Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto suostuvat hallitukseen vain uusien vaalien kautta

Politiikka
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Antti Rinne ja Ville Niinistö eduskunnassa perjantaiaamuna.
Antti Rinne ja Ville Niinistö eduskunnassa perjantaiaamuna. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Oppositiopuolueet vihreät, vasemmistoliitto ja sosiaalidemokraatit lähtevät uuteen hallitukseen vain uusien vaalien jälkeen. Kristilliset ja Rkp eivät tässä vaiheessa kommentoi kiinnostustaan hallitukseen, vaikka ainakin Rkp:llä tiedetään olevan sinne kova halu.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan keskusta on varautunut kokoomuksen lähtöön hallituksesta suunnitelmalla, jossa kristilliset ja Rkp tulisivat hallitukseen

”Sipilän hallitusohjelma on sellainen, että emme mene hallitukseen jonkun lähtevän puolueen tilalle. Ainoa mahdollisuus on järjestää uudet vaalit, jonka jälkeen voimme harkinta asiaa”, sanoo vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

Myöskään vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto ei lähde hallitukseen ilman vaaleja.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi puolestaan MTV:lle ja STT:lle, että puolue voi lähteä hallitukseen vain uusien vaalien jälkeen. Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman taas sanoo, että hän ei ”halua mennä asioiden edelle” hallituskysymyksessä.

”Antaa hallituksen nyt selvittää sotkunsa ja katsotaan, mitä seuraa”, Lindtman kommentoi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi iltapäivällä, että ”uudet vaalit olisivat hyvä asia”.

”Tässä ei ole kysymys vain sote-alueista, vaan hallituksen politiikasta yleisemminkin. Kaikki puolueet, myös vasemmistoliitto, ovat lähtökohtaisesti aina valmiita hallitusvastuuseen”, Arhinmäki sanoo.

Hän korosti, että uusien vaalien tulos toki ratkaisee, onko vasemmistoliitolla edellytyksiä hallitukseen.

Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja puolueen puheenjohtaja Carl Haglund eivät halua ottaa kantaa hallituskysymykseen.

”Nyt seurataan tilannetta tunti tunnilta eikä oteta etukäteen kantaa mihinkään”, Henriksson viestittää.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah korostaa, että puolueella on sotessa sisällölliset tavoitteet. Hallituskysymyksellä hän ei spekuloi.

Sote-alueiden sopivasta määrästä oppositiopuolueilla on kanta.

Vihreiden puheenjohtajan Niinistön mukaan se on 12, mutta eduskuntaryhmän puheenjohtajan Alanko-Kahiluodon mukaan 12–15 on paras ”asukkaiden yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon kannalta”.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan on Peter Östmanin mukaan 12 ei ole realistinen tavoite. 18 taas on liikaa.

”Joten siltä väliltä”, Östman kommentoi.

Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Henrikssonin mukaan 18 sote-aluetta on linjassa puolueen aiempienkin kannanottojen kanssa. Aiemmin Rkp kannatti peräti 19 sote-aluetta.

Sosiaalidemokraatit eivät ota kantaa lukumääriin.

”Meille tärkeintä on julkisten palvelujen turvaaminen. Palvelut ovat ihmisiä, ei bisnestä varten”, katsoo Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Vasemmistoliiton mukaan 18 sote-aluetta on liian suuri määrä.

”Noin 10-12 alueen kanssa voisi elää. Tärkeintä nyt on se, että kokoomuksen yksityishankkeet terveydenhoidossa saadaan pysäytettyä”, Arhinmäki sanoo.

Markku Ulander / Lehtikuva
Antti Rinne ja Ville Niinistö eduskunnassa perjantaiaamuna.
Antti Rinne ja Ville Niinistö eduskunnassa perjantaiaamuna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat