Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin hallituskriisi eteni perjantaina – ”Ei tällaiseen asiaan voi hallitus todellakaan kaatua”

Politiikka
 
Helsingin Sanomat
Sipilä: ”Tänä päivänä on ratkaisun synnyttävä”
Sipilä: ”Tänä päivänä on ratkaisun synnyttävä”
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) edellyttää, että hallituskriisiin löytyy ratkaisu vielä perjantaipäivän aikana. Sipilä sanoo, että kysymys ei ole vain sote-alueiden lukumäärästä, vaan kysymys on laajempi. Sipilä sanoi kuvitelleensa, että olisi pystynyt tekemään kompromissiratkaisun jo aamupäivän aikana. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru.
Kriisi alkoi torstaina

Suomen hallitus ajautui kriisiin torstaina, kun se ei päässyt asettamaansa määräaikaan mennessä sopuun sosiaali- ja terveysuudistuksen mallista. Pääministeri Juha Sipilä sanoi torstai-iltana pitävänsä todennäköisenä, että hän hajottaa hallituksen perjantaina.

”On hyvin todennäköistä, että kävelen presidentin luokse”, hän täsmensi torstai-iltana pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Sipilä sanoi vielä torstai-iltana epäilevänsä hallituksen kykyä viedä uudistus sovitussa aikataulussa läpi. Tämän johtopäätöksen hän sanoi tehneensä aiemmin torstaina, kun hallituspuolueet eivät päässeet yksimieliseen ratkaisuun sote-alueiden määrästä pääministerin asettamassa aikataulussa.

”Eniten minua huolettaa se, onko meillä sellainen hallitus, joka kykenee viemään päätökset toteutukseen asti”, hän sanoi.

Hän korosti, että sote-uudistus on hallituksen suurin ja tärkein rakenneuudistus, jossa ei ole varaa epäonnistua.

Keskusta ajoi 18 sote-alueen mallia, mutta kokoomukselle olisi kelvannut enintään 12 aluetta. Perussuomalaiset ovat olleet valmiita kumpaan tahansa.

Uudistusta valmistelleiden asiantuntijoiden mukaan viisi tai 12 aluetta toteuttaisivat parhaiten uudistukselle asetetut tavoitteet. Hallitusohjelmaan on kirjattu vain, että itsehallintoalueita on oltava enintään 19.

Peli meni kovaksi

Yöllä pöytään saatiin erilaisia kompromisseja, mutta mikään niistä ei tuonut ratkaisua. Neuvottelut kariutuivat kahden aikaan yöllä, ja peli oli jo ehtinyt mennä kovaksi: sekä keskusta että kokoomus haukkuivat toisiaan nimettöminä tiedotusvälineissä.

Kokoomusnäkökulmasta keskusta oli ajanut kokoomuksen ahtaalle tahallaan ja teki kovaa valtapolitiikkaa.

Keskustan näkökulmasta kokoomus ei pitäytynyt jo hallitusneuvotteluissa sovitussa ja harasi tahallaan vastaan.

”Haluaako kokoomus edes sopia. Kokoomushan jarrutti sote-uudistusta koko neljä vuotta edellisessäkin hallituksessa”, yksi lähteistä sanoi.

Keskustalaiset olivat kuulemma jo saaneet kokoomuksen edelliseltä hallituskumppanilta eli demareilta symppaavia tekstiviestejä, joiden viesti oli, että ”tutulta kuulostaa”.

Soini piti aamulla hallituksen hajoamista mahdollisena

Soini: Pitäisi ajatella ennen kuin ajaa itsensä juntturaan
Soini: Pitäisi ajatella ennen kuin ajaa itsensä juntturaan
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin mukaan hallitusta vaivaa luottamuspula. HSTV:n Studio Kulmapöydässä vierailleen Soinin mukaan toinen hallituskumppani on ajanut itsensä ”juntturaan” ja toinen harrastaa ”itkupotkuraivareita kurahouissa”.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) piti hallituksen hajoamista mahdollisena, kun hän oli HStv:n Studio Kulmapöydän haastattelussa perjantaina aamuyhdeksältä ennen hallituksen neuvottelujen jatkumista.

”Tulee päivä, jolloin vedätys on lopetettava. Ei niin voi mennä, että kun aina kiukuttelet ja ämpyilet julkisuudessa, vedät itkupotkuraivarit kurahousuissa, niin sulle annetaan periksi”, hän sanoi.

Soini ei osallistunut öisiin neuvotteluihin. Hänen mukaansa sote-kysymys on hiertänyt taka-alalla hallitusneuvotteluista saakka. Hallituskriisiksi tilanne äityi hänen mukaansa selvästi vasta torstaina.

”Joskus kannattaa ajatella ennen kuin ajaa itsensä juntturaan, että miten sieltä tullaan pois.”

Hallituksen neuvottelut jatkuivat aamukymmeneltä

Hallituksen neuvotteluja jatkettiin tänään perjantaina kymmeneltä aamupäivällä. Aamupäivän neuvotteluissa jatkettiin kompromissin hakemista. Aikataulut olivat yhä auki, eikä sovun syntymiselle ollut määritelty takarajaa.

Keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmät istuivat kumpikin pitkään aamupäivällä keskustelemassa tilanteesta.

Kokoomusryhmä jopa taputti istuntonsa jälkeen tulokselle.

Salista tulleet kokoomusedustajat uskoivat, että jonkinlaisen kompromissiehdotus sote-kiistaan löytyy ja hallitus voi jatkaa.

”Ei tällaiseen asiaan voi hallitus todellakaan kaatua”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz.

HS:lle tilannetta arvioinut hallituslähde totesi, että keskusta olisi väljentänyt vaatimuksiaan. Keskustan ryhmä antoi pääministeri Juha Sipilälle valtuudet jatkaa kompromissin etsimistä. Toiveikkuus sovusta kasvoi sekä kokoomuksessa että keskustassa. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoi olevansa nyt astetta toiveikkaampi.

Ovatko uudet eduskuntavaalit vaihtoehto?

HS:n Marko Junkkari kommentoi neuvotteluja tuoreltaan. Hän kuvasi tilannetta äärimmäisen hankalaksi.

”Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on esittänyt 18 sotealueen maakuntamallin ’ota tai jätä’ -periaattella. Hänen on käytännössä mahdotonta enää perääntyä mallistaan, sillä hän on runtannut sitä niin voimalla kokoomuksen kurkusta alas. Toisaalta kokoomuksen on käytännössä mahdotonta suostua Sipilän malliin, sillä kokoomus on niin kategorisesti sanonut ettei se käy. Kokoomus voisi suostua 12 sote-alueen malliin”, hän kirjoittaa.

”Kompromissia tuskin siis on tulossa. Ja vaikka sellainen tulisikin, hallituksen olisi nykypohjallaan vaikea jatkaa, kun joko kokoomus tai keskusta on täydellisesti nöyryytetty. Siinä ei enää rakennettaisi luottamusta.”

”Jos kokoomus lähtee hallituksesta, periaatteessa Sipilä saisi niukan enemmistön ottamalla Rkp:n ja kristilliset hallitukseen. Käytännössä hallitus ei kuitenkaan pysty toimimaan 102 paikan enemmistöllä, joten tämäkään vaihtoehto ei käy. Muut oppositiopuolueet Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto eivät lähde ilman eduskuntavaaleja hallituksen täytteeksi.”

”Onko vaihtoehtona siis uudet eduskuntavaalit? Tuskin. Tämä olisi Suomen kannalta kaikkein huonoin vaihtoehto”, Junkkari pohti.

Korvaisivatko Rkp ja kristilliset kokoomuksen hallituksessa?

HS:n tietojen mukaan keskusta on varautunut kokoomuksen lähtöön hallituksesta suunnitelmalla, jossa kristilliset ja rkp tulisivat hallitukseen.

Alkuiltapäivästä kristilliset ja Rkp eivät kommentoineet kiinnostustaan hallitukseen, vaikka ainakin Rkp:llä tiedetään olevan sinne kova halu.

Oppositiopuolueet vihreät, vasemmistoliitto ja sosiaalidemokraatit sen sijaan ilmoittivat lähtevänsä uuteen hallitukseen vain uusien vaalien jälkeen.

”Sipilän hallitusohjelma on sellainen, että emme mene hallitukseen jonkun lähtevän puolueen tilalle. Ainoa mahdollisuus on järjestää uudet vaalit, jonka jälkeen voimme harkita asiaa”, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoi puoliltapäivin.

Sitten perussuomalaisetkin uhkailivat tekevänsä sote-alueista hallituskysymyksen

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä jatkoi perjantaina alkuiltapäivästä pienen tauon jälkeen kokoustaan eduskunnassa. Ryhmäkokoukseen menneet perussuomalaisten kansanedustajat olivat vakavia. Syytökset hallituskumppani kokoomuksen suuntaan sinkoilivat.

”Jos kokoomus ei anna tässä jo periksi, me teemme tästä hallituskysymyksen”, yksi perussuomalainen kansanedustaja uhkasi, mutta ei halunnut sanoa tätä omalla nimellään.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini sanoi tuohtuneen oloisena, että sovun syntyminen ei ole nyt uskon asia, vaan vaatii tekoja. Hän ei tarkemmin kertonut, mistä neuvotteluissa nyt kiikastaa.

”Yritetään nyt sopia ensin, ettei tarvitse lähteä niitä riipimään julkisesti”, hän sanoi.

Kansa ei pidä sote-alueita hallituskriisin arvoisina

HS haastatteli perjantaina aamupäivällä kansalaisia heidän näkemyksistään hallituskriisiin.

Useimmat Helsingin keskustassa tavoitetut ihmiset arvelivat, että sote-riidan taustalla on valtataistelu kokoomuksen ja keskustan välillä. Juuri kukaan ei pitänyt sote-alueiden määrää hallituskriisin arvoisena kiistana.

”Huolestuttaa, ei tässä tilanteessa ole varaa hallituskriisiin”, Kristiina Vuopala sanoi.

Sipilä ennen eduskunnan täysistuntoa: ”Näyttää aika huonolta”

Pääministeri Sipilä sanoi eduskunnan täysistuntoon perjantaina tullessaan, ettei hallituksen olemassaoloa uhkaavassa sote-kiistassa ole ”mitään pohjaa kompromissiesityksen jättämiselle, eikä mitään kompromissiehdotusta ole olemassa” .

”Kaikenlaisia lukuja pyörii”, hän totesi.

Sipilän mukaan julkisuudessa esiintynyt 15 sote-alueen ehdotus ei pidä paikkaansa.

HS:n lähteiden mukaan Sipilä oli aiemmin esittänyt keskustan eduskuntaryhmässä 15 sote-alueen ja 18 itsehallintoalueen mallia.

”Olen käynyt ryhmien kanssa keskusteluja siitä, mikä on liikkumavara tässä tilanteessa. Tilanne on vakava.”

Sipilä sanoi, että ratkaisu on saatava aikaan tänään perjantaina.”Mutta tällä hetkellä näyttää aika huonolta.”

Kolmikko vihdoin koolle

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen kommentoi kriisin tuoreimpia käänteitä kolmen aikoihin eduskunnassa. ”Pääministeri on tämän päivän ajan sukkuloinut kolmen ryhmän välillä ja hahmotellut sitä, minkälaisista osista tätä ratkaisua voitaisiin hakea. Nyt on tänään ensimmäistä kertaa kaikki kolme koolla, ja lähdetään hakemaan ratkaisua.”

Vanhasen mukaan neuvotteluasema oli yhä vaikea.

”Neuvottelupaikalla vasta kuullaan se, minkälainen keskustelu eri eduskuntaryhmissä on käyty. Minulla ei ole tietoa siitä, että mitä nyt perussuomalaisten ja kokoomuksen ryhmissä on viime hetkillä evästetty”, Vanhanen sanoi.

Vanhasen mukaan keskustan eduskuntaryhmä on antanut pääministeri Sipilälle täydet neuvotteluvaltuudet.

Missä vaiheessa päivää odotetaan seuraavia etenemisiä?

”En lähde ennakoimaan sitä.”

Neuvottelut kriisin ratkaisemiseksi jatkuivat perjantaina Valtioneuvoston linnassa. Neuvottelemaan vetäytyneet osapuolet ilmoittivat, ettei ulkopuolelle tihkuta tietoja. Sipilä on kuitenkin sanonut, että ratkaisu pyritään saamaan aikaan perjantain aikana.

Sote-sopu on syntynyt

Hallitus on saanut aikaan sovun sote-kiistassa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) twiittasivat asiasta kello yhdeltä lauantain vastaisena yönä.

Sovun keskeisin asia on se, että hallitus perustaa 18 itsehallintoaluetta, mutta vain 15 sosiaali- ja terveyspalvelualuetta, kuten Helsingin Sanomat jo aiemmin perjantaina ennakoiden uutisoi. Näin hallituspuolueet onnistuivat löytämään jonkinlaisen kompromissin riitaansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat