Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virkamiehet vaikeuksissa lakitekstien kanssa – hallituksen pakkolakiesitykset viivästyvät

Politiikka
 
Tuomas Selänne
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström, pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Alexander Stubb esittelivät pakkolait syyskuun lopulla.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström, pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Alexander Stubb esittelivät pakkolait syyskuun lopulla. Kuva: Tuomas Selänne

Hallituksen pakkolakiesitysten valmistuminen venyy. Helsingin Sanomien tietojen mukaan lakiesitysten piti lähteä lausuntokierrokselle tänään perjantaina, mutta julkaisupäivä siirtyy ainakin ensi viikon tiistaiksi.

Pakkolaeilla muutetaan merkittävästi työelämän sääntöjä. Lakeja on tusinan verran. Jos ne tulevat voimaan, lomarahoja leikataan 30 prosenttia, ensimmäinen sairauspäivistä on jatkossa palkaton, vuosilomasta tulee korkeintaan kuuden viikon mittainen ja loppiainen sekä helatorstai muuttuvat palkattomiksi vapaapäiviksi eli käytännössä vuosityöaika pitenee.

Lakeja kutsutaan pakkolaeiksi, koska niillä muun muassa pakotetaan työnantaja- ja palkansaajaliittoja muuttamaan työehtosopimuksia. Hallitus puuttuu poikkeuksellisesti perustuslain varsin pitkälle turvaamaan sopimusoikeuteen. Lakien perustuslaillisuus on kyseenalainen.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan siirtymistä perustellaan ainakin sillä, että valtiovarainministeriö ei ole vielä saanut valmiiksi kaikkia lakien vaikutuslaskelmia. HS:n tietojen mukaan todellinen syy on se, että virkamiehillä on täysi työ löytää oikeanlaisia kirjauksia, joilla hallituksen tahto toteutuu kelvoilla lakiteksteillä. Lakitekstien pitäisi olla yksiselitteisesti tulkittavista niin, etteivät ne aiheuta oikeustapauksia ristikkäisten tulkintojen takia.

Yksi keskeinen ongelma on ollut se, että lait ovat hyvin poikkeuksellisia ja aikaa on ollut vähän. Syynä vaikeuksiin ovat perustuslailliset ongelmat sekä se, että lakien lähtökohdat ovat osin varsin keinotekoisia. Esimerkiksi hallitus on vaatinut virkamiehiä kirjoittamaan lain, joka takaa työntekijöille lakisääteisen oikeuden lomarahaan, vaikka oikeus kirjataan lakiteknisesti vain siksi, että lomarahoja voidaan leikata.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt neuvottelevat parhaillaan laajasta yhteiskuntasopimuksesta, joka onnistuessaan korvaisi hallituksen pakkolait. Hallitus päätti säätää pakkolait sen jälkeen, kun työmarkkinajärjestöt eivät löytäneet sopimusta, jolla suomalaisten yritysten kustannuskilpailukykyä nostettaisiin hallituksen haluamalla tavalla. Hallitus uskoo, että lait alentavat yritysten yksikkötyökustannuksia suurin piirtein viidellä prosentilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat