Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivähoito ja kaupan aukioloajat kuumentavat eduskuntaa – seuraa suoraa lähetystä

Politiikka
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen vastaa muun muassa päivähoitoasioista.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen vastaa muun muassa päivähoitoasioista. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Viikon istuntotauolta palaava eduskunta keskustelee tänään kuohuttavista aiheista. Maahanmuutto nousee keskusteluun vuoden neljännen lisäbudjetin yhteydessä. Lisäksi lähetekeskustelussa ovat subjektiivisen päivähoidon rajoittaminen, yliopistojen lukukausimaksut sekä kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen.

Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottoon ehdotetaan lisäbudjetissa noin 48 miljoonaa euron ja vastaanottotoiminnan asiakkaille maksettaviin tukiin noin 13 miljoonan euron lisäystä. Ehdotus perustuu 30 000–40 000 turvapaikanhakijaan tänä vuonna.

Yksityisille oikeusavustajille maksettaviin korvauksiin ehdotetaan 23 miljoonan euron lisäystä turvapaikanhakijoiden oikeusapuasioiden määrän kasvun ja palkkioiden sekä oikeudenkäyntikulujen määrän kasvun johdosta.

Kauppojen ja parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloajat on hallituksen esityksen mukaan tarkoitus vapauttaa kokonaan.

Eduskunnassa esitystä vastustavat ainakin oppositiossa oleva kristillisdemokraattien ryhmä, mutta myös Sdp:n ja vasemmistoliiton ryhmissä on vastustajia.

Lausunnoissaan esitystä vastustivat Palvelualojen ammattiliitto PAM, R-Kioski Oy ja lapsiasiavaltuutettu.

PAM:n lausunnon mukaan mahdollisesti saavutettavat hyödyt ovat selkeästi mahdollisesti koituvia haittoja pienempiä. Vaikka työpaikkoja tulisi lisää, työsuhteet voisivat olla entistä enemmän osa- ja määräaikaisia. PAM arvioi, että myös yö- ja yksintyöskentely lisääntyisi.

R-Kioski vastustaa aukiololain vapauttamista, koska se ei tue yrityksen tavoitetta ylläpitää palveluiden tarjontaa koko Suomen kattavana. R-Kioskin mukaan esitys tukee vain isojen kauppaliikkeiden tarkoitusperiä ja sillä voi olla huomattavia vaikutuksia R-kioskien myymäläverkostoon ja sitä kautta työllisyyteen.

Subjektiivisen päivähoidon leikkauksesta on kiistelty pitkään. Leikkaus toteutuisi hallituksen esityksen mukaan ensi vuoden elokuussa.

Esityksen mukaan ”jokaisella lapsella olisi oikeus saada varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa”. Lapsella ei olisi oikeutta esiopetuksen ja perusopetuksen lisäksi järjestettävään osa-aikaiseen varhaiskasvatukseen.

Lapsella olisi kuitenkin oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen, mikäli lapsen vanhemmat tai muut huoltajat työskentelevät kokoaikaisesti tai päätoimisesti opiskelevat, toimivat yrittäjänä tai ovat omassa työssä.

Lapsella olisi lisäksi oikeus tarpeen mukaan 20 tuntia laajempaan varhaiskasvatukseen vanhemman osa-aikaisen tai väliaikaisen työssäkäynnin, työllistymistä edistävään palveluun osallistumisen, kuntoutuksen tai muun vastaavan syyn vuoksi.

Ehdotetun lain mukaan varhaiskasvatus olisi kuitenkin aina järjestettävä nykyisen laajuisena, jos se on tarpeen lapsen kehityksen, tuen tarpeen tai perheen olosuhteiden takia taikka se on muutoin lapsen edun mukaista.

Eduskunnassa aiheesta varmasti nousee tälläkin kertaa kiihkeä keskustelu. Oppositiossa varsinkin demarit ja vasemmistoliitto vastustavat muutosta jyrkästi.

Oppositiota kiihdyttävät myös yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen lukukausimaksut EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Esityksen mukaan maksu olisi vähintään 1 500 euroa lukuvuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat