos Yhdysvallat pyytää puolalaisia sotilaita harjoittelemaan Suomessa tai Ruotsin ilmavoimia partioimaan Baltiassa, näin tapahtuu.

Ilman amerikkalaista johtajuutta maat kinastelevat keskenään ja alueen turvallisuustilanne pysyy sotkuisena. Se miellyttää Putinia suuresti.

Suomalaiset voivat ylpeillä sillä, että he pysyivät erossa edellisestä kylmästä sodasta.

Te ette kuitenkaan voi pysyä erossa tästä. Se tulee, halusittepa tai ette.

Edward Lucas
Maria Pettersson HS, käännös

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat