Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositio lyttää sote-sovun: Syntyykö yksityisille satojen miljoonien eurojen kilpailuetu?

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistön mielestä keskusta halusi sote-sovussa valtaa maakunnille ja sitä kautta itselleen. Kuva on otettu eduskunnassa 6. marraskuuta.
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistön mielestä keskusta halusi sote-sovussa valtaa maakunnille ja sitä kautta itselleen. Kuva on otettu eduskunnassa 6. marraskuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sote-ratkaisu on saanut tyrmäävän vastaanoton oppositiopuolueilta.

Esimerkiksi Sdp:n kansanedustaja Eero Heinäluoma epäilee koko sote-mallin toteutumista.

”Voin olettaa, että nyt syntyneen ratkaisun sovittaminen perustuslain puitteisiin voi osoittautua ongelmalliseksi. Siksi uuden sote-mallin syntymistä voi olla vielä ennenaikaista pitää varmana”, Heinäluoma kommentoi tiedotteessa.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman lyttäsi sote-sovun kommentoimalla, että keskusta myi julkisen terveydenhuollon. Samoilla linjoilla on Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen kannanotossaan.

Viime yönä syntyneen sote-sovun suurin uutinen on se, että hallitus on päättänyt toteuttaa potilaiden valinnanvapauden sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Se tarkoittaa sitä, että jatkossa potilas saa itse valita meneekö hän julkiselle vai yksityiselle terveysasemalle. Rahoitus tulee sote-alueelta.

Valinnanvapaus oli kokoomuksen tavoite jo viime hallituskaudella, mutta silloin sitä vastustivat kaikki muut puolueet rkp:tä lukuun ottamatta.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäki huomauttaa kannanotossaan puolueen sivuilla, että Ruotsista tuttu ”raha seuraa potilasta” -malli on johtanut Ruotsissa terveyserojen kasvamiseen.

”Mallin suurimpia voittajia ovat yksityiset terveyspalveluita tuottavat yritykset, jotka voivat nyt kuoria kermat sote-uudistuksesta. Nämä yritykset vieläpä toimivat usein veroparatiiseista käsin”, Arhinmäki kirjoittaa kannanotossaan puolueen sivuilla.

Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund kutsuu Twitter-tilillään hallituksen toimintaa uskomattomaksi sähellykseksi.

Haglund sanoo myös pitävänsä tärkeänä, että tasapuolinen hoito turvataan kaikille.

Myös vihreät ovat sovusta käärmeissään. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vihjaili Twitter-tilillään käyttämällä sote-sovusta aihetunnistetta lehmänkaupat.

”Turha byrokratia osoittaa, että keskusta halusi eniten valtaa maakunnille – ja sitä kautta itselleen”, Niinistö kirjoittaa blogissaan.

”Vielä suurempia kysymysmerkkejä herättää kokoomuksen päätökseen junttaama terveyspalvelujen kilpailutuksen lisääminen”, Niinistö kirjoittaa ja syyttää keskustaa ja perussuomalaisia kokoomuksen kannan hyväksymisestä.

Ratkaisun tuoma valinnanvapaus toteutuu vain suuremmissa kaupungeissa ja koskee pääsääntöisesti hyvätuloisia.

Eduskunnasta pois viime vaaleissa jättäytynyt vihreiden konkaripoliitikko Osmo Soininvaara muisteli eduskunnassa vitsaillun, että mikäli sote-alueita tulisi viisi, niistä neljä olisi joka tapauksessa Pohjanmaalla. Soininvaara kirjoitti asiasta jo ennen sovun syntymistä blogissaan.

”Kisastudiossa ei ole pitkään aikaan ollut näin viihdyttävää”, Soininvaara kirjoitti perjantaina.

Sen sijaan kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) on huolissaan ja epäilee, että kokoomuksen ajamassa monituottajamallissa peruspalvelut keskittyvät suurille toimijoille, jotka pääsevät kahmimaan markkina-asemia.

”Entä, kun sote-palveluita aletaan kilpailuttaa: yksityisillä firmoilla on työnantajamaksun alentamisen kautta etulyöntiasema julkiseen sektoriin ja kuntatyönantajaan nähden”, Alanko-Kahiluoto kirjoittaa blogissaan. Hän epäilee, että yksityisille työnantajille saattaa syntyä satojen miljoonien eurojen kilpailuetu kunnallisiin työnantajiin verrattuna. Hänen mielestään kaikki katastrofin ainekset ovat edelleen ilmassa.

Kansanedustaja Satu Hassi ilmaisi näkemyksensä parodialehden linkkiä jakamalla. Parodiasivusto Lehti kirjoittaa, että uudessa systeemissä kansalaiselle taataan vapaus valita, käyttääkö hän yksityisen, julkisen vaiko kolmannen sektorin Lasse Männistön (kok) palveluja.

Stubb: valinnanvapaus ei tarkoita yksityistämistä
Stubb: valinnanvapaus ei tarkoita yksityistämistä
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb vakuutti sote-väännön jälkeen luottavansa hallituskumppaneihin. Toimittaja Paavo Teittinen HS, kuvaus Esa Syväkuru HS
Vartiainen sotesta: kilpailun lisääntyminen hyvä asia
Vartiainen sotesta: kilpailun lisääntyminen hyvä asia
Kokoomuksen kansanedustajan Juhana Vartiaisen mukaan hoiva-alalta voisi kehittyä myös vientipalveluja: Kuvaus Esa Syväkuru / HS
Zyskowicz: kaikki joutuivat joustamaan
Zyskowicz: kaikki joutuivat joustamaan
Kokoomuksen eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz sanoo, että sote-ratkaisu syntyi vasta yhdeltä aamuyöllä. Toimittaja Paavo Teittinen HS, kuvaus Esa Syväkuru HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat