Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeusoppineet tyrmäävät Sipilän mallin

Politiikka
 
Kansalaiset ihmettelevät rajua valtataistelua
Kansalaiset ihmettelevät rajua valtataistelua
Useimmat kadunmiehet ja -naiset eivät pidä sote-alueiden määrää niin tärkeänä, että sen takia pitäisi hallitus hajottaa. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen / HS

Perustuslakiasiantuntijoiden mukana pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituskriisin johtanut 18 itsehallintoalueen sote-malli tyssäisi viimeistään perustuslaillisiin ogelmiin.

”Perustuslain näkökulmasta asia on selvä. Kahdeksantoista sote-alueen ratkaisu joutuisi viimeistään perustuslakivaliokunnassa vakaviin ongelmiin”, valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen ja julkisoikeuden apulaisprofessori Juha Lavapuro kirjoittavat Suomen valtiosääntöoikeudellisen seuran Perustuslakiblogissa.

Syynä on heidän mukaansa se, että kysymys on perusoikeuksien toteuttamisesta.

”Kuten perustuslakivaliokunta jo edellisellä sote-kierroksella korosti, koko sote-uudistuksen tarkoituksena on pyrkimys turvata eräät hyvin keskeiset perusoikeudet yhtäläisesti kaikille”, he kirjoittavat.

Sosiaaliturvasta ja kansalaisten yhdenvertaisuudesta säädetään perustuslaissa.

Sipilän edustamassa ratkaisussa hallitus esittäisi kirjoittajien mielestä erilaisista vaihtoehdoista nimenomaan sellaista, jonka jo alun perin tiedetään toteuttavan perusoikeuksia merkittävästi heikommin kuin sille esitetyt vaihtoehtoiset sote-ratkaisut.

Kirjoittajat viittaavat sote-uudistusta valmistelleiden virkamiesten muistioon, jonka mukaan tarjolla olevista vaihtoehdoista viiden tai 12 alueen mallit olisivat parempia kuin 18. Muistion mukaan palvelujen saatavuus heikkenee, jos alueita on enemmän kuin 12.

”Hallitusohjelmassa mainittu 19 alueen malli samoin kuin nykyisiin maakuntiin perustuva jako muodostuisivat perusoikeuksien näkökulmasta ongelmallisiksi”, kirjoituksessa sanotaan.

Virkamiesten mukaan alueet jäisivät liian pieniksi, jotta niillä voitaisiin taata perustuslain mukaiset hoitoon pääsy ja palveluihin sekä huolenpitoon liittyvät tavoitteet yhdenvertaisella tavalla koko maassa.

Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on todennut jo aiemmin, että 4-5 alueen malli olisi paras sote-palvelujen näkökulmasta.

Ojasen ja Lavapuron mukaan 18 alueen mallia ei voi puolustella myöskään alueellisella itsehallinnolla. He olettavat, että keskusta yrittää argumentoida mallinsa puolesta sillä, että se edistää muita vaihtoehtoja paremmin alueellista demokratiaa ja asukkaiden itsehallintoa.

Kirjoittajien mukaan näin ei kuitenkaan ole. Valtiosääntöoikeudellisesti olennaista on se, että kyse ei ole enää kunnallisesta itsehallinnosta vaan itsehallinnosta kuntia suuremmilla alueilla.

”Perustuslaki säätää tästä itsehallinnosta varsin niukasti, eikä perustuslakivaliokunnan käytäntöä juuri ole”, he toteavat.

Heidän mielestään on hyvin vaikea kuvitella tilannetta, jossa puoluepoliittiset tarpeet saisivat etusijan suhteessa perustuslain toisessa luvussa turvattuihin kansalaisten perusoikeuksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat