Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen esitys: Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan maksut kaksinkertaistuvat

Politiikka
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Lapset liikkuvat ja askartelevat Tapanilan Erän iltapäiväkerhossa Helsingissä.
Lapset liikkuvat ja askartelevat Tapanilan Erän iltapäiväkerhossa Helsingissä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Hallitus esittää, että koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävien maksujen enimmäismäärää korotetaan.

Enimmäismaksu 570 tunnin osalta nostettaisiin nykyisestä 60 eurosta 120 euroon ja 760 tunnin osalta nykyisestä 80 eurosta 160 euroon kuukaudessa.

Hallituksen esitys perusopetuslain muuttamiseksi maksujen osalta tulee eduskunnan lähetekeskusteluun tiistaina. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan elokuun alusta 2016.

Samalla kun hallitus esittää maksujen korotuksia, se esittää kunnille entistä tiukempaa velvollisuutta jättää maksu perimättä tai alentaa sitä, jos perheellä ei ole hoitoon varaa. Pienituloisuus ei saisi muodostua esteeksi lapsen osallistumiselle toimintaan.

Aamu- ja iltapäivähoidon maksu määrätään käytännössä ilman selvitystä vanhempien tuloista. Vain poikkeuksellisesti vanhempien taloudellista tilannetta selvitetään.

Kunnilla on valtuudet päättää aamu- ja iltapäivätoiminnassa perittävistä maksuista laissa asetetun enimmäismäärän puitteissa. Mikäli kunnat korottaisivat maksunsa hallituksen esittämään enimmäismäärään, laki lisäisi kuntien maksukertymää noin 18 miljoonaa euroa vuodesta 2017 lukien. Vuonna 2016 vaikutus kuntien talouteen olisi noin 7 miljoonaa euroa.

Vaikutus julkiseen talouteen on hieman suurempi, sillä valtio säästäisi vähän rahoitusosuudestaan.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäminen on kunnille vapaaehtoista. Pääsääntöisesti sitä tarjotaan ensimmäisen ja toisen vuosiluokan oppilaille.

Perusopetuslain mukaan aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteena on edistää lasten hyvinvointia ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa sekä ennaltaehkäistä syrjäytymistä ja lisätä osallisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat