Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä ajatella hallituskriisistä – HS listaa 6 näkökulmaa

Politiikka
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (edessä), ulkoministeri Timo Soini (vas.) ja pääministeri Juha Sipilä eduskunnan kyselytunnilla torstaina.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (edessä), ulkoministeri Timo Soini (vas.) ja pääministeri Juha Sipilä eduskunnan kyselytunnilla torstaina. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallitus kriisiytyi alle viikossa hajoamisen partaalle. Syynä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus. Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella?

1. Juha Sipilästä tuli poliitikko.

Vielä ennen vaaleja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi, että jos hän alkaa puhua kuin politiikko, häntä saa potkaista polveen. Sipilä halusi johtaa tulosten mukaan ja käytännön läheisesti – kuin yritystä.

Nyt ei kuitenkaan ajatella vain tulosta – mahdollisimman hyviä ja tehokkaita sote-palveluja – vaan politiikkaa. Keskusta on yhdistänyt sote-uudistukseen myös aluehallintouudistuksen.

Asiantuntijat eivät kannata 18 itsehallintoaluetta. Se on liikaa sote-palveluiden järjestämiseen tehokkaasti.

Keskustan vahva mies, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen perusteli perjantaina asiantuntijanäkemyksistä poikkeamista sillä, että kyseessä on poliittinen päätös. Eduskuntaan valitut luottamusmiehet tekevät juuri sellaisen uudistuksen kuin haluavat.

”Keskustalle maakunnat ovat tärkeitä”, Vanhanen sanoi toimittajille yksiselitteisesti perjantaina.

Kyse on siis myös maakunnista, keskustan tavoitteista ja aluehallintouudistuksesta – ei ainoastaan parhaasta mahdollisesta lopputuloksesta sosiaali- ja terveyspalvelujen näkökulmasta.

2. Kokoomus ja Stubb on ajettu ahtaalle. Kokoomukselle on jätetty vain huonoja vaihtoehtoja.

Jos puheenjohtaja Alexander Stubb hyväksyy keskustan ajamat 18 aluetta, kokoomus ja Stubb itse näyttää heikoilta. Jos ei hyväksy, Sipilä voi näyttää kokoomukselle ovea.

Kokoomuksella oli sote-uudistuksessa kaksi tavoitetta. Päästä viiteen tai muuten mahdollisimman vähäiseen alueiden määrään sekä pitää aluehallintouudistus mahdollisimman kaukana sote-uudistuksesta. Kumpikin tavoite on nyt epäonnistumassa – mistä voi päätellä, että Stubb on epäonnistunut neuvotteluissa.

Stubb on ollut koko hallituskauden erittäin lojaali Sipilälle. Hän on tukenut tätä ja antanut Sipilän loistaa hallituksen johdossa. Osa kokoomuksen kenttää on jo ennen viimeisimpiäkin käänteitä nurissut, että Stubbin johdolla kokoomus jää hallituksessa alakynteen. Nyt voi suorastaan näyttää jo siltä, että keskusta käyttää kokoomuksen lojaaliutta hyväkseen. Kestääkö Stubbin asema?

Kritiikki kokoomuksen sisällä on nyt myös kovaa. Vaikea tilanne on nostanut pintaan puheenjohtajakamppailun aikaiset asia. Osa kokoomuksessa kysyy jo, oliko Stubb oikea valinta kokoomuksen johtoon. Stubbin asema puolueen johdossa voi nyt olla kiinni siitä, minkälaisen neuvottelutuloksen puolue sotesta saa.

3. Mitä tekevät perussuomalaiset? Perussuomalaiset ovat jääneet kokoomuksen ja keskustan taistelun väliin.

Minkä roolin puheenjohtaja ottaa? Katsooko hän taistelua sivusta? Liittoutuuko jommankumman – lähinnä keskustan – kanssa? Tarjolla voisi olla myös sovittelijan tai ratkaisijan rooli.

4. Aikataulu-uskovaisuus. Hallituskauden mittaan on tullut selväksi, että aikatauluissa pysyminen on Sipilälle erityistärkeää.

Näin on myös sotessa. Sipilä sanoi torstaina, että nyt tarvitaan erittäin ”määrätietoista aikatauluissa pysymistä”.

Kokoomus olisi halunnut lisäaikaa lauantaille, mutta sitä herui vain yhden yön verran.

On totta, että neuvotteluille on ollut aikaa koko kesä ja syksy, ja alkuperäinen takaraja oli lokakuun loppu.

Mutta jos on kyse hallituksen suurimmasta uudistuksesta, jota ei tehdä vain vuosiksi vaan vuosikymmeniksi, ovatko aikataulut todella näin kireät.

5. Mikä on Sipilän lopullinen tavoite? Hallituksen hajoamisuhka yllätti politiikkaa seuraavat, mutta myös sitä tekevät.

Mitä järkeä on hajottaa hallitus sellaiseen yksityiskohtaan kuin itsehallintoalueiden määrä, kun samaan aikaan hallitus on selvinnyt jättileikkausten tekemisestä, työehtojen heikennyspäätöksistä ja maahanmuuttajatulvasta? Tätä logiikkaa on ollut monen vaikea ymmärtää.

Sipilä pelaa kovaa peliä, ja voi olla, että hän haluaa tällä taktisella päätöksellä pakottaa sote-päätöksen syntymään – ja keskustalle mieleisellä tavalla.

Mutta mikä on Sipilän strateginen tavoite? Mitä hän lopulta tavoittelee? Tuskin hallituksen hajoamista kuitenkaan.

6. Mitä tekee presidentti? Tasavallan presidentti ei ole pakko hyväksyä Sipilän hallituksen eroa – hän voi halutessaan palauttaa Sipilän takaisin neuvottelupöytään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat