Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusministeri Niinistö: Tilannekuva kansallisesta turvallisuudesta on ajan tasalla

Politiikka
 
Tuomas Selänne
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) arvioi Suomen tilannekuvan olevan kunnossa.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) arvioi Suomen tilannekuvan olevan kunnossa. Kuva: Tuomas Selänne

Venäjän lisääntynyt mielenkiinto lännen tietoliikennettä kohtaan on herättänyt huolta useissa länsimaissa syksyn aikana, kertoi HS lauantaina. Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mukaan Suomen tilannekuva on kunnossa.

”Suomessa viranomaisilla on ajan tasalla oleva tilannekuva kansalliseen turvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä, mutta se on kaikissa maissa luottamuksellista tietoa”, Niinistö sanoo HS:lle.

Syksyn aikana Venäjän satelliitteja on yllättäen ilmaantunut toisten tietoliikennesatelliittien lähistölle. Tuhannet Puolan armeijan henkilökuntaan kuuluvat ovat saaneet ”tyhjän” puhelun venäläisen operaattorin numeroista, kertoi brittilehti Telegraph viime viikolla.

Yhdysvallat on puolestaan ollut huolissaan siitä, että Venäjän sukellusveneet ja vakoilualukset asioivat merenpohjassa kulkevien kaapelien lähellä Pohjanmerellä yhä ahkerammin.

Britannian arvostetun ajatuspajan Chatham Housen Venäjän-asiantuntijan Keir Gilesin mukaan useissa Venäjän toimissa on selvä kaava. Suurvallan seuraavasta askeleesta ei kuitenkaan ole varmuutta vaan pelkkiä epäilyjä.

”Suomen fokuksena ovat luonnollisesti Suomen turvallisuusympäristöön vaikuttavat tekijät riippumatta siitä, mistä ne tulevat”, Niinistö sanoo.

Perustelut Venäjän aktiivisuuden lisääntymiseen ovat löydettävissä valtion opinkappaleesta nimeltä informaatioturvallisuusdoktriini. Se on eräänlainen peruskirja tiedon suojaamisesta ja hallinnasta.

Venäjän ensimmäinen informaatiodoktriini tuli voimaan jo vuonna 2000, siis lähes kuusitoista vuotta sitten. Uuden version on määrä tulla voimaan ensi vuoden alussa. Molemmissa versioissa sanotaan, että Venäjän valtiolle haitallinen informaatio uhkaa Venäjän valtion turvallisuutta.

Haitallisen informaation saamaa ilmatilaa voi häiritä esimerkiksi hämärtämällä kokonaiskuvaa. Siitä seuraa, että on entistä vaikeampaa hahmottaa, mikä on tärkeää ja mikä on totta. Tässä kohtaa kuvaan astuu informaatiovaikuttaminen.

”Suurvaltojen resursseilla on mahdollista toimia usealla eri sektorilla ja tavalla tiedon keräämiseksi, käyttämiseksi ja sillä harhauttamiseksi”, Niinistö sanoo.

Hän korostaa, että puhuu asiasta yleisesti.

Niinistö ei ota kantaa HS:n useasta eri lähteestä saamaan arvioon, että niin Ruotsin kuin Suomenkin vuoden aikana tapahtuneissa oletetuissa sukellusvenehavainnoissa on saattanut olla kyse Itämeressä kulkeviin tietoliikennekaapeleihin kohdistuneesta tiedustelusta.

”Tiedustelu ja vakoilu ovat aina kuuluneet valtioiden keinovalikoimaan niiden pyrkiessä edistämään kansallisia intressejään.”

Ruotsin entinen puolustusministeri Sten Tolgfors kiinnitti HS:n uutisen jälkeen viestipalvelu Twitterissä huomiota The New York Timesin artikkeliin, jossa kerrotaan Venäjän valmisteilla olevasta etäohjattavasta vedenalaisesta aluksesta.

Lehti kertoi lokakuussa, että Venäjä kehittelee alusta, jolla voidaan kuljettaa pientä, taktista ydinasetta käytettäväksi rannikkoalueilla tai satamia vastaan.

Tolgfors toimi puolustusministerinä Fredrik Reinfeldtin hallituksessa vuosina 2007–2012.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat