Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkkipiispa antoi pakit työmarkkinapomoille – arkipyhiä ei siirretä

Politiikka
 

Kirkko suhtautuu edelleen tiukan kielteisesti siihen, että arkipyhät kuten loppiainen ja helatorstai siirrettäisiin pysyvästi viikonloppuun.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan palkansaaja- ja työnantajajärjestöjen johtajat kävivät maanantaina kysymässä arkkipiispa Kari Mäkiseltä, onko kirkko valmis siirtämään arkipyhät viikonloppuun, jos Suomen kustannuskilpailukyvyn kohentamisen takia näin pitäisi toimia. Ilman kirkkoa siirto ei onnistu.

Käynnin syynä olivat parhaillaan meneillään olevat vaikeat neuvottelut laajasta työmarkkinasopimuksesta ja niihin liittyvät pakkolait, joita hallitus parhaillaan sorvaa. Neuvotteluja käydään palkansaajien keskusjärjestöjen SAK:n, STTK:n ja Akavan sekä työnantajia edustavien EK:n ja Kuntatyönantajien kesken.

Hallitus on vaatinut, että neuvotteluissa yritysten kustannuskilpailukykyä parannetaan muun muassa yritysten yksikkötyökustannuksia alentamalla.

Yksi keino alentaa yksikkötyökustannuksia olisi se, että loppiainen ja helatorstai muutettaisiin työpäiviksi. Hallitus on parhaillaan kirjoittamassa lakiesitystä, joka muuttaisi loppiaisen ja helatorstain palkattomiksi vapaapäiviksi. Pyrkimys on pidentää näin työaikaa ja saada ehyitä työviikkoja ilman kirkon siunausta.

Työmarkkinajärjestöt kuitenkin pelkäävät, että lainsäädännöstä on tulossa keinotekoista, monimutkaista ja tulkinnanvaraista.

Yksinkertaisempi keino olisi siirtää loppiainen ja helatorstai viikonloppuun, mutta arkipyhistä säädetään kirkkolaissa, jota ei voi muuttaa ilman kirkolliskokouksen esitystä. Asiaa selvitettiin viimeksi osana vuoden 2013 työllisyys- ja kasvusopimusta.

Työmarkkinajärjestöistä SAK suhtautuu kielteisemmin arkipyhävapaiden siirtoon kuin toimihenkilöiden STTK ja korkeasti koulutettujen Akava. Järjestöt kysyivät kirkon kantaa, jotta ne tietäisivät, millaisia eri keinoja niillä on löytää sopimus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat