Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä pitää edelleen kiinni 18 sote-alueen mallista.

Sote-kiista uhkaa kaataa hallituksen – Sipilän vastausta kokoomukselle odotetaan

Politiikka
 
Stubb: Kokoomus ei ole lähdössä hallituksesta
Stubb: Kokoomus ei ole lähdössä hallituksesta
Kokoomus pyysi lisäaikaa soteasian käsittelyyn, josta on noussut hallituskysymys keskustan kanssa. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Hallitus kiistelee yhä suuren sosiaali- ja terveysuudistuksen mallista. Päätös asiasta on tarkoitus saada vielä tänään, mutta kokoomus on pyytänyt jatkoaikaa. Kokoomus haluaa ratkaista asian osaltaan lauantaina puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteisessä kokouksessa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen vetäytyivät illalla kuuden maissa pohtimaan tilannetta Sipilän työhuoneeseen eduskunnan Pikkuparlamenttiin. Myöhemmin Sipilä, Vanhanen ja muu keskustajohto siirtyivät pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan.

Sipilä aikoo kertoa sote-uudistuksen ja hallituksen tilanteesta tänään tiedotustilaisuudessa kello 21. HSTV lähettää tilaisuuden suorana.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb vakuutti, ettei kokoomus ole lähdössä hallituksesta vaan hakee edelleen kompromissia. Hän tähdensi, että sote-ratkaisu on niin iso, että se pitää käsitellä puoluevaltuustossa.

Sipilä oli neuvotellut iltapäivällä kokoomuslaisten kanssa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Sanna Lauslahti (kok) muistutti, että kokoomuksen puoluehallitus on linjannut että alueita pitää olla 12.

”Koska Sipilä on linkittänyt tämän asian hallituksen jatkoon, asia pitää käsitellä isommassa ryhmässä”, sanoi Lauslahti.

Sipilä yrittää ratkaista asian tekemällä kompromissiksi kutsutun esityksen, joka on luonteeltaan ”ota tai jätä”. HS:n lähteiden mukaan Sipilä on sanonut olevansa valmis jopa hajottamaan hallituksen, jos kokoomus ei taivu 18 alueeseen.

Hallitus oli koolla iltapäivällä ennen kyselytuntia. Sitä ennen Sipilä tapasi oppositiopuolueiden puheenjohtajat. Aiemmin Sipilä kävi kokoomuksen eduskuntaryhmän luona tarjoamassa omaa sote-malliaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi illansuussa STT:lle, että Sipilän 18 alueen malli olisi kelvannut perussuomalaisille.

Keskusta vaatii neuvotteluissa, että sote-alueita olisi 18. Puolueelle on tärkeää pitää kiinni myös niiden Pohjois-Suomen ja Pohjanmaan alueiden itsenäisyydestä, jotka liitettäisiin toisiin alueisiin pienemmällä aluemäärällä.

HS:n tietojen mukaan Sipilä on edelleen torstaina pitänyt kiinni 18 alueesta.

Vanhanen tähdensi tänään toimittajatapaamisessa eduskunnassa, että sote-ratkaisussa keskustalle maakunnat ovat tärkeitä. Keskusta haluaa liittää alueille muitakin asioita kuin pelkästään sosiaali- ja terveyspalvelut.

Vanhanen ei myöntänyt hallituskriisiä, mutta myönsi asian olevan vaikea. Hänen mukaansa sote-päätös tehdään tänään eli lisäaikaa ei ole tulossa.

Sirpa Räihä / HS
Matti Vanhanen
Matti Vanhanen

Kokoomus on ilmoittanut ajavansa viittä sote-aluetta. HS:n tietojen mukaan se on valmis taipumaan 12 alueeseen. Se vastaisi myös asiasta lausuneen asiantuntijaryhmän kantaa.

Kompromississa saatetaan lähestyä kokoomusta antamalla sille myönnytyksiä yksityisten palveluntarjoajien aseman parantamisessa.

HS:n lähteiden mukaan tilanne on ollut lukossa. Neuvotteluja kuvataan erittäin kovaksi valtapeliksi.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Alexander Stubb, pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri TimoSoini hallituksen vuoden 2016 talousarvioneuvotteluiden loppuinfossa valtioneuvoston linnassa Helsingissä 10. syyskuuta 2015.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb, pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri TimoSoini hallituksen vuoden 2016 talousarvioneuvotteluiden loppuinfossa valtioneuvoston linnassa Helsingissä 10. syyskuuta 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat