Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaalipsykologit neuvovat kirjeellä pääministeri Sipilää suhtautumisessa maahanmuuttoon

Politiikka
 
Lehtikuva
Liisa Laakso ja Juha Sipilä
Liisa Laakso ja Juha Sipilä Kuva: Lehtikuva

Joukko sosiaalipsykologian professoreita on lähettänyt pääministeri Juha Sipilälle (kesk) ja eduskunnalle avoimen kirjeen, jossa he antavat neuvoja pakolaiskriisin käsittelyyn.

”Valtaväestön suhtautuminen maahan tuleviin pakolaisiin ja laajemmin ryhmien väliset suhteet kuuluvat ilmiöihin, joita sosiaalipsykologit ovat tutkineet jo vuosikymmeniä”, he perustelevat kirjettään.

Professorien mielestä poliitikkojen ja mielipidejohtajien on annettava selviä vastauksia ja ratkaisuja ”epävarmuuden ja vihan vähentämiseksi”. He myös paheksuvat sitä, että pakolaiskeskustelusta yritetään hyötyä poliittisesti.

”Kauhukuvia lietsomalla lisätään suomalaisten kielteistä suhtautumista pakolaisiin. Näiden mielikuvien vahvistamista pitää kaikin keinoin välttää”, tieteentekijät sanovat.

Tutkimustietonsa perusteella sosiaalipsykologit ottavat kantaa maahanmuuton puolesta.

”Maahanmuutto on semmoinen ilmiö, joka on käynnissä ja tämä on kannanotto sen hallitsemiseksi”, Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan dekaani Liisa Laakso sanoo. ”Meidän näkemyksemme on, että hallitseminen edellyttää hyvää kotouttamista ja huomion kiinnittämistä siihen miten yhteiskuntamme ja kantaväestö sopeutuvat muutokseen.”

Laakso sanoo, että jos kotoutuminen onnistuu, maahanmuutosta tulee olemaan Suomelle enemmän hyötyä kuin haittaa.

”Juuri tähän asiaan tutkimustieto antaa eväitä. Tutkimustietoa tarvitaan lisää kun tulee uusia ryhmä ja uusi ihmisiä.”

Professorit eivät ota kantaa maahanmuuton kustannuksiin. Kysyttäessä Laakso kuitenkin vastaa:

”Lyhyellä tähtäimellä se tuottaa kustannuksia, mutta antaa mahdollisuuksia taloudelliseen toimeliaisuuteen välittömästi. Kustannusvaikutuksia täytyisi arvioida monelta kannalta ja monella aikavälillä.”

Laakson mukaan Suomelle on suuri mahdollisuus hyödyntää maahanmuuttajien kielitaitoa ja osaamista. ”Yhdessäkään Suomen yliopistossa ei voi opiskella somalian kieltä, vaikka se on suuri vähemmistö. Arabian kieli on myös samanlainen mahdollisuus ja islamilaisen kulttuurin tunteminen.”

Avoimen kirjeen ovat allekirjoittaneet Laakson lisäksi sosiaalipsykologian professorit Inga Jasinskaja-Lahti (HY), Karmela Liebkind (HY), Anna-Maija Pirttilä-Backman (HY), Vilma Hänninen (UEF) ja Johanna Ruusuvuori (TaY).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat