Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistus tuo riisuttuja satelliittisairaaloita

Politiikka
 
Marjukka Liiten Eeva Palojärvi
Toivakka: Perusterveydenhuolto on nyt ongelmamme
Toivakka: Perusterveydenhuolto on nyt ongelmamme
Kokoomuksen ministeri Lenita Toivakka uskoo vahvasti, että hallituksen sote-uudistus tuo säästöjä yhteiskunnalle, muun muassa "kilpavarustelun" vähetessä. Mutta mistä muusta uusi sote-sopimus säästää? Toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu HS

Suomen keskussairaalaverkosto säilyy mutta muuttuu toiminnaltaan rajusti, kun sote-uudistus toteutuu.

Valtakunnallisen sairaalatoiminnan rungon muodostavat kaksitoista ympärivuorokautisen päivystyksen keskussairaalayksikköä. Osassa nykyisiä keskussairaaloita palvelutarjonta kuitenkin ohenee, vaikka ympärivuorokautinen päivystys yhä säilyy.

Kaikilla itsehallintoalueilla on päivystys ympäri vuorokauden, vakuutti perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) maanantaina tiedotustilaisuudessa, jossa avattiin tarkemmin hallituksen viikonvaihteessa tekemää sote-päätöstä.

Suppeamman palvelun tarjoavat sairaalat muuttuvat niin sanotuiksi satelliittiyksiköiksi.

Sote-uudistus myllää erityisesti aluesairaalaverkostoa, joista karsitaan ensimmäiseksi kalliit leikkaussalit.

Sote-uudistusta valmisteleva alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti sanoo, että mikään keskussairaala ei kuitenkaan ole menossa kiinni.

”Kyse uudistuksessa on siitä, mitkä sairaalat tekevät laajaa ympärivuorokautista päivystystä ja mitkä sairaalat tekevät päivystystä suppeammalla palvelulla. Uudistus ei siis tarkoita, että ne, jotka eivät ole mukana kahdentoista laajan päivystyssairaalan listalla, menevät kiinni. Ne kuitenkin muuttavat toimintatapaansa. Niitä nimitetään vastedes satelliittiyksiköiksi.”

Suppeamman palveluvalikoiman sairaalat myös erikoistuvat keskenään.

Virkamiesvalmistelussa on linjattu, että kaksitoista täyden palvelun sairaalaa sijaitsisivat vastedes Helsingissä, Turussa, Lahdessa, Tampereella, Porissa, Lappeenrannassa, Jyväskylässä, Seinäjoella, Kuopiossa, Joensuussa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Listan uutisoi maanantaina ensimmäiseksi Yleisradio. Hallitus ei ole vielä tehnyt siitä päätöksiä.

”Laajan palvelun päivystyssairaala tarkoittaa sitä, että sairaalassa on kymmenen erikoisaluetta ja niissä kussakin 10–12 lääkäriä”, määrittelee lääkintöneuvos Timo Keistinen sosiaali-ja terveysministeriöstä.

Suppeamman palvelun keskussairaaloiksi jäisivät Keistisen mukaan Savonlinna, Kemi, Kajaani, Mikkeli, Hämeenlinna, Vaasa, Kokkola ja Kotka.

Keistinen muistuttaa, että Savonlinnasta on jo nyt lopetettu synnytystoiminta. Kemissä, Kajaanissa ja Mikkelissä on enää poikkeuslupa synnytyksiin.

”Synnytyssairaaloita on lakkautettu yksi per vuosi tahdissa.”

Aluesairaalaverkostoa sote-uudistus ravistelee rajusti.

Kallis leikkaustoiminta on lähdössä ensimmäiseksi, ja aluesairaaloiden toimintamuoto muuttuu oleellisesti.

”Niihin tulee kuntouttavaa toimintaa. Ei-leikkaava toiminta loppuu. Niistä tulee paikallisia lähisairaaloita, ja perustehtävä on pitää ikääntyvä väestö kunnossa”, Keistinen sanoo.

Viisi huippusairaalaa toimivat vastakin yliopistollisten keskussairaaloiden ympärillä: Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa.

Rehula korosti tiedotustilaisuudessa, että valtion rooli rahoittajana turvaa perusoikeudet.

Päämääränä on säätää valinnanvapauslainsäädäntö. Myös erityistason palveluihin tulee sovellettu valinnanvapaus: yksilö voi valita julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin palvelut.

Monikanavaisesta rahoituksesta siirrytään yhteen rahoituskanavaan.

Kukin 18 itsehallintoalueesta arvioi itse, pystyykö se järjestämään palveluita. Myös kriisimenettelystä sovitaan laissa.

Erityisvastuualueista (erva) luovutaan. Viisi yliopistosairaalaa jatkavat toimintaansa.

On todennäköistä, että ensi vuoden huhtikuussa on uusi laki, vaikka aikataulusta ollaankin yhdeksän päivää myöhässä, Rehula kertoi valmistelun aikataulusta.

Myös muun muassa pelastustoimen tehtävät on määrä siirtää itsehallintoalueille, kertoi kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk). Ministeriöiden on määrä arvioida vielä tarkemmin, miten esimerkiksi ely-keskusten liikennetehtävät jaetaan. ”Ovi voi käydä molempiin suuntiin”, Vehviläinen sanoi.

Ensimmäiset vaalit itsehallintoalueilla järjestetään Vehviläisen mukaan joko vuonna 2017 tai 2018.

Myöhemmin selviää, kuinka suuria valtuustoista tulee.

Suomessa on nyt 136 kuntayhtymää. Vehviläisen mukaan syntyy tuntuvia kustannussäästöjä, kun toimintoja keskitetään ja kehittämistehtävä kootaan 18 itsehallintoalueelle.

Oikaisu kello 16.37: Hallitus ei ole vielä tehnyt päätöstä, missä täyden palvelun sairaalat sijaitsevat.

HS:n Jaana Savolainen selittää sote-tilanteen
HS:n Jaana Savolainen selittää sote-tilanteen
Hallituksen on määrä tiedottaa myöhemmin tänään sote-ratkaisujen yksityiskohdista. Mitä on odotettavissa? Kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS
Rehula: soten kaikilla itsehallintoalueilla on päivystys ympäri vuorokauden
Rehula: soten kaikilla itsehallintoalueilla on päivystys ympäri vuorokauden
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) ilmoitti maanantain tiedotustilaisuudessa, että sote-uudistuksen myötä Suomessa on tulevaisuudessa kaksitoista ympärivuorokautisen päivystyksen yksikköä.
Stubb: valinnanvapaus ei tarkoita yksityistämistä
Stubb: valinnanvapaus ei tarkoita yksityistämistä
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb vakuutti sote-väännön jälkeen luottavansa hallituskumppaneihin. Toimittaja Paavo Teittinen HS, kuvaus Esa Syväkuru HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat