Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituskriisiin yritetään yhä etsiä ratkaisua – Valtioneuvostoon julistettu ”radiohiljaisuus”

Politiikka
 
Helsingin Sanomat
Sipilä: ”Tänä päivänä on ratkaisun synnyttävä”
Sipilä: ”Tänä päivänä on ratkaisun synnyttävä”
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) edellyttää, että hallituskriisiin löytyy ratkaisu vielä perjantaipäivän aikana. Sipilä sanoo, että kysymys ei ole vain sote-alueiden lukumäärästä, vaan kysymys on laajempi. Sipilä sanoi kuvitelleensa, että olisi pystynyt tekemään kompromissiratkaisun jo aamupäivän aikana. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru.

Hallituspuolueet käyvät nyt sote-neuvotteluja isolla joukolla Valtioneuvoston linnassa Helsingissä. Paikalla on HS:n tietojen mukaan lähes 30 neuvottelijaa. Hallituskriisi on käsillä, joten päävastuu neuvotteluissa on tietysti pääministeri Juha Sipilällä (kesk), valtiovarainministeri Alexander Stubbilla (kok) ja ulkoministeri Timo Soinilla (ps).

Neuvottelujen on arvioitu kestävän myöhään. Vielä iltayhdeksältä ei ollut saatu mitään tietoa ratkaisusta. HS:n tietojen mukaan neuvottelut jatkuivat yhä.

Artikkeliin liittyvät

Valtioneuvoston neuvottelijoiden kesken julistettiin illaksi ”radiohiljaisuus”, jonka aikana neuvottelijat eivät saa kommentoida neuvotteluiden etenemistä millään tavalla ulkopuolisille. Hiljaisuus julistettiin valtioneuvostoon toistaiseksi.

Pääministeri Juha Sipilä mukaan ratkaisun on kuitenkin synnyttävä vielä tänään perjantaina.

Selvästi tuskaantuneen oloinen Sipilä sanoi iltapäivällä, että aikataulu ei tästä päivästä veny enää pitemmälle.

”Tänä päivänä on ratkaisun synnyttävä.”

”Näitä uudistuksia on jappastu jo vuositolkulla aikaisemmin. Ei tämä ole ollut helppoa muillekaan. Nyt meillä on erityinen paine tehdä se, mikä on sovittu”, Sipilä sanoo.

HS seuraa kriisin etenemistä hetki hetkeltä.

Hallitus ajautui kriisiin torstaina, kun hallituspuolue kokoomus ei suostunut suurimman puolueen keskustan ehdotukseen sote-alueiden jaosta ja määrästä. HS:n koostejuttu tapahtumien etenemisestä löytyy täältä.

Keskustan eduskuntaryhmä pui tilannetta iltapäivällä.

Ryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen kertoi heti kokouksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että ”tilanne on jo parempi kuin viime yönä, mutta ongelmia riittää”.

Vanhanen: tilanne on vaikea, kolme puoluejohtajaa koolla
Vanhanen: tilanne on vaikea, kolme puoluejohtajaa koolla
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo, että kolmen hallituspuolueen johtajat ovat aloittaneet perjantain ensimmäisen yhteiskokouksen. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen / HS

Vanhanen korosti, että keskustan ja kokoomuksen lisäksi myös perussuomalaisilla on ollut sote-kriisissä omat vaikeutensa.

Keskustan ryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina, mutta ryhmä saadaan Vanhasen mukaan tarvittaessa koolle nopeastikin.

Pääministeri Sipilä vakuutti iltapäivällä tekevänsä kaikkensa, että hallitus pysyisi kasassa.

”Kaikkemme yritämme, että tilanne ratkaistaan. Eihän tässä ole kysymys vain alueiden lukumäärästä, vaan kysymys on laajempi.”

”Meidän pitää kyllä käydä päätöksenteon prosesseja ja menetelmiä nyt perusteellisesti läpi; että miten hallitaan asioiden suuri määrä ja paine, jotta rotkon yli päästään ja saadaan Suomi taas nousuun sekä uudistukset tehtyä.”

Sipilä sanoi kuvitelleensa, että hän olisi pystynyt tekemään kompromissiratkaisun jo aamupäivän aikana.

Hän odottaa nyt hallituspuolueiden eduskuntaryhmien sallimaa liikkumavaraa mahdollisen kompromissiesityksen pohjaksi.

”En tiedä, mihin asti venymää löytyy eduskuntaryhmistä. Kun tiedän, sitten on kompromissiesityksen paikka. Sitä ei ole siis vielä tehty toisenlaisista väitteistä huolimatta”, Sipilä sanoi tullessaan ulos EU:n ministerivaliokunnan kokouksesta iltapäivällä.

”Nyt on hallituksen eduskuntaryhmissä tunnusteltu, onko kompromissin tekovalmiutta ja liikkumavaraa. Kaikkemme teemme, että tilanne ratkeaa. Se on mun homma.”

Aiemmin perjantaina eduskunnan täysistuntoon tullessaan Sipilä sanoi, ettei hallituksen olemassaoloa uhkaavassa sote-kiistassa ole ”mitään pohjaa kompromissiesityksen jättämiselle, eikä mitään kompromissiehdotusta ole olemassa” .

”Kaikenlaisia lukuja pyörii”, hän totesi.

Sipilän mukaan julkisuudessa esiintynyt 15 sote-alueen ehdotus ei pidä paikkaansa.

HS:n lähteiden mukaan Sipilä on esittänyt keskustan eduskuntaryhmässä 15 sote-alueen ja 18 itsehallintoalueen mallia.

”Olen käynyt ryhmien kanssa keskusteluja siitä, mikä on liikkumavara tässä tilanteessa. Tilanne on vakava.”

Sipilä sanoi iltapäivällä, että ratkaisu on saatava aikaan tänään. ”Mutta tällä hetkellä näyttää aika huonolta.”

Sipilä korosti, että neuvotteluissa ei ole kysymys alueiden määrästä, vaan ”syvemmästä ratkaisusta”.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz puolestaan sanoo, että kyse on nimenomaan alueiden määrästä.

”Kaikki muu on sovittavissa tai olisi ollut sovittavissa.”

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Stubb kertoi neuvottelujen jatkuvan. Ratkaisua haetaan, eikä takarajaa ole, Stubb kertoi alkuiltapäivästä HS:lle.

”Olen ikuinen optimisti”, Stubb sanoi.

Sote-alueiden määriin Stubb ei ottanut kantaa.

Perussuomalaisetkin uhkasivat perjantaina alkuiltapäivästä tehdä sote-kriisistä hallituskysymyksen. Ryhmäkokoukseen pienen tauon jälkeen palanneiden perussuomalaisten kansanedustajien ilmeet olivat vakavia. Syytökset hallituskumppani kokoomuksen suuntaan sinkoilivat.

”Jos kokoomus ei anna tässä jo periksi, me teemme tästä hallituskysymyksen”, yksi perussuomalainen kansanedustaja uhkasi, mutta ei halunnut sanoa tätä omalla nimellään.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini sanoi tuohtuneen oloisena, että sovun syntyminen ei ole nyt uskon asia, vaan vaatii tekoja. Hän ei tarkemmin kertonut, mistä neuvotteluissa nyt kiikastaa.

”Yritetään nyt sopia ensin, ettei tarvitse lähteä niitä riipimään julkisesti”, hän sanoi.

Perussuomalaisille kävisi yhä keskustan alkuperäinen ehdotus 18 sote-alueesta.

Keskustan ryhmäkokoukseen mennyt keskustalainen kansanedustaja väitti, että nyt ratkaisu on perussuomalaisista kiinni.

Keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmät istuivat kumpikin aamupäivällä pitkään keskustelemassa tilanteesta.

Kokoomusryhmä jopa taputti istuntonsa jälkeen tulokselle.

Salista tulleet kokoomusedustajat uskoivat, että jonkinlainen kompromissiehdotus sote-kiistaan löytyy, ja hallitus voi jatkaa.

”Ei tällaiseen asiaan voi hallitus todellakaan kaatua”, sanoi Zyskowicz.

HS:lle tilannetta arvioinut hallituslähde totesi, että keskusta olisi väljentänyt vaatimuksiaan. Keskustan ryhmä antoi pääministeri Juha Sipilälle valtuudet jatkaa kompromissin etsimistä.

Toiveikkuus sovusta on kasvanut sekä kokoomuksessa että keskustassa. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoi olevansa nyt astetta toiveikkaampi.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät käsittelevät sotkuista tilannetta vielä tänään perjantaina.

Hallituksen neuvottelut kariutuivat yöllä kello kahden aikaan, mutta niitä jatkettiin aamupäivällä kymmeneltä.

Yöllä pöytään oli saatu erilaisia kompromisseja, mutta mikään niistä ei tuonut ratkaisua. Aamupäivän neuvotteluissa kompromissin hakemista jatkettiin. Aikataulut ovat auki, eikä sovun syntymiselle ole määritelty takarajaa.

Ennen perjantaiaamupäivän kompromissitoiveita peli oli kovaa. Sekä keskusta että kokoomus haukkuivat toisiaan nimettöminä tiedotusvälineissä.

Kokoomusnäkökulmasta keskusta oli ajanut kokoomuksen ahtaalle tahallaan ja teki kovaa valtapolitiikkaa.

Keskustan näkökulmasta kokoomus ei pitäytynyt jo hallitusneuvotteluissa sovitussa ja harasi tahallaan vastaan.

”Haluaako kokoomus edes sopia? Kokoomushan jarrutti sote-uudistusta koko neljä vuotta edellisessäkin hallituksessa”, yksi lähteistä sanoi.

Keskustalaiset olivat kuulemma jo saaneet kokoomuksen edelliseltä hallituskumppanilta eli demareilta myötäeläviä tekstiviestejä, joiden viesti oli, että ”tutulta kuulostaa”.

Suomen hallitus ajautui kriisiin torstaina, kun se ei päässyt asettamaansa määräaikaan mennessä sopuun sosiaali- ja terveysuudistuksen mallista. Sipilä sanoi torstai-iltana pitävänsä todennäköisenä, että hän hajottaa hallituksen perjantaina.

Pääministeri ilmoitti torstaina, että keskusta ja kokoomus neuvottelevat sote-alueiden määrästä syntyneestä kiistasta läpi yön perjantaiaamuun saakka.

”On hyvin todennäköistä, että kävelen presidentin luokse”, hän täsmensi torstai-iltana pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Sipilä sanoi vielä torstai-iltana epäilevänsä hallituksen kykyä viedä uudistus sovitussa aikataulussa läpi. Tämän johtopäätöksen hän sanoi tehneensä aiemmin torstaina, kun hallituspuolueet eivät päässeet yksimieliseen ratkaisuun sote-alueiden määrästä pääministerin asettamassa aikataulussa.

”Eniten minua huolettaa se, onko meillä sellainen hallitus, joka kykenee viemään päätökset toteutukseen asti”, hän sanoi.

Hän korosti, että sote-uudistus on hallituksen suurin ja tärkein rakenneuudistus, jossa ei ole varaa epäonnistua.

Kokoomus pyysi aiemmin torstaina pääministeriltä lisäaikaa sen jälkeen, kun Sipilä oli ilmoittanut, että ratkaisu syntyy vain 18 alueen pohjalta.

Kokoomus halusi käsitellä hallituskriisiksi kärjistynyttä tilannetta lauantaina kokoontuvassa puoluevaltuustossa, joka puolueen sääntöjen mukaan päättää tällaisista asioista.

Sipilä sanoi torstai-iltana, että hän ei usko lisäajan auttavan asiassa.

Keskusta ajoi 18 sote-alueen mallia, mutta kokoomukselle olisi kelvannut enintään 12 aluetta. Perussuomalaiset ovat olleet valmiita kumpaan tahansa.

Uudistusta valmistelleiden asiantuntijoiden mukaan viisi tai 12 aluetta toteuttaisivat parhaiten uudistukselle asetetut tavoitteet. Hallitusohjelmaan on kirjattu vain, että itsehallintoalueita tulee enintään 19.

Sipilä sanoi torstai-iltana olevansa vakuuttunut siitä, että 18 alueen mallilla palveluja pystytään parantamaan ja samalla hillitsemään kustannusten kasvua hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti.

Sipilä korosti, että 18 alueen ratkaisua ei tehdä pelkästään sote-palvelujen näkökulmasta, vaan se kytketään aluehallintouudistukseen. Kokoomus on halunnut pitää aluehallintouudistuksen erillään sotesta.

”Uusi aluehallinto tulee tämän saman aluejaon päälle”, Sipilä sanoi.

Hallitusohjelmassa on sovittu, että sote-uudistus kuroo julkisen talouden kestävyysvajetta umpeen kolmen miljardin euron edestä. Se tarkoittaa käytännössä kustannusten kasvun hillitsemistä tämän verran vuoteen 2030 mennessä.

Sipilän mukaan sote-mallia on täydennetty niin, että viiden yliopistosairaalan ympärille muodostuvat erityisvastuualueet sopisivat jatkossa erikoissairaanhoidon työnjaosta keskenään. Tulevat sote-alueet tekisivät järjestämispäätöstä koskevat ehdotukset, jotka valtioneuvosto hyväksyy. Näin sote-alueet olisivat vahvasti valtion ohjauksessa.

Tämä estäisi sote-alueiden välisen kilpavarustelun, jota on pidetty uhkana liian pienten sote-alueiden mallissa.

HS:n tietojen mukaan keskustassa oli jo laskettu, että jos kokoomus ei myönny keskustan esittämään 18 sote-alueeseen, kokoomus saisi lähteä hallituksesta ja tilalle otettaisiin Rkp ja kristillisdemokraatit. Näin muodostettavalla keskustan, perussuomalaisten ja pikkupuolueiden hallituksella olisi eduskunnassa erittäin niukka enemmistö, 101 kansanedustajaa.

Keskustassa on ajateltu, että kokoomukselle on jo annettu sote-neuvotteluissa periksi, koska on päädytty viiteen vahvaan erikoissairaanhoidon erva-alueeseen. Myös yksityisten toimijoiden roolia on huomioitu kokoomuksen toiveiden mukaan. Kokoomuksessa oli kuitenkin myöhään torstai-iltana sellainen käsitys, että jos neuvotteluja jatketaan yön yli, neuvotteluvaraa vielä on.

”Tämä on paras mahdollinen hallitus ja paras mahdollinen hallitusohjelma”, totesi eräs kokoomuslainen.

Kokoomuksessa korostettiin, että Alexander Stubbilla on päätösvalta siinä, hyväksyykö hän keskustan ehdotuksen.

”Siellä aidosti haetaan nyt ratkaisua”, kokoomuslainen sanoi.

Kansalaiset ihmettelevät rajua valtataistelua
Kansalaiset ihmettelevät rajua valtataistelua
Useimmat kadunmiehet ja -naiset eivät pidä sote-alueiden määrää niin tärkeänä, että sen takia pitäisi hallitus hajottaa. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen / HS
Sipilä antoi kokoomukselle vain aamuun saakka aikaa
Sipilä antoi kokoomukselle vain aamuun saakka aikaa
Vääntö sote-uudistuksesta kiristyy äärimmilleen myöhään torstai-iltana, kun pääministeri Juha Sipilä torjui kokoomuksen pyynnön saada lisäaikaa viikonlopulle saakka. Päätös on kyettävä tekemään perjantain vastaisen yön aikana, muuten kokoomuksen on lähdettävä hallituksesta. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen / HS
Stubb: Kokoomus ei ole lähdössä hallituksesta
Stubb: Kokoomus ei ole lähdössä hallituksesta
Kokoomus pyysi lisäaikaa soteasian käsittelyyn, josta on noussut hallituskysymys keskustan kanssa. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Korjaus kello 17.43: Sipilän puoluekannaksi mainittiin jutussa aluksi virheellisesti kokoomus.

Tekijät: Piia Elonen HS, Martta Nieminen HS, Tuomas Niskakangas HS, Eeva Palojärvi HS, Olli Pohjanpalo, Jaana Savolainen HS

Leif Rosas
Alexander Stubb lähti valtioneuvoston linnasta kohti eduskuntaan perjantaiaamuna.
Alexander Stubb lähti valtioneuvoston linnasta kohti eduskuntaan perjantaiaamuna.
Leif Rosas
Pääministeri Juha Sipilä piti tiedotustilaisuuden torstaina valtioneuvoston linnassa hallituksen sote-erimielisyydestä.
Pääministeri Juha Sipilä piti tiedotustilaisuuden torstaina valtioneuvoston linnassa hallituksen sote-erimielisyydestä.
Leif Rosas
Pääministeri Juha Sipilä.
Pääministeri Juha Sipilä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat