Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat: Sote-ratkaisu edistää kansalaisten tasa-arvoa

Politiikka
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Valinnanvapaus parantaa asiantuntijoiden mukaan kansalaisten tasa-arvoa.
Valinnanvapaus parantaa asiantuntijoiden mukaan kansalaisten tasa-arvoa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Mitä seuraavaksi?

 Hallitus julkistaa maanantaina klo 13 yksityiskohdat sote-sopimuksesta, josta hallituspuolueet päättivät lauantain vataisena yönä.

 Sote-uudistusta koskeva järjestämislaki on määrä saada lausuntokierrokselle huhtikuussa ja eduskuntaan ensi syksynä.

 Uudistuksessa on vielä ratkaisematta monta isoa ja monimutkaista asiaa kuten rahoitus.

Hallituspuolueiden päättämä potilaan valinnanvapaus sekä tiukka valtion ohjaus sote-alueille parantavat kansalaisten tasa-arvoa sosiaali- ja terveydenhoidossa, arvioivat Helsingin Sanomien haastattelemat asiantuntijat.

”Valinnanvapauden myötä kaikki kansalaiset pääsevät käyttämään samoja palveluja ja yksityinen tuotantokapasiteetti saadaan yhteiskunnan käyttöön. Nythän yksityinen sektori on vain varakkaiden käytössä”, sanoo terveydenhoidon organisoinnin ja johtamisen professori Mats Brommels Tukholman Karoliinisesta instituutista.

Hän on aiemmin ollut professorina Helsingin yliopistossa ja osallistunut asiantuntijana sote-uudistuksen valmisteluun. Hän hämmästelee, että valinnanvapaudesta on Suomessa tehty puoluepolitiikkaa.

”Ruotsissa kaikki ymmärtävät, että se on kansalaisten etu.”

Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten muodostama hallitus oli vähällä kaatua kuluneella viikolla keskustan ja kokoomuksen välille syntyneen sosiaali- ja terveysuudistuksen mallia koskevan riidan takia.

Kun sote-alueiden määrästä syntyi hallituskriisi, kokoomus sai tilaisuuden neuvotella valinnanvapaudesta.

Keskusta oli taipunut jo ennen hallituskriisiä kokoomuksen tahtoon avata lähes kaikki palvelut kilpailulle. Valinnanvapaudesta ei ollut kuitenkaan sovittu.

Käytännössä valinnanvapaus tarkoittaa sitä, että jatkossa potilas saa valita, meneekö hän julkiselle vai yksityiselle terveysasemalle. Rahoitus tulee sote-alueelta.

Sote-alue valitsee vain tuottajat, jotka saavat tuottaa palveluja sen alueella.

Tässä jutussa tarkemmin siitä, mitä sote-ratkaisu kansalaiselle tarkoittaa.

Johtaja Markku Pekurinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) muistuttaa, että valinnanvapaus on jo olemassa muissa Pohjoismaissa ja EU-maissa.

”Muutos tuo Suomen lähemmäksi muita länsimaita. Samalla se parantaa perustason palveluja, koska niiden rahoitus riippuu jatkossa asiakkaiden määrästä.”

Pekurinen muistuttaa, että Suomen sote-järjestelmä on yksi länsimaiden eriarvoisimmista. Hyväosaisilla on työterveyshuollon ja yksityisen hoidon Kela-korvausten myötä paremmat palvelut kuin muilla.

Kansalaisten yhdenvartaisuutta parantaa myös päätös, että sote-alueet tulevat tiukkaan valtion ohjaukseen, arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Aki Lindén.

”Tämä on hyvä päätös, koska kansalaisten eriarvoisuus on johtunut nimenomaan kuntakohtaisista eroista. Kun rahoituskin ilmeisesti tulee valtiolta, tämä tulee hyvin lähelle Britannian valtiojohtoista järjestelmää, ja se on hyvä”, Lindén sanoo.

Vartiainen sotesta: kilpailun lisääntyminen hyvä asia
Vartiainen sotesta: kilpailun lisääntyminen hyvä asia
Kokoomuksen kansanedustajan Juhana Vartiaisen mukaan hoiva-alalta voisi kehittyä myös vientipalveluja: Kuvaus Esa Syväkuru / HS

Brommels tuntee hyvin Ruotsin kokemukset valinnanvapaudesta. Hänen mielestään huoli siitä, että yritykset pääsisivät nyt rahastamaan, on aiheeton.

”Päinvastoin. Yksityinen sektori tulee tätä kautta vahvasti yhteiskunnan kontrolliin”, hän sanoo.

Samaa mieltä on Pekurinen.

”Tämä luo ihan eri markkinan kuin vapaat yksityiset markkinat. Järjestelmässä on oltava tiukat kriteerit laadulle ja hinnalle. Silloin palvelun tuottajalle ei tule mitään laskutusautomaattia, ja menot ovat ennakoitavissa”, Pekurinen sanoo.

Brommelsin mukaan Ruotsissakin on käynyt ilmi, että jotkin kansainväliset suuryritykset ovat kiertäneet sisäisten lainojen avulla veroja.

”Sehän ei ole erityisesti terveydenhoitoalan ongelma, vaan koskee muitakin yrityksiä. Se on ongelma ja Ruotsissa siihen on puututtu.”

Brommelsin mielestä ainoa keino turvata esimerkiksi laadukkaat sosiaalipalvelut kuten vanhustenhoito pienillä, syrjäisillä paikkakunnilla on juuri valinnanvapaus.

”Ruotsiin on syntynyt valinnanvapauden myötä 800 uutta, pääasiassa naisten perustamaa pienyritystä. Ne eivät pystyisi osallistumaan raskaaseen kilpailutukseen, jossa suuret yritykset ovat aina vahvemmilla.”

Aki Lindén on tyytyväinen siihen, että 1,6 miljoonan asukkaan Uusimaa säilyy yhtenä sote-alueena.

”Tunnen huolta muualla Suomessa olevista alueista. Osa niistä voi olla liian pieniä, että sinne saataisiin laadukkaat palvelut.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat