Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tynkkysen erottaminen on asiantuntijoiden mukaan yhdistyslain vastaista – Soinin mielestä puoluehallitus voi erottaa vaikka hänet

Politiikka
 
Soini: Puolueella on oikeus erottaa jäseniä
Soini: Puolueella on oikeus erottaa jäseniä
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini torjui ajatuksen, että Sebastian Tynkkysen erottaminen olisi lainvastainen. Soinin mukaan Tynkkynen on erotettu ensisijaisesti puolueen jäsenyydestä, ei puoluehallituksen. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen / HS

Sebastian Tynkkysen erottaminen perussuomalaisista ei ole yhdistyslain mukaista. Näin sanovat molemmat johtavat yhdistyslain asiantuntijat ministeri Lauri Tarasti ja professori Heikki Halila.

Perussuomalaisten puoluehallitus päätti erottaa Tynkkysen perjantain kokouksessaan läsnäolijoiden yksimielisellä päätöksellä. Sebastian Tynkkynen on itse puoluehallituksen jäsen, mutta hän ei osallistunut kokoukseen.

Juuri Tynkkysen hallitusjäsenyys tekee erottamisesta laittoman. Yhdistyslain mukaan yhdistyksen hallituksen jäsenen voi valita ja erottaa vain yhdistyksen tai sen valtuutettujen kokous. Perussuomalaisten tapauksessa erottamiseen vaadittaisiin siis puoluekokouksen koolle kutsuminen.

Puolueen tavallisen jäsenen erottamiseen riittäisi puoluehallituksen päätös, mutta sillekin pitäisi esittää perusteet. Sellainen voi olla puolueen sääntöjen mukaan esimerkiksi puoluetta vahingoittava toiminta.

Koska puoluehallituksen jäsenten pitää perussuomalaisten omien sääntöjen mukaan olla puolueen jäseniä, Tynkkysen erottaminen puolueesta johtaa samalla laittomaan erottamiseen hallituksesta.

”Ei voida ajatella, että näin olisi mahdollista toimia. Silloinhan hallitus voisi erottaa vaikka puolet jäsenistään. Hallitus on kuitenkin yhdistyksen jäsenten valitsema”, Tarasti sanoo.

Tynkkynen voi kannella erottamisesta käräjäoikeuteen.

Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori Heikki Halila arvioi jo aiemmin päivällä STT:lle, että Tynkkysen erottaminen puolueesta on laiton, jos tämä on samalla menettänyt paikkansa puoluehallituksessa.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan puolueen ”käsitys on se, että puolue voi sääntöpykälä seitsemän perusteella erottaa jäseniä ja nimenomaan hänet on tästä jäsenyydestä nyt erotettu”.

Soinin lausunto ei kuitenkaan tuonut yksiselitteistä selvyyttä Tynkkysen tilanteeseen, koska hän ei täysin sulkenut pois mahdollisuutta, että Tynkkynen osallistuisi puoluehallituksen työskentelyyn.

”Hänen on erotettu puolueen jäsenyydestä”, Soini sanoi. Kysyttäessä puoluehallituksesta Soini sanoi, että Tynkkysen olisi syytä tulla vastaamaan kysymyksiin.

”Olisi mukavaa, että tulisi käymään ja vastaamaan kysymyksiin.”

Soini myönsi että tilanne on erikoinen, jos puolueen hallituksessa on joku, joka ei ole puolueen jäsen.

”Se on erikoinen tilanne, mutta puolueella pitää olla mahdollisuus toimia kaikkia jäseniään kohtaan. Ei se voi antaa suojaa, jos sä olet puolueen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja tai puoluesihteeri tai hallituksen jäsen. Et sä voi tehdä mitä tahansa ja rikkoa puolueen sääntöjä.”

Soini on siis ministeri Lauri Tarastin kanssa täsmälleen eri mieltä Tynkkysen erottamisen laillisuudesta.

Sanomalehti Kalevan mukaan piraattipuolueen hallituksen jäsen Jiri Keronen on tehnyt yksityishenkilönä rikosilmoituksen Sebastian Tynkkysen erottamisesta perussuomalaisista.

Kukaan ei ilmoittanut Tynkkyselle potkuista
Kukaan ei ilmoittanut Tynkkyselle potkuista
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen havaitsi sähköpostiviestistä, että hänet oli erotettu puolueesta. Toimittaja, leikkaus Kalle Koponen HS.
Kimmo Räisänen
Sebastian Tynkkynen poistumassa Perussuomalaisten puoluehallituksen ylimääräisestä kokouksesta 16.10.2015.
Sebastian Tynkkynen poistumassa Perussuomalaisten puoluehallituksen ylimääräisestä kokouksesta 16.10.2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat