Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän projektijohtaminen ajoi hallituksen kriisiin – uudet vaalit mahdolliset

Politiikka
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.
Sipilä antoi kokoomukselle vain aamuun saakka aikaa
Sipilä antoi kokoomukselle vain aamuun saakka aikaa
Vääntö sote-uudistuksesta kiristyy äärimmilleen myöhään torstai-iltana, kun pääministeri Juha Sipilä torjui kokoomuksen pyynnön saada lisäaikaa viikonlopulle saakka. Päätös on kyettävä tekemään perjantain vastaisen yön aikana, muuten kokoomuksen on lähdettävä hallituksesta. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen / HS

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) onnistuu jatkuvasti yllättämään. Niin myös hetki sitten järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Sipilä ilmoitti, että kokoomus ei saa lisäaikaa sote-alueita koskevassa kiistassa vaan neuvottelut jatkuvat yöhön. Jos aamuun mennessä ei ole sopua, Sipilä kertoi ”kävelevänsä presidentin luokse”. Tämä tarkoittaisi hallituksen hajoamista.

Hallituksen hajoaminen vaikuttaa todennäköiseltä. Sipilä itsekin viittasi tähän tiedotustilaisuudessa.

Sote-neuvottelut ovat ajautuneet nyt siihen pisteeseen, että kompromissin syntyminen näyttää ensi yönä lähes mahdottomalta.

Pääministeri Sipilä on maalannut itsensä nurkkaan. Hän on niin kategorisesti ilmoittanut ratkaisun syntyvän vain 18 sote-alueen pohjalta, että siitä hän ei voi perääntyä. Toisaalta kokoomus on maalannut itsensä aivan yhtä pahasti nurkkaan. Kokoomus ei myöskään pysty mitenkään suostumaan enää Sipilän edellyttämään 18 alueeseen.

Jos kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb antaa ensi yönä periksi, hänen asemansa omassa puolueessaan heikkenee ratkaisevasti. ”Hänestä tulee uusi Ville Itälä ”, eräs kokoomuslainen luonnehtii ja viittaa kokoomuksen heikkona pidettyyn vuosien 2001–2004 puheenjohtajaan.

Sinänsä on ihan käsittämätöntä, että hallitus on ajautunut sote-väännössään näin juntturaan. Suomi on niin vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, että uudistuksia pitäisi vähitellen saada aikaiseksi. Jos hallitus hajoaa ja joudutaan menemään uusiin eduskuntavaaleihin, välttämättömien rakenteellisten uudistusten valmistelu alkaa alusta ja lykkääntyy pitkälle ensi vuoteen.

Jos Sipilä huomenna perjantaina menee presidentin pakeille ja hallitus hajoaa, tiedossa todennäköisesti ovat uudet vaalit.

Tiettävästi keskusta on pohjustanut hallituspohjan vaihtoa tunnustelemalla Rkp:n ja kristillisten haluja tulla kokoomuksen paikalle hallitusvastuuseen. Sipilä kävi kaksi viikkoa sitten myös vierailemassa molempien puolueiden eduskuntaryhmän kokouksessa.

Keskustan, perussuomalaisten, Rkp:n ja kristillisten hallituspohjalla olisi eduskunnassa 102 paikkaa. Ja yksi vähemmän, kun puhemies lasketaan pois. Tämä olisi niukin mahdollinen enemmistö, ja suurten rakenteellisten uudistusten läpivieminen olisi hyvin vaikeaa.

Sitä paitsi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä tuntuu aina olevan joku edustaja jäähyllä, joten enemmistön saaminen ei välttämättä edes onnistu. Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen on kuitenkin tällä viikolla palannut taas vaihteeksi ryhmänsä jäseneksi.

Hallituskriisistä voi syyttävän sormen suunnata sekä keskustaan että kokoomukseen. Suurin vastuu tästä on pääministeri Sipilällä. Hänen pitäisi johtaa hallitusta ja sovitella ristiriitoja – eikä lietsoa niitä.

Sipilä onnistui joka tapauksessa jälleen torstaina yllättämään. Hän toimii toisin kuin etukäteen odotetaan. Selityksenä lienee se, että hän ei ole varsinainen poliitikko – vaan ennen kaikkea yritysjohtaja. Pääministeriyteenkin hän tuntuu suhtautuvan projektina, jota pitää johtaa projektinjohtamisen opein.

Tämä ehkä selittää Sipilän intohimoisen suhtautumisen aikatauluihin.

Tänäänkin tiedotustilaisuudessa hän korosti moneen kertaan, miten ongelmallista on se, että sote-alueista ei saatu ratkaisua deadlineen mennessä. Politiikassa on kuitenkin aikatauluja tärkeämpia asioita – kuten se, että päätöksiä saataisiin ylipäätään tehtyä. Hyvää projektinjohtoa ei ole se, että koko projekti kaatuu.

Rio Gandara / HS
Alexander Stubb, Juha Sipilä ja Timo Soini valtioneuvoston linnassa hallituksen budjetti-infossa lokakuussa.
Alexander Stubb, Juha Sipilä ja Timo Soini valtioneuvoston linnassa hallituksen budjetti-infossa lokakuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat