Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salainen virkamiesmuistio lyttäsi keskustan ajaman 18 sote-alueen mallin – Sipilä ei anna periksi

Politiikka
 
Juhani Niiranen / HS
Pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Alexander Stubb.
Pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Alexander Stubb. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Hallituspuolueet keskusta ja kokoomus käyvät kovaa valtapoliittista taistelua tulevien sote-alueiden määrästä. Keskusta ajaa 18 itsehallintoaluetta ja kokoomus viittä.

Päätös asiasta on tarkoitus saada vielä tänään, mutta kokoomus haluaa että asia ratkaistaisiin lauantaina puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteisessä kokouksessa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoittaa, antaako hän jatkoaikaa vai ei, nyt kyselytunnin jälkeen. Tilanne eduskunnassa on siis se, että Sipilä vastailee eduskunnan kysymyksiin ja samalla miettii hallituksen jatkamista tai hajottamista. Kun Sipilältä kysyttiin, voiko kokoomus lähteä hallituksesta hän vastasi ”kaikki on mahdollista”.

Keskustan ajama vaihtoehto saa täystyrmäyksen uudistusta valmistelleiden virkamiesryhmien salaisessa muistiossa, jonka HS on saanut haltuunsa.

Virkamiesmuistion mukaan sote-uudistukselle asetettuja tavoitteita toteuttaisivat parhaiten joko viiden tai 12 sote-alueen mallit. Vaihtoehdoissa on selvitetty, kuinka hyvin ne toteuttaisivat riittävät ja yhdenvertaiset sekä kustannustehokkaat palvelut. Samalla on katsottu miten hyvin ne soveltuisivat myös muihin kuntien yhteistoiminnassa hoitamiin ja valtion aluehallinnon tehtäviin.

HS:n tietojen mukaan Sipilä on myös torstaina ajanut edelleen 18 sote-alueen mallia. Kokoomus on ilmoittanut ajavansa viittä sote-aluetta. HS:n tietojen mukaan se on valmis taipumaan 12 alueeseen.

HS:n saamien tietojen mukaan pääministeripuolue kaavailee 18 sote-alueen mallin täydentämistä siten, että tulevat sote-alueet tulisivat vahvaan valtion ohjaukseen. Sen lisäksi viisi yliopistosairaalaa saisivat vahvan aseman ja laajan palvelun päivystäviä yksiköitä tulisi vain 12.

Muuten 18 aluetta olisivat niin pieniä, että erikoissairaanhoidon kustannusten kasvua olisi vaikea hillitä. Erikoissairaanhoito vie noin puolet soten kustannuksista. Päällekkäisten toimintojen karsinta on välttämätöntä, jotta uudistukselle asetettu kolmen miljardin euron kestävyysvajetavoite on toteutettavissa.

Virkamiesmuistiossa todetaan, että sekä viiden että 12 sote-alueen ratkaisut perustuisivat selkeään toiminnalliseen kokonaisuuteen ja loisivat kumpikin nykytilaan verrattuna huomattavasti paremmat edellytykset sosiaali- ja terveydenhoidon järjestämiselle.

Viiden alueen ratkaisussa alueelliset erot palvelutarpeessa olisivat selvästi pienemmät kuin useamman alueen ratkaisussa. Se takaisi parhaiten yhdenvertaisten palvelujen saannin. Alueet olisivat myös taloudellisesti tasavertaisemmassa asemassa keskenään.

12 alueen ratkaisu olisi viiden alueen ratkaisua parempi siksi, että se kytkisi aluejaon keskisimpään toimintoon eli laajaan päivystykseen.

Muistion mukaan 15-19 aluetta voisi jopa vaarantaa perusoikeuksien yhdenvertaisen toteutumisen, koska osa alueista jäisi väestöpohjan, osaamisen ja taloudellisten edellytysten vuoksi liian heikoiksi. Tätä siis vireillä olevien kaavailujen mukaan paikattaisiin vahvalla valtion ohjauksella.

Uudistuksen projektiryhmää vetää alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti ja virkamiesohjausryhmää kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee.

Stubb: Kokoomus ei ole lähdössä hallituksesta
Stubb: Kokoomus ei ole lähdössä hallituksesta
Kokoomus pyysi lisäaikaa soteasian käsittelyyn, josta on noussut hallituskysymys keskustan kanssa. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat