Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomuksen sote-asiantuntijat ylistävät valinnanvapautta – ”Aivan valtava juttu”

Politiikka
 
Rio Gandara HS ja Roni Rekomaa / Lehtikuva
Alexander Stubb, Paula Risikko ja Sari Sarkomaa.
Alexander Stubb, Paula Risikko ja Sari Sarkomaa. Kuva: Rio Gandara HS ja Roni Rekomaa / Lehtikuva

”Suomalaisen ei enää tarvitse jonottaa terveyspalveluihin”, kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb julisti tänään aamupäivällä eduskunnan Pikkuparlamentissa.

Kokoomus sai viime yön sote-ratkaisussa läpi pitkään ajamansa mallin, jossa potilas saa valita vapaasti julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin sosiaali- ja terveyspalveluista.

Puolueen sote-asiantuntijat, kansanedustajat Paula Risikko ja Sari Sarkomaa pitävät uudistusta erittäin merkittävänä. Risikon mukaan 80 prosenttia suomalaisista asuu nyt alueilla, joissa pääsyä terveyspalveluihin pitää odottaa yli kaksi viikkoa tai jopa kaksi kuukautta.

”Kun odotat vaivasi kanssa, se lisää kärsimystä, pahentaa tautia ja tulee lopulta paljon kalliimmaksi”, entinen sosiaali- ja terveysministeri Risikko sanoo.

”Nyt saadaan lisää tuottajia perusterveydenhuoltoon, eli ihmiset nopeammin hoitoon ja kustannussäästöjä. Näen tämän aivan valtavana juttuna.”

Sarkomaa yhtyi hehkutukseen. Hän muistutti, että tällä hetkellä työttömät, eläkeläiset ja lapsiperheet jonottavat viikkokausia terveyskeskuksiin.

”Haluamme verovaroin turvata tasavertaiset palvelut. Idea on se, että päästään kilpailemaan laadulla. Eli julkinen valta määrittelee vahvasti hinnan sekä laadun. Ja kaikki ne, jotka täyttävät kriteerit, pääsevät kilpailemaan.”

Valinnanvapauteen liittyvät yksityiskohdat ovat täysin auki. On esimerkiksi epäselvää, mitä tapahtuu työterveyshuollolle.

”Olen itse työterveyshuollon vahva kannattaja, sitä ei pidä missään nimessä ajaa alas. Pikemminkin toisinpäin, eli täytyy pyrkiä saamaan muut palvelut yhtä hyvälle tasolle”, Risikko sanoo.

Sarkomaa on samaa mieltä.

”Ihan selvää on, että työterveyshuolto on ja pysyy. Se on hieno suomalainen innovaatio. Jää nähtäväksi, miten työterveyshuolto asettuu osaksi tätä kokonaisuutta.”

Sarkomaa mainitsee yhtenä vaihtoehtona Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) näkemyksen, että työterveyshuoltoa tarjoavat tahot voisivat alkaa tarjoamaan perusterveydenhuoltoa muillekin.

Valtio ilmoitti viime viikolla, että sote-palvelujen rahoitus siirtyy kunnilta ensisijaisesti valtiolle. Virkamiesten selvitystyö erilaisista rahoitusvaihtoehdoista on tällä hetkellä meneillään.

Kun se valmistuu, poliitikkojen on Risikon mukaan käytävä asian kimppuun rivakasti.

”Eteenpäin ei voi mennä, jos emme tiedä, miten palvelut rahoitetaan. Rakenne ei ole mitään ilman rahaa.”

Lähitulevaisuudessa on siis jälleen edessä iso vääntö.

”Toivottavasti rahoitusasiasta ei tule seuraavaa kriisiä. Toivottavasti opimme tästä viime viikkojen prosessista.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat