Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkansaajajärjestöt tyrmäävät hallituksen pakkolait

Politiikka
 

Palkansaajien keskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK tyrmäävät jyrkin sanoin hallituksen aikomuksen heikentää työehtoja.

Järjestöt kritisoivat erityisesti lakiesityksen henkeä, jonka mukaan heikennykset jäävät pysyviksi.

”Hallitus uhkasi alun perin, että sopimusvapautta rajoittavat lait tulevat voimaan toistaiseksi, myöhemmin hallitus muutti määräajan kolmeksi vuodeksi. Nyt julkistetun luonnoksen henki kuitenkin on, että työehtojen leikkaukset jäisivät pysyviksi”, keskusjärjestöt sanovat yhteisessä tiedotteessaan.

Järjestöt pitävät välttämättömänä, että nykyiset työ- ja virkaehtosopimusten määräykset pakkolakien osalta palautuvat kolmen vuoden määräajan jälkeen ennalleen.

Palkansaajajärjestöt edellyttävät, että perustuslakivaliokunta käsittelee pakkolakiesitykset perusteellisesti. Tarvittaessa järjestöt ovat valmiita viemään pakottavan lainsäädännön kansainvälisen tuomioistuimen käsittelyyn.

”Työ- ja virkaehtosopimusosapuolten sopimusvapautta rajoittavat säännösesitykset eli pakkolait ovat ongelmallisia ja ristiriidassa perustuslain, Suomea velvoittavien kansainvälisten sopimusten sekä lomarahan enimmäissääntelyn osalta ainakin EU:n perusoikeuskirjan kanssa”, palkansaajat sanovat.

Järjestöjen mielestä on väärin, että hallitus aikoo rajata työ- ja virkaehtosopimuksiin sisältyvää niin sanottua jälkisuojaa. Nykyisin sopimukset ovat voimassa niin kauan kuin uusi sopimus syntyy eli töitä tehdään entisillä ehdoilla sopimuksen päättymisen jälkeisten neuvottelujen ajan. Pakkolaeissa hallitus määrää, että heikennykset tulevat voimaan heti, kun nykyinen sopimus päättyy.

Järjestöjen mukaan säännösesityksiin sisältyy runsaasti juridisia ja tulkinnallisia epäselvyyksiä. Arvio on, että ehdotukset lisäsivät työnantajien hallinnollista taakkaa ja johtaisivat epäselvyyksiin sekä tulkintariitoihin työpaikoilla.

”Järjestöt eivät ole neuvotelleet asiasta, vaan niitä on vain kuultu työ- ja elinkeinoministeriön työryhmässä. Valmistelu on ollut erittäin hätäistä ja poukkoilevaa. Jos työllisyyttä ja kilpailukykyä todella halutaan kohentaa, näin merkittävät sopimusjärjestelmän rajoitukset on syytä valmistella huolella asiantuntijoiden kanssa”, järjestöt sanovat.

SAK:n, Akavan ja STTK:n mielestä vaikutusarviot ehdotetuista toimenpiteistä perustuvat liiaksi oletuksiin. Erityisesti sairausajan palkkakarenssi ja lomien leikkaukset kohdistuvat kipeimmin julkisen sektorin naisvaltaisille aloille, järjestöt sanovat tiedotteessaan.

Järjestöjen mielestä lomaltapaluukorvausta koskevan säännöksen rajoittaminen vain uusiin työntekijöihin on yhdenvertaisuusnäkökulmasta ongelmallinen. Loppiaisen ja helatorstain osalta järjestöt pitävät todennäköisenä, että osalla työntekijöistä juhlapyhien muuttaminen arkipäiviksi johtaa palkanalennukseen ja osalla työajan pidennykseen.

Järjestöjen mukaan muutosturvaa koskeva ehdotus jää hyvin ohueksi. Työnantajalla olisi vain velvollisuus tarjota valmennusta irtisanomilleen työntekijöille, mutta ei velvollisuutta järjestää sitä. Myös valmennuksen sisällön määrittely, valvonta ja seuraamukset puuttuvat täysin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat