Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikan tutkija: Perussuomalaisten sisäpiiri tiivisti tukensa Soinille

Politiikka
 
Kukaan ei ilmoittanut Tynkkyselle potkuista
Kukaan ei ilmoittanut Tynkkyselle potkuista
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen havaitsi sähköpostiviestistä, että hänet oli erotettu puolueesta. Toimittaja, leikkaus Kalle Koponen HS.

Perussuomalaisten puoluehallituksen päätös erottaa puolueesta puolueen kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen on yllättävä ja kaikin puolin mielenkiintoinen veto, sanoo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen laitoksen johtaja Markku Jokisipilä.

Vaikka puoluejohtaja Timo Soini perustelee erottamista sääntörikkomuksella ja sillä, että Tynkkynen on mahdollisesti rikkonut lakia, pohjimmiltaan kyse on poliittisesta kiistasta, Jokisipilä sanoo.

”Kuvio on perin juurin poliittinen, siitä ei pääse mihinkään. Tynkkynen on yksi perussuomalaisten hallitukseen menon ja hallituspolitiikan näkyvimpiä arvostelijoita.”

Tynkkysen tapaus on sikäli historiallinen, ettei Jokisipilä muista puoluehallitusta, joka olisi erottanut puolueen puheenjohtajistoon kuuluvaa henkilöä.

Puoluehallitus teki päätöksen yksimielisesti. Sekä Tynkkynen ja että puoluehallitukselta vakavan varoituksen saanut Aleksi Hernesniemi olivat molemmat puoluehallituksen jäseniä.

Tynkkysen mielestä erottaminen on ennenkuulumatonta ja hyvin kyseenalaista juuri siksi, että hän itse on puoluevaltuuston jäsen. ”Olen vain poliitikko ja teen arvopäätöksiä. En tunne riittävän tarkkaan säännöstöä, mutta oikeustajuni sanoisi, ettei puoluehallituksen pitäisi voida erottaa jäsentään sen kauden aikana, jonka tämä istuu puoluehallituksessa. Muutoinhan puoluehallituksen jäseniä voitaisiin vaihtaa liki mielivaltaisesti – jos jokin blokki puolueen sisällä ei pidä jostakusta, tämä voitaisiin laittaa näin pois”, Tynkkynen sanoo.

Myös Jokisipilä on sitä mieltä, ettei vielä ole ihan selvää, toimiko perussuomalaisten puoluehallitus kaikkien sääntöjen rajoissa. ”Tynkkysellä oli vielä takanaan vahva tuki puoluekokouksesta, joten voi sanoa, että tämä ole mikään kevyt ratkaisu puoluehallitukselta.”

Jokisipilän mukaan Tynkkysen erottaminen puolueesta on osa suurta poliittisen kulttuurin murrosta, jota perussuomalaiset parhaillaan käyvät. Nyt testataan, kestääkö puolue hallitusvastuun paineet vai ei.

Perussuomalaiset ovat uudessa tilanteessa ja keskellä identiteettikriisiä, jossa oppositiossa vauhdilla kasvanut populistinen protestivaihtoehto joutuu opettelemaan uusille tavoille. Puolue on suuri, ja se on hallitusvastuussa, Jokisipilä sanoo. ”Tämä edellyttää uudelleensyntymistä ihan toisenlaisena poliittisena voimana kuin mihin kenttä on tottunut.”

Uudelleensyntymisen tuskaa osattiin toki ennakoida. Heti vaalien jälkeen oli selvää, että puolue joutuu hallitusvastuussa tekemään kompromisseja ja siksi jäsenistön kestävyyttä koetellaan.

”Lähes kaikille eurooppalaisille populistiselle protestipuolueelle hallitusvastuu on ollut kuolemansuudelma.”

Oman kehyksensä perussuomalaisten sisäiseen siivoukseen antavat viime viikkojen kannatusmittaukset. Perussuomalaisia keväällä äänestäneistä enää alle puolet äänestäisi puoluetta.

Vaikka Soini usein toistelee sitä, ettei puoluetta johdeta kannatusmittausten perusteella, on puolueen pudonnut kannatus vaikuttanut kentän tunnelmiin.

”Viimeksi tällaisia kannatuslukemia nähtiin ennen ensimmäistä jytkyä”, Jokisipilä sanoo.

Jokisipilän mukaan puolueväki haluaisi käydä kriittistä keskustelua siitä, onko puoluejohdon nykyinen linja kaikkein järkevin puolueen tulevaisuuden kannalta. Moni perussuomalaisten äänestäjä kipuilee kovan talouslinjan kanssa, se kun leikkaa eläkeläisiltä ja pienituloisilta.

Tynkkysen kritiikin kärki koski maahanmuuttopolitiikkaa. Hän vaati lokakuun puoluetta kutsumaan koolle kokoukseen päättämään, voivatko perussuomalaiset jatkaa hallituksessa maahanmuuttolinjausten takia. Tynkkysen mielestä hallitus on rikkonut hallitusohjelmaansa ja puolue vaalilupauksensa.

Se, millä tavalla puolueen sisällä käydään nyt kriittistä keskustelua, on Soinille uutta, vaikka hän onkin johtanut puoluetta pian 20 vuotta. Tämän mittakaavan kritiikistä puolueen sisältä Soinilla ei ole kokemusta, Jokisipilä sanoo.

”Jotain tämä kertoo myös poliittisen viestinnän taidoista. Olisi varmasti ollut toisiakin tapoja toimia.”

Perussuomalaisten johto päätti kuitenkin erottaa viime aikojen näkyvimmän kriitikkonsa.

Tynkkysen erottaminen kertoo siitä, miten tiukasti puolueen sisäpiiri on ja haluaa olla Soinin takana, Jokisipilä sanoo.

”Puoluehallituksessa ovat puolueen johto ja avaintoimijat eduskuntaryhmästä. Nyt se ryhmä on tehnyt valintansa Soinin linjan puolesta.”

Sisäpiiriltä tuli nyt selkeä viesti kentälle. Puolueen linjoista julkisesti käytävälle keskustelulle asetettiin rajat.

”Johdon linja on se, mitä seurataan”, Jokisipilä sanoo. ”Jos astuu rajojen yli, seuraukset ovat nopeita ja ankaria.”

Seurauksena tästä on kuitenkin se, että osa arvostelee puoluejohdon linjaa entistä kovemmin, Jokisipilä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat