Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tynkkysen erottamisesta syntyi kunnon soppa – Näin kaikki tapahtui

Politiikka
 
Erotettu Tynkkynen ruoskii Perussuomalaisten toimintatapoja: Sananvapaudessakin parannettavaa
Erotettu Tynkkynen ruoskii Perussuomalaisten toimintatapoja: Sananvapaudessakin parannettavaa
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja kuuli erottamisestaan sähköpostilla Islantiin. Palatessaan hän suomi kovin sanoin puoluejohdon yhden totuuden toimintakulttuuria, painostamista ja myös sananvapautta. ” Meillä on sananvapaus, mutta ihmiset miettivät, miten sanansa muotoilevat”, Tynkkynen sanoo. Toimittaja Kaisa Hakkarainen HS. Kuvaus ja editointi Rio Gandara HS.

Perussuomalaiset erottivat viikonloppuna kolmannen varapuheenjohtajansa Sebastian Tynkkysen puolueesta. Tieto Tynkkysen erottamisesta tuli julkisuuteen maanantaina, kun Tynkkynen itse kertoi siitä Facebook-sivuillaan. Tynkkynen sanoi huomanneensa erottamisesta kertoneen sähköpostiviestin vasta myöhään sunnuntaina.

Erottamisesta oli päätetty perjantaina puoluehallituksen kokouksessa. Tynkkynen ei ollut paikalla, koska hän oli työmatkalla Nuorten Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa Islannissa.

Tynkkynen on ollut viime aikoina julkisuudessa, koska hän vaati lokakuun alkupuolella, että perussuomalaisten puoluehallitus, puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä olisi kutsuttava yhteiskokoukseen päättämään, voiko perussuomalaiset jatkaa hallituksessa maahanmuuttolinjausten takia. Tynkkysen mielestä hallitus on rikkonut hallitusohjelmaansa.

16. lokakuuta perussuomalaisten puoluehallitus päätti äänin 11–2, ettei yhteiskokousta pidetä.

Soini: Erottaminen johtui sääntörikkomuksesta

Tynkkynen rikkoi puolueen sääntöä ja sai siksi lähteä, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Sääntörikkomuksessa on Soinin mukaan kyse siitä, että Tynkkynen ja Aleksi Hernesniemi keräsivät ihmisten henkilötietoja verkkolomakkeella ja julkaisivat nimiä verkossa allekirjoittaneilta lupaa kysymättä.

Tynkkynen ja Hernesniemi keräämän listan allekirjoittajat vaativat, että perussuomalaisten puoluehallitus, puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä olisi kutsuttava yhteiskokoukseen päättämään, voiko perussuomalaiset jatkaa hallituksessa maahanmuuttolinjausten takia.

Hernesniemi sai puoluehallitukselta listasta vakavan varoituksen.

”He pitivät puoleen jäsenyyksistä rekisteriä ilman kunnollisia perusteita. Puolueen jäsenistöstä pitää rekisteriä puolue, ja puolueen jäsenyys on salainen asia. Rekisteriä ylläpitänyt Hernesniemi sai vakavan varoituksen”, Soini sanoo.

Soini vakuuttaa, ettei erottaminen liity Tynkkysen esittämään poliittiseen kritiikkiin.

”Kaikissa puolueissa ja myös perussuomalaisissa on kritiikkiä, mutta puolueessa noudatetaan sääntöjä ja lakia, ja se ei ole mikään mielipidekysymys.”

Soinin mukaan kysymys on siitä, voiko puolueen varapuheenjohtaja luoda listoja varmistamatta allekirjoittajien tunnistautumista. Tynkkysen listassa oli Soinin mukaan vääriä nimiä.

”Sinne oli myös pantu nimiä toisten puolesta. Tämä on vakava asia. ”

Perussuomalaiset teettivät nimien julkaisusta Soinin mukaan oikeudellisen selvityksen. Tähän selvitykseen puoluehallitus halusi vastineen Tynkkyseltä ja Hernesniemeltä. He vastasivat, mutta eivät Soinin mukaan esitettyihin kysymyksiin.

Erottamisessa noudatettiin Soinin mukaan perussuomalaisten sääntöjä.

”Puolueen sääntöjen pykälän seitsemän mukaisesti puoluehallitus voi erottaa kaikki puolueen jäsenet, jopa puolueen puheenjohtajan.”

Tynkkynen ei itse ollut paikalla työmatkan vuoksi ja sai tietää erottamisestaan sähköpostilla. Soinin mukaan Tynkkynen olisi voinut olla paikalla.

”Kokous oli hänelle ilmoitettu jo paljon ennemmin. Meillä on noin kuuden viikon välein kokouksia, ja tämä kokous oli syksyn kokousaikatauluun aikapäiviä sitten”, Soini sanoo.

Tynkkynen: Käynnissä poliittinen ajojahti

Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomille olevansa tyrmistynyt siitä, että hän kuuli asiasta vasta kolme päivää päätöksen jälkeen.

"Olen todella hämmentynyt tästä tilanteesta. Se että kolmeen päivään ei ole tietoinen, että ei ole enää puolueen jäsen, on aika kestämätöntä viestintää."

Kukaan puolueen johdosta ei ilmoittanut Tynkkyselle kasvokkain tai puhelimessa erottamisesta, josta päätettiin viime perjantaina. Maanantaiaamuna Tynkkynen kertoi saaneensa tekstiviestillä vahvistuksen.

"Kun sain tiedon tästä niin välittömästi soitin puoluesihteerille, että jutellaan kasvokkain. Hän ei vastannut puhelimeen. Hän ainoastaan tekstarilla tyytyi kuittaamaan, että tämä on tällä tavalla ohi", Tynkkynen sanoo HS:lle.

Tynkkysen mukaan kyseessä on poliittinen ajojahti, ja häntä savustettiin eroamaan jo puoluehallituksen kokouksessa.

Syytöksiin lain rikkomisesta Tynkkynen vastaa, ettei poliisi ole ollut häneen missään yhteydessä mahdolliseen rikokseen liittyen. Ulossavustamisen puolesta puhuu hänen mukaansa muun muassa se, miten puolue on aiemmin suhtautunut europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon rikostuomioon. Halla-aho sai oikeuden korkeimmalta asteelta tuomion, mutta se ei ollut puolueelle este pitää häntä kansanedustajana ja asettamasta häntä eurovaaliehdokkaaksi.

Asiantuntijat: Erottaminen oli ehkä laiton – Tynkkysen lista ei

Yhdistyslain mukaan yhdistyksen jäsenen voi erottaa hallitus ja perussuomalaisten omien sääntöjen mukaan erottamisen syyksi kelpaa esimerkiksi puoluetta vahingoittava toiminta.

Yhdistyksen hallituksen jäsentä ei kuitenkaan voi erottaa yhtä kevyesti. Tynkkynen on puolueen kolmas varapuheenjohtaja ja puoluehallituksen jäsen.

Juuri Tynkkysen hallitusjäsenyys tekee erottamisesta laittoman. Yhdistyslain mukaan yhdistyksen hallituksen jäsenen voi valita ja erottaa vain yhdistyksen tai sen valtuutettujen kokous. Perussuomalaisten tapauksessa erottamiseen vaadittaisiin siis puoluekokouksen koolle kutsuminen.

Koska puoluehallituksen jäsenten pitää perussuomalaisten omien sääntöjen mukaan olla puolueen jäseniä, Tynkkysen erottaminen puolueesta johtaa samalla laittomaan erottamiseen hallituksesta.

”Ei voida ajatella, että näin olisi mahdollista toimia. Silloinhan hallitus voisi erottaa vaikka puolet jäsenistään. Hallitus on kuitenkin yhdistyksen jäsenten valitsema”, sanoo yhdistyslain asiantuntija ministeri Lauri Tarasti.

Tynkkynen voi kannella erottamisesta käräjäoikeuteen

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan Tynkkysen keräämässä listassa ei ollut välttämättä mitään arveluttavaa saati rikollista.

Nimilistojen kerääminen voi rikkoa henkilötietolakia, mutta Aarnion mukaan tulkinta riippuu muun muassa siitä, kerätäänkö nimiä tavallisilta ihmisiltä vai poliittisesti aktiivisilta henkilöiltä. Nimilistojen kerääminen kuuluu monella tavalla normaaliin poliittiseen toimintaan.

”Selvitämme asiat, ennen kuin otamme varsinaisesti kantaa. Tynkkysen tapauksessa kerätyt nimet vaikuttaisivat olleen poliittisesti aktiivisten henkilöiden nimiä. Seuraavaksi pitäisi selvittää, mitä ihmisille on sanottu, kun nimiä on kerätty”, Aarnio sanoo.

Jos on luvattu olla julkistamatta nimiä, ja lista kuitenkin julkistetaan, rikotaan lakia. Mutta toisaalta nimien julkistamiseen ei välttämättä tarvitse kysyä erikseen lupaakaan. Tulkinta riippuu tapauksesta.

”Tässä on vähän nokittelun makua. Mutta tässäkin tapauksessa toimimme niin, että selvitämme asian ensin ja otamme kantaa sitten”, Aarnio sanoo.

HS & Lehtikuva
Timo Soinin mukaan Sebastian Tynkkysen ero oli puolueen sääntöjen mukainen.
Timo Soinin mukaan Sebastian Tynkkysen ero oli puolueen sääntöjen mukainen.
Kukaan ei ilmoittanut Tynkkyselle potkuista
Kukaan ei ilmoittanut Tynkkyselle potkuista
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen havaitsi sähköpostiviestistä, että hänet oli erotettu puolueesta. Toimittaja, leikkaus Kalle Koponen HS.
Timo Soini: Puolueella on oikeus erottaa jäseniä
Timo Soini: Puolueella on oikeus erottaa jäseniä
Perussuomalaisten puheenjohtaja kiisti, että varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkysen erottaminen puolueesta olisi lainvastaista. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen / HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat