Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Timo Soini: Tynkkysen erottamisessa kyse sääntörikkomuksesta, ei kritiikistä

Politiikka
 
Helsingin Sanomat
Kukaan ei ilmoittanut Tynkkyselle potkuista
Kukaan ei ilmoittanut Tynkkyselle potkuista
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen havaitsi sähköpostiviestistä, että hänet oli erotettu puolueesta. Toimittaja, leikkaus Kalle Koponen HS.

Perussuomalaisten erottama puolueen kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen rikkoi puolueen sääntöä ja sai siksi lähteä, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Sääntörikkomuksessa on Soinin mukaan kyse siitä, että Tynkkynen ja Aleksi Hernesniemi keräsivät ihmisten henkilötietoja verkkolomakkeella ja julkaisivat nimiä verkossa allekirjoittaneilta lupaa kysymättä. Hernesniemi sai puoluehallitukselta vakavan varoituksen.

”He pitivät puoleen jäsenyyksistä rekisteriä ilman kunnollisia perusteita. Puolueen jäsenistöstä pitää rekisteriä puolue ja puolueen jäsenyys on salainen asia. Rekisteriä ylläpitänyt Hernesniemi sai vakavan varoituksen”, Soini sanoo.

Erottaminen ei liity Tynkkysen esittämään poliittiseen kritiikkiin, Soini sanoo. ”Kyse on sääntörikkomuksesta.”

Soinin mukaan puolueen jäsenistä pitää ja kerää rekisteriä ja listoja vain puolue. Muu olisi Soinin mukaan lainvastaista.

”Kaikissa puolueissa ja myös perussuomalaisissa on kritiikkiä, mutta puolueessa noudatetaan sääntöjä ja lakia, ja se ei ole mikään mielipidekysymys.”

Tynkkynen ja Hernesniemi keräsivät nimiä listalle, jossa vaadittiin, että perussuomalaisten puoluehallitus, puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä olisi kutsuttava yhteiskokoukseen päättämään, voiko perussuomalaiset jatkaa hallituksessa maahanmuuttolinjausten takia. Puoluehallitus vastasi tähän ehdotukseen 6. lokakuuta kokouksessaan kielteisesti, Soini muistuttaa.

”Nyt kysymys on siitä, voiko vastuullisessa asemassa oleva puolueen varapuheenjohtaja luoda tällaisia listoja varmistamatta allekirjoittajien tunnistautumista.”

Tynkkysen listassa oli Soinin mukaan vääriä nimiä. ”Sinne oli myös pantu nimiä toisten puolesta. Tämä on vakava asia. ”

Perussuomalaiset teettivät nimien julkaisusta Soinin mukaan oikeudellisen selvityksen. Tähän selvitykseen puoluehallitus halusi vastineen Tynkkyseltä ja Hernesniemeltä. He vastasivat, mutta eivät Soinin mukaan esitettyihin kysymyksiin.

”Kun puoluehallitus kysyy, silloin vastataan”, Soini sanoo. ”He ovat ymmärtäneet, mistä on kysymys, kun ovat lähteneet vastaamaan, mutta eivät ole vastanneet kysymyksiin.”

Erottamisessa noudatettiin Soinin mukaan perussuomalaisten sääntöjä.

Tynkkynen ei ollut puolueen rivijäsen, vaan puoluekokouksen valitsema kolmas varapuheenjohtaja. Tällä ei Soinin mukaan ole merkitystä sille, voiko Tynkkysen erottaa.

”Puolueen sääntöjen pykälän seitsemän mukaisesti puoluehallitus voi erottaa kaikki puolueen jäsenet, jopa puolueen puheenjohtajan.”

Tynkkynen ei voi Soinin mukaan jatkaa puolueen varapuheenjohtajana, eikä hänen roolinsa puoluehallituksen jäsenenä vaikuta erottamiseen. ”Kun on erotettu puolueen jäsenyydestä, asia on minun ymmärtääkseni täysin yksiselitteinen”, Soini sanoo.

Soinin mukaan edessä ei ole ylimääräistä puoluekokousta uuden varapuheenjohtajan valitsemiseksi.

Voisihan vaikka puheenjohtaja kuolla, ja silloin puoluetta luotsaisi seuraavaan puoluekokoukseen saakka varapuheenjohtaja, Soini sanoo.

Tynkkynen ei itse ollut paikalla, vaikka on puoluehallituksen jäsen ja asia koski hänen kuulemistaan. Hän oli Islannissa Nuorten Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa. Viestin erottamisestaan Tynkkynen sanoi sähköpostilla.

”Hän olisi voinut olla paikalla, niin kuin kaikki muutkin. Kokous oli hänelle ilmoitettu jo paljon ennemmin. Meillä on noin kuuden viikon välein kokouksia, ja tämä kokous oli syksyn kokousaikatauluun aikapäiviä sitten”, Soini sanoo.

Soini mukaan Tynkkysellä olisi ollut mahdollisuus antaa omat perustelunsa jo puoluehallituksen ylimääräisessä kokouksessa 6. lokakuuta. Samassa kokouksessa puoluehallitus päätti, ettei Tynkkysen esittämää yleiskokousta järjestetä.

HS & Lehtikuva
Timo Soini ja Sebastian Tynkkynen
Timo Soini ja Sebastian Tynkkynen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat