Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhanen sote-sovusta: Toivon, että päätöksen syntyminen antaa hallitukselle voimaa

Politiikka
 
Rio Gandara / HS
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen. Kuva: Rio Gandara / HS

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen pitää lauantain vastaisena yönä syntynyttä sote-ratkaisua toteuttamiskelpoisena ja uskoo, että sillä on laaja tuki kunnissa.

”Ratkaisulla voidaan uskottavalla tavalla parantaa sosiaali- ja terveyspalveluja koko maassa, taata lähipalvelut ja saada aikaan tavoitellut kolmen miljardin euron säästöt”, Vanhanen kommentoi.

Hallitus sopi yöllä, että maahan perustetaan 18 itsehallintoaluetta, mutta vain 15 sosiaali- ja terveyspalvelualuetta, kuten HS jo aiemmin perjantaina ennakoiden uutisoi. Näin hallituspuolueet onnistuivat löytämään jonkinlaisen kompromissin riitaansa.

”Meille oli itsestään selvää, että kaikkein pienimpien maakuntien mahdollisuus toimia sote-palvelujen tuottajina on rajallinen. Siksi oli helppoa hyväksyä se, että pienet alueet muodostavat yhdessä sote-alueet”, Vanhanen sanoo.

Vanhasen mukaan ehdotus sote-ratkaisusta parani viimeisin neuvotteluvuorokauden aikana, kun viiden erityisvastuualueen valtaa siirrettiin valtiolle.

Sote-ratkaisu takaa Vanhasen mukaan sen, että yksityisten terveyspalvelujen tuottajien ja julkisen sektorin työnjako toimii jatkossa luontevasti. Keskustalle on tärkeää, että etenkin pienet ja keskisuuret hoito- ja hoiva-alan yritykset sekä eri järjestöt voivat täydentää julkisia palveluja.

”Yksityiset palveluntarjoajat toimivat kirittäjinä julkiselle palveluntuotannolle. Asiakkaiden valinnanvapaus lisääntyy ja se on myös keskustalle tärkeää”, Vanhanen arvioi.

Vanhasen mukaan keskustan sote-ratkaisulla luodaan perustaa kansanvaltaiselle aluehallinnolle.

”Syntyvä alueellinen itsehallinto siirtää maakunnallisen päätösvallan kaikilta keskeisiltä osin valtion päätösvallasta kansalaisten päätösvallaksi. Pitkä siirtymäkausi historiallisesta läänijärjestelmästä maakuntien itsehallintoon antaa paremmat edellytykset alueellisten erityispiirteiden ja voimavarojen esiin nostamiselle.”

Vanhanen sanoo arvostavansa suuresti sitä, että sote-ratkaisu syntyi hallituspuolueiden näkemyseroista huolimatta. Hänen mukaansa tämä kertoo, että puolueet ovat tiedostaneet sote-uudistuksen merkityksen.

”Jos hallitus olisi kaatunut, se olisi kaatunut mittaluokaltaan tärkeään asiaan. Pääministeriä on syytetty siitä, että hän uhkaili kävelevänsä presidentin luo. Mutta on itsestään selvää, ettei hallituksella voi olla kahta kantaa tämän mittaluokan asiasta”, Vanhanen sanoo.

Hän pitää sote-ratkaisua merkkinä siitä, että vastuunkanto pääsi hallituksessa voitolle erimielisyyksistä huolimatta. Samaa määrätietoisuutta Vanhanen toivoo hallitukselta tulevissakin päätöksissä.

”Hallitus joutuu tekemään Suomea korjaavia ja uudistavia päätöksiä aivan poikkeuksellisen suurten paineiden alla. Toivon, että tehty yhteinen päätös antaa hallitukselle voimaa viedä muutkin suuret päätökset maaliin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat