Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta tivasi Stubbilta tietoa turvapaikanhakijoiden kustannuksista

Politiikka
 
Sami Kero / HS
Valtiovarainministeri Alexander Stubbin mukaan väestörakenne tulee maahanmuuttajien myötä muuttumaan myönteiseen suuntaan, vaikka haasteita riittää.
Valtiovarainministeri Alexander Stubbin mukaan väestörakenne tulee maahanmuuttajien myötä muuttumaan myönteiseen suuntaan, vaikka haasteita riittää. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Maahanmuuttoonlähes 100 miljoonaa

 Tämän vuoden neljännessä lisäbudjetissa esitetään pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottoon noin 48 miljoonaa euron lisäystä.

 Vastaanottotoiminnan asiakkaille maksettaviin tukiin puolestaan esitetään noin 13 miljoonan euron lisäystä.

 Ehdotus perustuu arvioon, että Suomeen saapuu 30 000–40 000 turvapaikanhakijaa tänä vuonna.

 Yksityisille oikeusavustajille maksettaviin korvauksiin ehdotetaan 23 miljoonan euron ja kunnille 9 miljoonan euron lisäystä.

Viikon istuntotauolta palannut eduskunta tivasi tiistaina valtiovarainministeri Alexander Stubbilta (kok) arviota turvapaikanhakijoiden kustannuksista jatkossa. Tämän vuoden neljännessä lisäbudjetissa turvapaikanhakijamäärän yllättävään kasvuun varataan lähes 100 miljoonaa euroa.

Stubb painotti, että ensi vuoden kokonaissummaa ei voida vielä arvioida. Ensi vuoden tulijamäärän arvioidaan olevan noin 15 000, mutta määrä todennäköisesti ylittyy, hän sanoi.

Jatkossa on siis odotettavasti lisää lisäbudjetteja, joissa varataan rahaa turvapaikanhakijoiden asioiden hoitoon.

Maahanmuuttokulut tulevat olemaan keskeisiä kysymyksiä seuraavina vuosina. On henkisesti varauduttava siihen, että tämä ei ole ohimenevä ilmiö, Stubb sanoi.

Stubbin mukaan väestörakenne tulee maahanmuuttajien myötä muuttumaan myönteiseen suuntaan, vaikka haasteita riittää.

”Maahan tulee lisää työtätekeviä käsiä”, hän mainitsi myönteisenä seikkana.

Nyt lisäbudjetissa esitetään pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottoon noin 48 miljoonaa euron ja vastaanottotoiminnan asiakkaille maksettaviin tukiin noin 13 miljoonan euron lisäystä.

Ehdotus perustuu 30 000–40 000 turvapaikanhakijaan tänä vuonna.

Yksityisille oikeusavustajille maksettaviin korvauksiin ehdotetaan 23 miljoonan euron lisäystä ja kunnille 9 miljoonaa euroa.

Päivi Räsänen (kd) oli huolissaan turvallisuusviranomaisten tilanteesta. Hän pohti, ovatko resurssit tarpeeseen nähden alimitoitetut, kun Suojelupoliisi nosti uhka-arviotaan tiistaina. Suuressa turvapaikanhakijoiden määrässä on enemmän henkilöitä, joilla voi olla yhteyttä terrorismiin, hän huomautti.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) myönsi, että vastaanoton ja sisäisen turvallisuuden resurssit ovat olleet kovilla.

Orpon mukaan lähtökohtana on silti se, että tämän vuoden kulut voidaan hoitaa lisäbudjettiin nyt osoitetulla rahalla. Suojelupoliisille on jo aiemmin annettu lisää rahaa.

Oppositio oli yleisesti tyytymätön koko lisäbudjettiin ja haukkui sitä puutteelliseksi, koska siinä ei ole kunnon panostuksia työllisyyteen.

Työmarkkina-asiat nousivat muutenkin keskustelun keskiöön, ja hallituksen ajamat pakkolait saivat ties monennenko kerran oppositiolta tyrmäyksen.

Hallitusta kovasanoisesti rusikoinut Eero Heinäluoma (sd) tähdensi, että työllisyystilanne pahenee.

”Meillä on tosiasiassa jo 500 000 ihmistä vailla työtä. Se on massiivinen luku.”

Hänen mielestään nyt ollaan tekemässä erittäin pahaa virhettä, koska annetaan pitkäaikaistyöttömyyden kasvaa ”kylmän viileästi”.

”Tulee pysyvää syrjäytymistä työmarkkinoilta.”

Li Andersson ihmetteli, miksi hallitus vaatii oppositiolta vaihtoehtoja, vaikka oppositiopuolueet nimenomaan ovat esittäneet vaihtoehtoja. ”Kun puhutaan siitä, että ei ole vaihtoehtoja, ei kuunnella oppositiopuolueita”, tiivisti Ozan Yanar (vihr).

Oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjetit käsitellään eduskunnassa parin viikon kuluttua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat