Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OAJ ihmettelee viiden vuoden irtisanomissuojan poistamista lailla sovittujen kuntaliitosten yhteydessä

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eduskunnan hallintovaliokunta käsittelee paraikaa kuntarakennelain muutosta. Hallituksen esityksessä ehdotetaan kumottavaksi säännös kuntajaon muutoksissa sovellettavasta henkilöstön viiden vuoden irtisanomissuojasta. Esimerkiksi kuntaliitoksissa henkilöstö on voinut jatkaa töissä viiden vuoden ajan.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan hallitukseen esitykseen on lisätty viiden vuoden irtisanomissuojan poistaminen lailla myös jo sovituissa neljässä kuntaliitoksessa, jotka toteutuvat ensi vuonna.

Vuoden 2016 alusta lukien yhdistymässä ovat Hollola ja Hämeenkoski, Jalasjärvi ja Kurikka, Lahti ja Nastola sekä Säkylä ja Köyliö.

Luukkainen muistuttaa, että päätöksissä on turvattu henkilöstölle erityinen viiden vuoden irtisanomissuoja.

Hänen mukaansa hallitus on nyt poistamassa lailla tämän viiden vuoden irtisanomissuojan ja puuttumassa näin kuntien jo neuvottelemien ja päättämien kuntaliitossopimusten sisältöön.

”Hallituksen esityksestä saa sen käsityksen, ettei kuntien tarvitse päättää yhdistymisestä uudelleen ja käydä yt-neuvotteluita, vaikka henkilöstön asema merkittävästi muuttuu kumottaessa viiden vuoden irtisanomissuoja. Hallitus loukkaa esityksellään henkilöstön oikeuksia ja lakia työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa”, Luukkainen ärähtää.

OAJ:n puheenjohtaja muistuttaa, että kuntien yhdistymissopimusta tehtäessä kaikilla on ollut oletus, että henkilöstön asema on turvattu seuraavat viisi vuotta.

”On pöyristyttävää, mikäli kuntien ei tarvitse käydä uusi yt-neuvotteluita ja sen jälkeen tehdä uutta päätöstä yhdistymisestä”, Luukkainen sanoo.

Hän muistuttaa, että kuntien yt-laki edellyttää, että työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa käsitellään sellaiset asiat, jotka koskevat henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa ja kuntajaossa tai kuntien välisessä yhteistyössä.

”Hallitus pitää yt-lakia pilkkanaan tehdessään tällaisia päätöksiä”, Luukkainen toteaa.

Luukkaisen mukaan asia oli esillä tiistaina, kun OAJ:n kehittämispäällikkö Nina Lahtinen oli hallintovaliokunnassa kuultavana.

”OAJ on hermostunut siitä, että henkilöstön asemaa muutetaan ilman uusia yt-neuvotteluita. Kyse ei ole vain siitä, haluavatko kunnat yhdistyä ilman viiden vuoden irtisanomissuojaa, vaan kyse on myös henkilöstön oikeuksista päätösten sisältöjä muutettaessa”, Lahtinen sanoo.

Hän muistuttaa, että laki ei estä sitä, että kunnat itse päättävät jatkossakin pidemmästä irtisanomissuojasta.

Lahtinen huomauttaa, että kuntatyönantaja olisi lausuntonsa mukaan poistanut viiden vuoden irtisanomisajan taannehtivasti myös esimerkiksi 2013, 2014 ja 2015 toteutuneissa kuntaliitoksissa.

Hallintovaliokunta käsitteli kuntarakennelain muutosta myös tänään keskiviikkona kokouksessaan.

Valiokunnan puheenjohtaja Pirkko Mattila (ps) sanoo, että hän ei ole ollut sellaisissa keskustelupöydissä, joissa olisi harkittu muutoksen olevan taannehtiva.

Mattila huomauttaa, että ensi vuonna voimaan tulevissa kuntaliitoksissa mukana olevat kunnat eivät ole vastustaneet hallituksen esitystä, josta OAJ on hermostunut.

”Kunnat ovat siis puoltaneet hallituksen esityksestä”, Mattila painottaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat