Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Soini vastustaa hallintarekisteriä – hallitus vetää pois veropakolaisten armahduslain

Politiikka
 
Soinin vastarinnasta huolimatta hallintarekisterilain valmistelua jatketaan
Soinin vastarinnasta huolimatta hallintarekisterilain valmistelua jatketaan
Kokoomuksen ja keskustan puheenjohtajat Alexander Stubb ja Juha Sipilä sanovat, että hallintarekisterilaista annettujen lausuntojen käsittelyä jatketaan, vaikka perussuomalaisten Timo Soini on esitystä vastaan. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen / HS

Hallitus vetää pois veropakolaisten armahduslain. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) pitää asiasta parasta aikaa tiedotustilaisuutta eduskunnassa.

Stubbin mukaan hallitus peruu myös leikkauksiaan harmaan talouden torjunnasta. Hänen odotetaan ottavan kantaa myös hallintarekisteriin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini kertoi jo aamulla vastustavansa hallituksen suunnittelemaa hallintarekisteriuudistusta ja armahduslakia eli aktiivista katumista.

”Hallintarekisteriuudistus ja niin sanottu aktiivinen katuminen eivät tuo parannusta nykytilaan. Niihin sisältyy lukuisia moraalisia ja käytännön ongelmia”, Soini kirjoittaa blogissaan.

Hänen mukaansa ”huonot uudistukset kannattaa jättää tekemättä”. Soini kertoo talousvaliokunnan puheenjohtajan Kaj Turusen (ps) selvittäneen asiaa ja päätyneen nykyisen mallin kannalle.

Hallintarekisteriuudistusta ovat arvostelleet muun muassa poliisi, syyttäjälaitos ja verottaja, koska se mahdollistaisi osakeomistusten piilottamisen.

Myös oikeusministeriö katsoo, että hallintarekisteri heikentäisi osakeomistusten yleisöjulkisuutta ja viranomaisten tiedonsaantia. Oikeusministeriö vahvistaa lausunnossaan sen, että hallintarekisteröinti on nykyään kielletty suomalaisilta.

Perussuomalaisten kannan ratkaisee Soinin mukaan lopulta puolueen eduskuntaryhmä.

Hallintarekisterin lisäksi Soini kritisoi blogissaan ulkomaille varojaan kätkeneiden armahtamista.

Soinin kanta tarkoittaa käytännössä sitä, että perussuomalaiset ei kannata hallintarekisteriä eikä niin sanottua aktiivista katumista eli armahduslakia.

Molemmat lakihankkeet näyttävät nyt kaatuvan, sillä niiden vieminen eteenpäin vaatii kaikkien hallituspuolueiden kannatusta.

Armahduslaki on eduskunnan valiokunnissa, joissa myös perustuslain asiantuntijat ovat kritisoineet sitä rajusti.

Armahduslaki antaisi ulkomaille varojaan kätkeneille mahdollisuuden tunnustaa asia ensi vuoden aikana ja vapautua rikosvastuusta.

Hallintarekisteri taas antaisi suomalaisille mahdollisuuden kätkeä osakeomistuksia ulkomaille. Laki hallintarekisteristä on yhä lakiehdotuksen muodossa, ja sitä koskeva lausuntokierros päättyi maanantaina.

Hallintarekisteri sai murskaavat arviot varsinkin poliisilta ja verottajalta. Poliisin mukaan hallintarekisteri lisää rikosten tekemisen mahdollisuutta ja auttaa rikollisten varojen kätkemisessä.

Sami Kero / HS
Timo Soini
Timo Soini
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat