Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ratkaisu sote-solmuun? Uudet hallitusneuvottelut samalla pohjalla

Politiikka
 
Sipilä antoi kokoomukselle vain aamuun saakka aikaa
Sipilä antoi kokoomukselle vain aamuun saakka aikaa
Vääntö sote-uudistuksesta kiristyy äärimmilleen myöhään torstai-iltana, kun pääministeri Juha Sipilä torjui kokoomuksen pyynnön saada lisäaikaa viikonlopulle saakka. Päätös on kyettävä tekemään perjantain vastaisen yön aikana, muuten kokoomuksen on lähdettävä hallituksesta. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen / HS

Hallitus jatkaa parhaillaan neuvotteluja valtioneuvoston linnassa sote-umpisolmun ratkaisemiseksi. Tilanne on äärimmäisen hankala.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on esittänyt 18 sotealueen maakuntamallin ”ota tai jätä”-periaattella. Hänen on käytännössä mahdotonta enää perääntyä mallistaan, sillä hän on runtannut sitä niin voimalla kokoomuksen kurkusta alas. Toisaalta kokoomuksen on käytännössä mahdotonta suostua Sipilän malliin, sillä kokoomus on niin kategorisesti sanonut ettei se käy. Kokoomus voisi suostua 12 sote-alueen malliin.

Kompromissia tuskin siis on tulossa. Ja vaikka sellainen tulisikin, hallituksen olisi nykypohjallaan vaikea jatkaa, kun joko kokoomus tai keskusta on täydellisesti nöyryytetty. Siinä ei enää rakennettaisi luottamusta.

Sipilä kertoi torstaina tiedotustilaisuudessa, että mikäli sopua ei löydy aamuun mennessä, hän ”kävelee presidentin luokse” ja esittää hallituksen hajottamista.

Jos kokoomus lähtee hallituksesta, periaatteessa Sipilä saisi niukan enemmistön ottamalla Rkp:n ja kristilliset hallitukseen. Käytännössä hallitus ei kuitenkaan pysty toimimaan 102 paikan enemmistöllä, joten tämäkään vaihtoehto ei käy. Muut oppositiopuolueet Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto eivät lähde ilman eduskuntavaaleja hallituksen täytteeksi.

Onko vaihtoehtona siis uudet eduskutavaalit?

Tuskin. Tämä olisi Suomen kannalta kaikkein huonoin vaihtoehto. Vaalit järjestettäisiin aikaisintaan helmikuussa, uusi hallitus olisi kasassa loppukeväästä. Ensi vuoden budjetti jäisi hyväksymättä. Kaikki Sipilän hallituksen aloittamat rakenneuudistukset kaatuisivat. Suomen luottoluokitus laskisi. Ulkomaiset investoinnit - edes ne vähäiset - pistettäisiin jäihin Suomen poliittisen epävakauden takia.

Uusien vaalien kautta ei siis käytännössä voi edetä. Myös tasavallan presidentti varmasti lähestyy asiaa Suomen vaikean taloudellisen tilanteen kautta eikä noin vain myönnä Sipilän hallitukselle eroa.

Tilanne vaikuttaa siis olevan umpikujassa. Hallitus ei voi jatkaa nykyisellään. Kokoomusta ei voi korvata Rkp:llä ja kristillisillä. Uudet vaalit on mahdottomuus. Mitä sitten voidaan tehdä?

Ratkaisuna saattaakin olla täydellinen yllätys.

Sipilä menee presidentti Sauli Niinistön luokse ja pyytää eroa. Niinistö myöntää eron, ja pyytää Sipilää hallitustunnustelijaksi. Hallitusneuvottelut kuitenkin käydään samalla vanhalla pohjalla eli hallitusneuvotteluihin palaavat keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus.

Tämä poikkeusratkaisu saattaisi mahdollistaa uuden alun hallitukselle.

Koko sote-riita juontaa juurensa viime kevään hallitusneuvotteluihin, joissa sote-mallia ei neuvoteltu ja kirjattu riittävän tarkasti. Sipilän sote-ratkaisuun koplaama aluehallintouudistus on kirjattu hallitusohjelmaan, mutta eri paikkaan sote-uudistuksen kanssa.

Eli nykyiset hallituspuolueet palaisivat Smolnaan ja neuvottelisivat hallitusohjelman muutamat kohdat uusiksi. Ja käytännössä pitäisivät ohjelman pääosin ennallaan.

Näin hallitus saattaisi pystyä jatkamaan toimintaansa. Tässä saattaisi olla ratkaisu täydelliseen umpisolmuun.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (vas.), ulkoministeri Timo Soini ja pääministeri Juha Sipilä poistumassa eduskunnan suulliselta kyselytunnilta torstaina.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (vas.), ulkoministeri Timo Soini ja pääministeri Juha Sipilä poistumassa eduskunnan suulliselta kyselytunnilta torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat