Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo: Telttamajoitus voi jatkua pidempäänkin, jos turvapaikanhakijoiden määrä pysyy korkeana

Politiikka
 
Roni Lehti / Lehtikuva
SPR:n Turun Pansion vastaanottokeskuksen pihalle pystytettiin telttoja yhdessä turvapaikanhakijoiden, keskuksen työntekijöiden ja vapaaehtoisten voimin syyskuun alussa.
SPR:n Turun Pansion vastaanottokeskuksen pihalle pystytettiin telttoja yhdessä turvapaikanhakijoiden, keskuksen työntekijöiden ja vapaaehtoisten voimin syyskuun alussa. Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) on erittäin huolestunut pakolaiskriisin kehittymisestä Euroopassa. Hänen mukaansa tilanne vaikutti menevän jo parempaan suuntaan, mutta nyt tilanne on kiristynyt myös Suomessa. Yksi syy siihen hänen mukaansa on se, että Ruotsissa on niin paljon turvapaikanhakijoita.

”Tilanne on todella vaikea”, Orpo sanoi keskiviikkona politiikan toimittajien tilaisuudessa.

Orpo toivoi, että Ruotsi harkitsisi vielä järjestelykeskuksen perustamista Etelä-Ruotsiin.

Tulijamäärän kasvu on johtanut siihen, että viranomaiset valmistautuvat Suomessa turvapaikanhakijoiden tilapäiseen teltta- ja konttimajoitukseen.

”Määrä on taas niin suuri, että me ei saada kunnollisia vastaanottotiloja käyttöön sitä tahtia, kun ihmisiä tulee”, sisäministeri selitti.

Teltta- ja konttimajoitusta aiotaan järjestää nykyisten vastaanottokeskusten yhteydessä, joita on nyt 70. Niissä on nyt yhteensä noin 25 000 majoituspaikkaa.

”Tämä on ihan pakko tehdä, mutta se on väliaikaista. Jos määrät pysyvät korkealla, niin niitä joudutaan käyttämään pidempäänkin”, ministeri sanoi väliaikaisesta majoitustavasta.

Hän muistutti, että teltat eivät ole mitään ”soputelttoja”, vaan kunnollisia SPR:n telttoja.

Orpo kiitteli kotimaan viranomaisia ja asian parissa työskenteviä erinomaisesta toiminnasta.

”Yhteispeli toimii Suomessa. Se on meidän vahvuus. Kun tiukka paikka tulee, silloin viranomaisten välisellä yhteistyöllä pystytään kyllä tekemään ihmeitä.”

Suomessa turvapaikanhakijoiden määrä laski jo päivittäisistä noin 600 hakijan määristä sataan hakijaan päivässä.

Nyt ollaan siinä tilanteessa, että Eurooppaan tuli viime kuukauden aikana enemmän turvapaikanhakijoita kuin koskaan ennen, pääasiassa Länsi-Balkanin reittiä eli Turkista Kreikkaan.

Se näkyy ja vaikuttaa myös Suomeen. Tänne on tullut viimeisen viikon aikana Tornion kautta 2 400 turvapaikanhakijaa.

”Uusi aalto, joka Eurooppaan tuli viime kuun aikana, alkaa näkyä Suomessa”, Orpo sanoi.

Irakilaisten osuus Suomeen tulleista oli aiemmin tulijoista noin 70 prosenttia. Se on nyt laskussa, mutta afganistanilaisia on nyt noin 60 prosenttia tulijoista.

Suomi jäädytti jo viime viikolla toistaiseksi afganistanilaisten turvapaikkapäätösten teon. Orpon mukaan nyt käydään läpi päätöskriteerejä kansainvälisesti vertaillen ja myös Afganistanin turvallisuustilannetta.

Kokoomuksen neuvottelijana hallituksen sote-ratkaisussa ollut Orpo on tyytyväinen viime viikolla kivuliaasti syntyneeseen päätökseen. Tällä kertaa hän uskoo sen vihdoin toteutuvan. Aiemmin haasteena ollut perustuslainmukaisuus pitäisi olla varmistettu, hän muistutti.

Sote-alueiden määräksi sovittiin nyt 15, mutta itsehallintoalueita tulee maakuntien verran eli 18. Asukasluvultaan kolme pienintä maakuntaa yhdistyy johonkin naapurimaakuntaansa sote-alueita perustettaessa.

Silloin jokaisella sote-alueella olisi reilusti yli 100 000 asukasta. Orpon mielestä se on vahva pohja järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut.

Orpo muistuttaa, että päätöksessä sovittiin, että aina järjestämispäätöksen yhteydessä arvioidaan alueiden kantokyky hoitaa sosiaali- ja terveyspalvelut. Sote-alueiden määrä voi siis tulevaisuudessa laskea.

Keskusta ja kokoomus kävivät tiukkaa vääntöä sote-alueiden määrästä, mutta viime kädessä vaakakupissa oli valinnanvapauslainsäädäntö, jonka kokoomus toi Orpon mukaan voimakkaasti pöytään.

Hänen mukaansa kokoomus halusi sellaiset kirjaukset, jotka ovat mahdollisimman yksiselitteiset. Nyt sovittiin, että valmistelu alkaa marraskuussa.

Valinnanvapauslainsäädäntö mahdollistaisi asiakkaan valinnanvapauden yksityisen, julkisen tai kolmannen sektorin tuottajan välillä pääsääntöisesti perustasolla ja soveltuvin osin erikoistason palveluissa.

Sote-taistelusta uhkasi kaataa jo hallituksen. Orpon mukaan se johtui siitä, että hallituspuolueiden välillä oli ideologisia, jopa erittäinkin vanhoja jakolinjoja hallituspuolueiden välillä.

”Pihtisynnytyksellä saatiin ihan kelpo jälkeläinen aikaan”, Orpo tuumaili.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat