Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomus hyväksyi yöllä syntyneen sote-ratkaisun, Stubb korosti luottavansa hallituskumppaneihin

Politiikka
 
Stubb: valinnanvapaus ei tarkoita yksityistämistä
Stubb: valinnanvapaus ei tarkoita yksityistämistä
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb vakuutti sote-väännön jälkeen luottavansa hallituskumppaneihin. Toimittaja Paavo Teittinen HS, kuvaus Esa Syväkuru HS

Yön tunteina syntynyt sote-ratkaisu hyväksyttiin aamupäivällä yksimielisesti kokoomuksen puoluevaltuustossa sekä eduskuntaryhmässä. Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb piti tiedotustilaisuuden puoluevaltuuston kokouksen jälkeen.

Stubb korosti, että sote-sopu haluttiin saada aikaan. Ratkaisu tehtiin hänen mukaansa suomalaisten etujen mukaisesti.

”Tämä on hyvä tulos. Toivottavasti kaikki suomalaiset ovat huojentuneita siitä, että nyt voimme jättää tämän sote-päätöksen taaksemme ja keskittyä niihin haasteisiin, mitä meillä lähitulevaisuudessa on.”

Jos 15 sote-alueesta joku ei pysty tuottamaan palveluita, alueiden määrä laskee, Stubb sanoi. Hän muistutti, että kaikki asiantuntijat pitävät pienempää sote-alueiden määrää toimivampana.

”Nyt on kuitenkin olemassa järjestelmä, jossa mennään palvelut ja erityisesti valinnanvapaus edellä. Se on suuri mullistus. Korostan yhä, että on olemassa takaportti, evoluutiolauseke, jossa järjestämispäätöksen yhteydessä tarkastellaan onko sote-alueella kantokykyä. Jos ei ole, niin alueiden määrä laskee automaattisesti.”

Stubb ei suostunut arvostelemaan pääministeri Juha Sipilää (kesk) tämän torstai-iltana esittämästä uhkauksesta hajottaa hallitus.

”Neuvottelut ovat aina tiukat. Kompromissi on aina sellainen, jossa on tärkeää, että kaikki säilyttävät kasvonsa”, Stubb sanoi ja korosti, ettei hallituskumppaneita kohtaan jäänyt mitään hampaankoloon.

Lauantain vastaisena yönä saavutetun sovun keskeisin asia on se, että hallitus perustaa 18 itsehallintoaluetta, mutta vain 15 sosiaali- ja terveyspalvelualuetta, kuten Helsingin Sanomat jo aiemmin perjantaina ennakoiden uutisoi. Näin hallituspuolueet onnistuivat löytämään jonkinlaisen kompromissin riitaansa.

Osana uudistusta säädetään valinnanvapauslainsäädäntö, joka mahdollistaa, että käyttäjä valitsee itse palveluiden julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan. Tämä on ollut erityisesti kokoomuksen ajama uudistus.

Stubb uskoo, että syntynyt ratkaisu takaa tasavertaisemmat terveyspalvelut kaikille.

”Valinnanvapaus ei tarkoita yksityistämistä”, Stubb sanoi ja toisteli lausetta useasti. Valinnanvapaus tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että palvelujen käyttäjä voi valita kolmesta vaihtoehdosta.

Sote-ratkaisun kirjoitusasua hiotaan parhaillaan. Tarkat tekstit julkaistaan maanantaina.

”Niitä ei panna julki kello 00.59 aamuyöstä”, Stubb letkautti.

Moni asia, kuten sote-palvelujen rahoituspuoli, on vielä täysin auki.

Vartiainen sotesta: kilpailun lisääntyminen hyvä asia
Vartiainen sotesta: kilpailun lisääntyminen hyvä asia
Kokoomuksen kansanedustajan Juhana Vartiaisen mukaan hoiva-alalta voisi kehittyä myös vientipalveluja: Kuvaus Esa Syväkuru / HS

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz sanoi HS:lle olevansa tyytyväinen, että kompromissi löytyi.

”Mutta totta kai tästä tuli kuhmuja”, Zyskowicz kertoi aamulla matkalla eduskuntaryhmän kokoukseen.

Zyskowiczin mukaan lähtö hallituksesta oli lähellä.

”On ihan selvää, että kun viime yönä olimme neuvottelun finaalivaiheessa, niin pääministeri Sipilän luoma hallituskysymys oli koko ajan läsnä.”

Sopu syntyi noin yhden maissa yöllä, Zyskowicz kertoo. Kokoomukselle tärkeä kysymys potilaan valinnanvapaudesta oli aivan neuvottelujen loppuvaiheeseen saakka pöydällä.

Zyskowiczin mukaan kokoomuksessa ajateltiin, että he eivät voi lähteä hallituksesta sote-alueiden määrän takia. Lisäksi hän oli pahoillaan, että muista hallituspuolueista on lähetelty kokoomusta piikitteleviä viestejä.

Zyskowicz sanoi uskovansa, että Sipilä tekee kaikkensa luottamuksen palauttamiseksi.

”Julkisuuteen on tullut erilaisia väitteitä luottamuksen puutteesta. En tunnista niitä siltä osin kuin väitetään, että kokoomuksen puheenjohtajan mandaatissa olisi joitain ongelmia, ei ole. Mutta olisi epäuskottavaa väittää, ettei tämä olisi aiheuttanut hallituksen sisälle kolhuja”, kansanedustaja kertoi.

”Olen aivan vakuuttunut, että pääministeri Sipilä tekee kaiken voitavansa, jotta kolhut saadaan korjattua. Se on aivan keskeistä tämän hallituksen jatkolle ja toimintakyvylle.”

Zyskowicz myös kiisti ratkaisun olleen kokoomukselle riemuvoitto.

”Mielestäni tässä kokonaisuudessa ei ole kellekään mitään riemuvoittoja tai surkutappioita. Kaikki ovat joutuneet joustamaan jonkin verran joissain asioissa. Kuten aina, yhteinen ratkaisu on kompromissi erilaisten tavoitteiden välillä.”

Juhani Niiranen / HS
Kokoomuksen eduskuntaryhmä on koolla lauantaina Pikkuparlamentissä. Puheenjohtaja Alexander Stubb seisoi ryhmänsä edessä.
Kokoomuksen eduskuntaryhmä on koolla lauantaina Pikkuparlamentissä. Puheenjohtaja Alexander Stubb seisoi ryhmänsä edessä.

Sosiaali- ja terveysasioihin erikoistunut kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok) myönsi aamulla ennen eduskuntaryhmän kokousta, että sote-alueiden määrä oli hiukan pettymys.

”On hyvä että päästiin sopuun, mutta monta kiperää kysymystä on vielä edessä”, Sarkomaa sanoi.

”Tietenkin on hyvä sanoa, ettei tämä alueratkaisu ole ehkä paras mahdollinen. Näin isossa asiassa on kuitenkin tärkeää, että hallitus osoitti voivansa viedä isoja päätöksiä eteenpäin.”

Luottamusta hallituspuolueiden välillä vielä riittää, Sarkomaa vakuutti ennen katoamistaan ryhmähuoneeseen.

Hallitus sai myöhään lauantaiyönä aikaan sovun sote-kiistassa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) twiittasivat asiasta kello yhdeltä lauantain vastaisena yönä.

Pääministeri Juha Sipilä tuli kello yhden jälkeen lauantain vastaisena yönä antamaan lyhyen tiedoksiannon valtioneuvoston linnan rappusille.

”Nyt uskon että saamme tämän maaliin saakka”, Sipilä sanoi.

Hallituslähteet sanovat HS:lle, että yön neuvottelut olivat hankalat ja raskaat. Ne voivat jättää haavoja hallitusyhteistyöhön.

”Tosi tiukka neuvottelu”, vakuutti yksi paikalla ollut henkilö.

Valtioneuvoston kanslian tiedotteen mukaan yksityiskohtia tarkistetaan vielä teknisesti ja linjaus julkistetaan maanantaina 9.11. kello 13 valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa.

Puoli kahden jälkeen yöllä kaikki neuvottelijat olivat jo poistuneet valtioneuvostosta.

Juhani Niiranen / HS
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb (keskellä) ja Petteri Orpo. Taustalla (vas.) Harry Harkimo.
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb (keskellä) ja Petteri Orpo. Taustalla (vas.) Harry Harkimo.

Sipilä julkaisi heti tänään lauantaina aamulla blogi-kirjoituksen otsikolla: Historiallisen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen askelmerkit on nyt paalutettu.

Sipilä kirjoittaa, että kysymyksessä on vuosikymmeniä eteenpäin katsova ja jokaisen suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvaava uudistus. Sipilä jakaa kirjoituksessaan kiitoksia kaikille osapuolille, erityisesti Soinille ja Stubbille.

Eräs neuvottelulähde kertoi HS:lle, että keskeinen asia, jonka kokoomus sai, oli valinnanvapaus ja monipuolisuus sote-palveluntarjoajien valinnassa. Käytännössä tämä tarkoittanee sitä, että yksityisten sote-palveluntarjoajien hyödyntäminen on tulevaisuudessa entistä helpompaa.

Sipilän esikunnasta kerrottiin myös, että sote-ratkaisun yhteydessä kokoomukselle ei luvattu erivapauksia muissa polittiisesti kuumissa aiheissa kuten esimerkiksi paikalliseen sopimiseen tai työehtosopimusten yleissitovuuteen koskevissa asioissa.

”Emme koplaa asioita keskenään”, Sipilän kabinetista sanottiin.

Hallituspuolueet väänsivät sote-ratkaisusta lauantain vastaisena yönä. Toisin sanoen pääministeri Juha Sipilän asettama toinen määräaika meni umpeen, mutta neuvottelut jatkuivat Valtioneuvoston linnassa.

Sipilä kertoi torstaina aikovansa kävellä presidentti Sauli Niinistön luokse pyytämään hallituksensa eroa, jos hallituspuolueet eivät pääse sopuun sote-alueista torstaiaamuun kello 9.30 mennessä. Kun ratkaisua ei tuolloin ollut syntynyt, Sipilä jatkoi neuvotteluja.

Perjantaina päivällä hän sanoi, että neuvottelutulokseen on päästävä perjantaina, eli kello 24:ään mennessä.

Kello yhden aikaan yöllä lauantaina valtioneuvoston linnassa oltiin pikku hiljaa lopettelemassa neuvotteluja. ”Malttia vielä”, oli neuvotteluja läheltä seuraavan lähteen ainoa kommentti sote-neuvottelujen viimeisestä vaiheesta. Sopu syntyi lopulta puolenyön jälkeen.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Stubb, tähdensi jo aiemmin tällä viikolla, että kokoomus tekee tärkeät päätöksensä eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokouksessa lauantaina. Hänen mukaansa kokouksessa päätetään niin hallituksessa pysymisestä kuin lähtemisestäkin, mutta myös sotesta.

Kokoomuslaisia kaihertaa varmasti se, että keskusta sai läpi 18 itsehallintoaluetta eli saman verran kuin nyt on maakuntia manner-Suomessa. Tästä riittää varmasti keskusteltavaa.

Keskustan eduskuntaryhmän kokous on sovittu ensi tiistaiksi tilannekatsausta varten.

Juhani Niiranen / HS
Eduskuntaryhmän kokoukseen matkalla ollut kansanedustaja, eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz oli mukana yön neuvotteluissa.
Eduskuntaryhmän kokoukseen matkalla ollut kansanedustaja, eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz oli mukana yön neuvotteluissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat