Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunnassa myrskyisä keskustelu: Lapselle jää oikeus 20 tunnin päivähoitoon

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kokoomuksen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen istui yksin ministeriaitiossa eduskunnan täysistunnossa tiistaina.
Kokoomuksen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen istui yksin ministeriaitiossa eduskunnan täysistunnossa tiistaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Kaikki eivät enää pääse hoitoon

 Hallitus esittää, että ehdoton oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen poistuu. Kaikille lapsille taataan kuitenkin 20 viikkotunnin verran varhaiskasvatusta.

 Hallitus perustelee esitystä säästöillä. Ministeriöiden virkamiesten mukaan säästö voi olla 62 miljoonaa vuodessa.

 Opposition mielestä säästöjä ei tule, mutta byrokratia lisääntyy ja lapset joutuvat eriarvoiseen asemaan.

Eduskunta aloitti myrskyisästi varhaiskasvatuslain muutoksen käsittelyn tiistaina. Oppositiopuolueet Sdp, vasemmistoliitto, vihreät ja Rkp pitivät lapsen oikeuksien polkemisena, kun hallitus rajaa subjektiivista päivähoito-oikeutta eli ehdotonta oikeutta saada lapselle kokopäiväistä hoitoa.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ja hallituspuolueet korostivat, että subjektiivista oikeutta ei poisteta. Jokaiselle lapselle taataan 20 viikkotuntia varhaiskasvatusta eli kansan kielellä päivähoitoa.

Päivähoito-oikeus rajataan ensi elokuun alusta puolipäiväiseksi silloin, kun toinen vanhemmista on työtön tai hoitaa perheen toista lasta äitiys-, isyys- tai hoitovapaalla tai kotihoidontuella. Kunnat saavat itse päättää ottavatko ne rajaukset käyttöön.

Lapsi saisi varhaiskasvatusta kokopäiväisenä, jos tarvetta on. Päivähoidosta siis tulee tarveharkintainen.

Hoitotarpeen arvioinnin pelättiin lisäävän kunnissa byrokratiaa, mutta Grahn-Laasonen toppuutteli, ettei arviointimenettelystä tarvitse tehdä monimutkaista, vaan se voi perustua perheiden ilmoitukseen. Tarvetta arvioidaan sitten henkilökunnan ja vanhempien kesken.

Opposition mukaan vanhempien työmarkkinatilanne ei saa vaikuttaa lapsen oikeuteen saada varhaiskasvatusta. Edustajat korostivat nimenomaan lapsen oikeutta. Ajat ovat muuttuneet siitä, kun puhuttiin vanhempien oikeudesta saada lapselleen hoitopaikka kun nämä olivat töissä.

”Jokaisen lapsen oikeus päivähoitoon on tärkeä syrjäytymisen ehkäisyn näkökulmasta ja pahoinvoinnin ehkäisyn näkökulmasta”, Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) sanoi.

Hallituspuolueiden edustajat puolustivat vanhempien roolia kasvatuksessa.

”Kun nyt on kysymys lapsen oikeudesta, niin eikö ole lapsen oikeus, että viettää enemmän aikaa oman vanhemman kanssa”, ihmetteli Laura Huhtasaari (ps).

Hanna Kosonen (kesk) sanoi, että hänestä 20 tuntiakin hoitoa tuntui ”hyvin ylenpalttiselta”, kun hän vei lapsensa päiväkotiin hoitaessaan vauvaa kotona.

Oppositiopuolueista kristillisdemokraatit tukivat hallitusta.

”Jos vanhemmat ovat kotona, eivät työskentele eivätkä opiskele niin miksi yhteiskunnan tulisi taata jokaiselle lapselle kokopäiväinen päivähoito? Herää kysymys, kenellä pienistä lapsista on ensisijainen vastuu, kodeilla ja vanhemmilla vai päiväkodeilla”, kysyi Päivi Räsänen (kd).

Subjektiivinen päivähoito-oikeus nähtiin suureksi saavutukseksi myös naisten oikeuksien kannalta. Usea edustaja näki hallituksen esityksen kääntävän kelloa taaksepäin.

Oppositio oli huolissaan myös varhaiskasvatuksen laadun heikkenemisestä, kun osapäiväiset ja kokopäiväiset vaihtuvat koko ajan. Säästöjäkin epäiltiin.

OECD:n mukaan yhden euron panostus varhaiskasvatukseen tuottaa seitsemän euroa takaisin ja siksi esimerkiksi Sdp:n Sanna Marin piti esitystä ”yhtenä järjettömimmistä päätöksistä mitä hallitus tekee taloudellisesti”.

”Säästöjä tehdään ideologisin perustein. On valittu, että varhaiskasvatukseen hyökätään molemmilla aseilla”, pamautti Mikaela Nylander (r).

Ministeri lähes yksin puolusti lakia eduskunnassa. Hän toivoi, että perheiden pelottelu varhaiskasvatuksen laadusta lopetettaisiin. Hän sanoi, että kyse on välttämättömistä menosäästöistä ja siitä että Suomi ei sysää velkataakkaa tuleville sukupolville eli juuri lapsille.

Lakiesitys lähetettiin sivistysvaliokuntaan. Päiväkotiryhmien koon kasvattamisesta hallitus on jo päättänyt asetuksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat