Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus vetää pois esityksensä verojaan piilotelleiden armahduslaista

Politiikka
 
Stubb kertoi: Hallitus vetää pois esityksen armahduslaista
Stubb kertoi: Hallitus vetää pois esityksen armahduslaista
Hallitus vetää pois esityksensä niin sanotusta tehokkaasta katumisesta. Yksivuotisen kokeilulain tarkoitus oli saada verotietojaan piilotelleet suomalaiset luovuttamaan tietonsa vapaaehtoisesti viranomaisille. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen / HS

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat sopineet, että hallitus vetää pois esityksensä tehokkaan katumisen laista eli niin sanotusta armahduslaista. Lain tarkoitus oli saada verotietojaan piilotelleet suomalaiset luovuttamaan verotietonsa oma-aloitteisesti Suomen viranomaisille.

Jos veropakolainen olisi ilmoittanut verottamatta jääneet tulonsa verohallinnolle, hänet olisi armahdettu rikosoikeudellisista seuraamuksista. Katujalle määrättäisiin kuitenkin veronkorotukset ja verojen viivästymisseuraamukset.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi, että asiasta on keskusteltu monta viikkoa hallituksen piirissä.

Viime vaalikaudella vielä kaikki eduskuntapuolueet kannattivat armahduslakia. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto totesi yksimielisesti silloin, että lain valmistelua tulee jatkaa.

Stubbin mukaan esitykseen liittyi perustuslaillisia ongelmia. Hallitus joutui miettimään muun muassa sitä, kannattaako rikosoikeudellisia periaatteita rikkoa vain sen vuoksi, että lailla saataisiin vaatimattomia taloudellisia etuja. Hallituksen arvio oli, että armahduslaista tulisi 1-10 miljoonan euron verotulot vuodessa.

Perustuslakivaliokunta ei vielä ehtinyt ottaa lakiesitykseen kantaan, mutta perustuslakiasiantuntijoiden kanta oli selvä. Heidän mukaansa laki ei olisi saanut olla määräaikainen, kuten Stubb oli esittänyt.

Hallitus myös palauttaa ne 6,4 miljoonaa euroa harmaan talouden torjuntaan, jotka hallitus budjettiesityksessään oli poistanut. Hallitus alkaa valmistella harmaan talouden torjuntaa koskevaa kokonaispakettia edellisen hallituksen tapaan.

Korjaus kello 16.35: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, valtiovarainvaliokunnan verojaosto puolsi armahduslain valmistelua, ei vastustanut sitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat