Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta ja kokoomus ajavat eri uudistuksia – keskustan suunnitelmat ovat painajaisia suurille kaupungeille

Politiikka
 
Sipilä antoi kokoomukselle vain aamuun saakka aikaa
Sipilä antoi kokoomukselle vain aamuun saakka aikaa
Vääntö sote-uudistuksesta kiristyy äärimmilleen myöhään torstai-iltana, kun pääministeri Juha Sipilä torjui kokoomuksen pyynnön saada lisäaikaa viikonlopulle saakka. Päätös on kyettävä tekemään perjantain vastaisen yön aikana, muuten kokoomuksen on lähdettävä hallituksesta. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen / HS

Hämmennys on suuri, kun taas kerran sote-uudistuksen jokin yksityiskohta on ajamassa maan poliittiseen kriisiin. Kiistelty itsehallintoalueiden lukumäärämäärä voi vaikuttaa mitättömältä syyltä kaataa hallitus, mutta siinä kärjistyy keskustan ja kokoomuksen syvin ideologinen rajajuopa.

Hieman kärjistäen voi sanoa, että keskusta ja kokoomus ajavat eri uudistuksia. Keskusta ajaa maakuntahallintoa, kokoomus pelkästään sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistusta. Valtataistelussa vastakkain ovat maaseutuvoittoiset alueet ja suuret kaupungit.

Edellinen kokoomusvetoinen hallitus yritti toteuttaa sote-uudistuksen niin, että järjestämisvastuu palveluista olisi siirtynyt viidelle kuntayhtymälle. Niitä kutsuttiin sote-alueiksi. Se epäonnistui viime maaliskuussa, koska perustuslakivaliokunnan mukaan kunnat olisivat antaneet rahansa sote-alueille ilman riittävää mahdollisuutta vaikuttaa alueiden päätöksentekoon.

Kun kuntapohjainen ratkaisu kaatui, piti keksiä jotain muuta. Kuin varkain tämä avasi paraatiovet keskustan jo kolmisen vuotta sitten kehittämälle kotikunta-maakuntamallille. Sitten keskusta vielä voitti eduskuntavaalit ja nousi pääministeripuolueeksi.

Keskustan mallissa kotikunnat eli nykyiset kunnat vastaavat lähipalveluista, kuten päivähoidosta, peruskoulusta, kulttuuri- ja liikuntapalveluista ja kirjastoista sekä asumisesta, kaavoituksesta ja työpaikkojen ja yritystoiminnan edellytysten luonnista paikallisesti. Näistä tehtävistä selviää keskustan mukaan hyvin pienikin kunta.

Keskustan mallissa laajempia hartioita vaativat palvelut hoidetaan maakunnittain. Näitä palveluja ovat esimerkiksi perusterveydenhoito, erikoissairaanhoito, sosiaalitoimi, toisen asteen koulutus, maakunnan tason liikenne-, maankäyttö- ja kaavoitusasiat sekä alueen yhteiset työpaikkojen lisäämiseen ja yrittäjyyden edellytysten parantamiseen tähtäävät toimet.

Keskustan suunnitelmat ovat painajaisia suurille kaupungeille, joissa suurinta valtaa käyttävät kokoomus, demarit ja vihreät. Siksi kokoomuksen on mahdotonta hyväksyä keskustan ajamaa kotikunta-maakuntamallia. Se olisi yhtä vaikeaa myös Sdp:lle tai vihreille.

Oli hyvin mielenkiintoista nähdä, mitä hallitusohjelmaan kirjoitettiin viime toukokuussa. Siellä lukee, että vastuu sote-palvelujen järjestämisestä siirtyy itsehallintoalueille, joita tulee enintään 19.

Tähän asti hallituspuolueet ovat varoneet käyttämästä muuta sanaa kuin itsehallintoalue. Hallitus ei ole vahingossakaan puhunut sote-alueista saati sitten maakunnista. Kokoomus kuitenkin haluaa perustaa vain sote-alueet, mutta keskusta haluaa maakuntahallinnon.

Keskustalaiset antavat nyt ymmärtää, että hallitusohjelman kirjaus vastaa heidän tavoitteitaan. Kokoomuslaiset tuskin olisivat laittaneet puumerkkiään paperiin, johon olisi kirjattu maakuntahallinto.

Maakuntahallinto tarkoittaa sitä, että maahan syntyy täysin uusi hallintoporras. Keskustan kaavailujen mukaan maakunnille siirtyy jatkossa myös valtion aluehallintovirastojen (avi) sekä ely-keskusten toiminnot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat