Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoismaiden neuvosto ei linjannut maahanmuutosta – Eerolan mukaan ”kriittisyys lyönyt läpi”

Politiikka
 
Lehtikuva & Juha Metso
Juho Eerola (ps) ja Maarit Feldt-Ranta (sd) ovat eri mieltä siitä, mitä Pohjoismaiden neuvostossa keskusteltiin.
Juho Eerola (ps) ja Maarit Feldt-Ranta (sd) ovat eri mieltä siitä, mitä Pohjoismaiden neuvostossa keskusteltiin. Kuva: Lehtikuva & Juha Metso

Pohjoismaiden neuvoston istunto Reykjavikissä päättyi torstaina ilman yhteistä kannanottoa maahanmuutosta. Sellaista ei odotettukaan, mutta maahanmuutto nousi silti ykkösasiaksi kokouksessa ohi varsinaisen esityslistan. Tilannetta käytiin läpi niin pääministerien kuin ulkoministerien tapaamisissa ja se kuumensi tunteita poliittisten ryhmien välillä.

Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Juho Eerola (ps) tulkitsi käytyjä keskusteluja niin, että parhaita käytäntöjä eri maissa aiotaan yhtenäistää. Näitä ovat rajavalvonnan parantaminen ja niiden turvapaikan hakijoiden käännyttäminen, jotka eivät ole turvapaikan tarpeessa, vaan hakevat parempaa elintasoa.

”Olin huomaavinani, että kriittisyys on lyönyt läpi. Esimerkiksi Ruotsin pääministeri Stefan Löfven piti hyvänä palautussopimusten yhdenmukaistamista. Jos yhdellä maalla on palautussopimus, se implementoitaisiin (toimeenpantaisiin) koskemaan kaikkia maita”, Eerola sanoo.

”Lainsäädännön tulisi olla yhdenmukainen Pohjoismaissa, jotta mikään maa ei olisi toista houkuttelevampi ja eri maista tuleviin turvapaikan hakijoihin tulisi suhtautua yhdenmukaisesti kaikissa Pohjoismaissa.”

Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd) sanoo, että vaikka yhteinen maahanmuuttolinjaus olisi ollut tarkoitus tehdä, sellaista ei olisi saatu aikaiseksi.

”Näkemykset ovat tosi hajallaan”, Feldt-Ranta luonnehtii. Pohjoismaiset näkemykset poikkesivat toisistaan kuten Suomessa.

Toisin kuin Eerola, Feldt-Ranta ei nähnyt kokouksen antina mitään yhteisymmärrystä maahanmuuttoasioista. ”Suuri enemmistö oli sitä mieltä, että menossa on valtava kriisi ja tehdään mitä pystytään. Sitten oli ruotsidemokraatteja ja muita, joiden mielestä mitään kotoutusta ei pidä järjestää ja kaikki on käännytettävä.”

Vaikka Pohjoismaiden neuvostolla ei ole päätösvaltaa, Eerola piti kokousta hyödyllisenä.

”Sain tilaisuuden keskustella pääministerien ja ulkoministerien kanssa ja tuoda omia näkemyksiäni esille. Olen äärimmäisen tyytyväinen, että maahanmuutosta tuli kokouksessa isoin ja tärkein juttu. Tästä ”pikkujutusta” josta minua on pilkattu, on tullut ykkösaihe.”

Kokouksen lopuksi neuvosto valitsi vuoden 2016 presidentiksi tanskalaisen Henrik Dam Kristensenin sosiaalidemokraattisesta ryhmästä, ja varapresidentiksi myös tanskalainen Mikkel Denckerin Vapaa Pohjola -ryhmästä. Neuvoston seuraava istunto pidetään Tanskassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat