Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolme sotealuetta pakotetaan yhteistyöhön muiden kanssa – THL:n asiantuntija ennakoi erimielisyyksiä

Politiikka
 
Rehula: Matka lonkkaleikkaukseen voi kasvaa
Rehula: Matka lonkkaleikkaukseen voi kasvaa
Peruspalveluista vastaava ministeri Juha Rehula (kesk) ei vielä osaa vastata kysymykseen, saako sote-uudistuksen jälkeen sydänpotilas valita oman kirurginsa. Rehula tietää kuitenkin sen, miten hoitojonot lyhenevät ja laatu paranee, vaikka rahaa saa käyttää aiempaa vähemmän. Toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu HS

Vastuuministerit eivät suostuneet vielä maanantaisessa tiedotustilaisuudessaan kertomaan, mitkä kolme tulevista itsehallintoalueista pakotetaan yhteistyöhön muiden kanssa.

”Kyse on monesta vaikeasta asiasta. Siinä tulee varmasti aika paljon debattia, kun nyt päätettiin perustaa 18 itsehallintoaluetta mutta kolme niistä jää ilman itsenäistä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuuta. Mitkä kolme aluetta sitten eivät ole yhdenvertaisia muiden kanssa?” kysyy johtaja Markku Pekurinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Päätökseen vaikuttavat lopulta esimerkiksi uusien itsehallintoalueiden asukasluku ja taloudellinen kantokyky. Nimien puuttumisesta huolimatta Pekurinen kiittelee päätöksen syntymistä.

Markku Pekurinen
Markku Pekurinen

”Tärkeä asia tietysti on, että hallitus on tehnyt päätöksen ja määritellyt askelmerkit uudistuksen seuraavaan vaiheeseen. Alueiden määrät on päätetty”, Pekurinen sanoo mutta muistuttaa, että uudistuksessa on vielä paljon suuria kysymyksiä ratkaistavana.

Suomeen muodostetaan 18 itsehallintoaluetta ja niiden pohjalta 15 sote-aluetta. Samalla ”täyden palvelun” ympärivuorokautinen päivystystoiminta keskitetään 12 keskussairaalaan, muissa keskussairaaloissa toimintoja karsitaan.

Tiedotustilaisuudessa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) sanoi, että ”numeroille tulee nimet, kun on sen aika.”

Uusien alueiden on määrä aloittaa toimintansa vuonna 2019. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) puhui tiedotustilaisuudessa jopa ”himmelivallankumouksesta”, kun esimerkiksi lukuisista kuntayhtymistä luovutaan.

Myös THL:n Pekurinen pitää päätöksenteon keskittymistä hyvänä asiana.

”Tärkeätä on, että valtion rooli sosiaali- ja terveydenhuollossa vahvistuu järjestämispäätöksen myötä. Tätä on odotettu pitkään ja nyt se on toteutumassa.”

Sote-uudistukseen kuuluu olennaisesti myös valinnanvapauden lisääntyminen. Vastaisuudessa asiakas saa entistä vapaammin valita, mistä palvelunsa hankkii. Ministeri Rehula kertoi maanantaina, että valinnanvapaus kattaisi perusterveydenhuollon ohella ”erikoistason alueita”.

Se, mitä valinnanvapaus lopulta käsittää, paljastunee myös tulevien kuukausien aikana. THL:n Pekurinen piti suuntaa kuitenkin oikeana.

”Väestön kannalta tämä on myönteinen asia, että on sovittu valinnanvapauslainsäädännöstä. Sen valmistelu tulee kuitenkin olemaan vaativaa, kun ei ole yksityiskohtaisesti määritelty, miten se on tarkoitus järjestää. Kädenvääntöä on tiedossa”, Pekurinen sanoo.

Sote-uudistusta koskeva järjestämislaki on määrä saada lausuntokierrokselle huhtikuussa ja eduskuntaan ensi syksynä. Sote-alueet aloittaisivat toimintansa vuonna 2019.

Kaisa Rautaheimo / HS
Hallitus kertoi yksityiskohtia sote-sopimuksesta Valtioneuvoston linnassa maanantaina. Vasemmalta: Lenita Toivakka, Juha Rehula, Anu Vehviläinen ja Sampo Terho.
Hallitus kertoi yksityiskohtia sote-sopimuksesta Valtioneuvoston linnassa maanantaina. Vasemmalta: Lenita Toivakka, Juha Rehula, Anu Vehviläinen ja Sampo Terho.
Toivakka: Perusterveydenhuolto on nyt ongelmamme
Toivakka: Perusterveydenhuolto on nyt ongelmamme
Kokoomuksen ministeri Lenita Toivakka uskoo vahvasti, että hallituksen sote-uudistus tuo säästöjä yhteiskunnalle, muun muassa "kilpavarustelun" vähetessä. Mutta mistä muusta uusi sote-sopimus säästää? Toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat