Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rkp: Työn verotus alas, arvonlisäveroon korotus

Politiikka
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Carl Haglund Rkp:n puoluetoimistolla Helsingissä lokakuun alussa.
Carl Haglund Rkp:n puoluetoimistolla Helsingissä lokakuun alussa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Fakta

Rkp:n esityksiä

 Tuloveroa kevennetään 0,5–1,0 prosenttiyksiköllä

 Alv:n korotus 0,5 prosenttiyksikköä

 Kotitalousvähennys nostetaan 4 000 euroon

 VR:lle 11 miljoonaa euroa lisää

 Eläkeläisten asumistukeen ei muutoksia

Rkp:n vaihtoehtobudjetti panostaisi hallitusta enemmän koulutukseen ja kehitysyhteistyöhön ja palauttaisi hallituksen ohjelmaan kuntauudistuksen.

Rkp:n budjettiesitys ei loppusummaltaan eroa hallituksen esityksestä ja on tasapainossa, eli se ei lisäisi valtion velanottoa.

Painotukset poikkeavat hallituksen esityksestä. Rkp keventäisi ansiotuloverotusta yhdellä prosenttiyksiköllä alimmissa palkkaluokissa ja puolella prosenttiyksiköllä ylemmissä palkkaluokissa. Se vähentäisi valtion verotuloja 488 miljoonaa euroa.

Rkp kompensoisi ansiotuloverotuksen kevennyksen korottamalla arvonlisäveroa puolella prosenttiyksiköllä kaikissa alv-luokissa. Se toisi valtiolle 409 miljoonaa euroa vuodessa lisätuloja. Puolue myös korottaisi kotitalousvähennyksen enimmäismäärää, koska se lisäisi pienyrittäjien työllisyystilannetta. Hyvätuloisilta eläkeläisiltä perittävää raippaveroa puolue keventäisi.

Rkp on myös valmis poistamaan verovapauden ensiasunnon ostamisesta. Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglundin mukaan näyttöä ei ole siitä, että verovapaus kannustaisi ensiasunnon hankintaan. Tällä valtio säästäisi 95 miljoonaa euroa vuodessa.

”Tällä rahoitetaan osittain työn verotuksen keventämistä”, Haglund sanoo. Hänen mukaansa esitys on linjassa sen kanssa, että asuntovelan korkojen verovähennysoikeutta leikataan.

Hallituksen esitys kehitysavun leikkaamisesta 330 miljoonalla ei sovi Rkp:lle. Se palauttaisi 100 miljoonaa kansalaisjärjestöille ja 150 miljoonaa YK:n yhteisöille. Lisäksi se palauttaisi Finnfundille siirrettävät 130 miljoonaa takaisin perinteiseen kehitysapuun.

Rkp yhtyy muiden oppositiopuolueiden rintamaan eläkeläisten puolesta. Puolue säilyttäisi eläkeläisten asumistuen entisellään ja uhraisi siihen tarvittavat 65 miljoonaa euroa.

Koulutuksen kohdistuvat leikkaukset Rkp peruisi: Yliopistoille, peruskouluihin ja päivähoitoon lisää rahaa.

Millä puolue rahoittaisi lisämenot? Rkp palauttaa keskusteluun kuntauudistuksen ja vahvat peruskunnat. Puolue pitää hallituksen kärkihankkeita osittain ”rahalla kikkailuna” ja siksi Rkp:kin on valmis kikkailemaan ja saa laskennallisesti kärkihankkeiden vähentämisestä 126 miljoonan tulot.

Kuntien tehtävien vähentämisellä ja sote-uudistuksella Rkp laskee 70 miljoonan nettotulot. Saman verran tulisi ansiosidonnaisten työttömyysturvan kestoa lyhentämällä. Toisaalta puolue olisi valmis korottamaan korvauksen tasoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat