Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akavan laskelma: Hallituksen pakkolait voivat vähentää vuosiansioita tuhansilla euroilla

Politiikka
 

Korkeasti koulutettujen keskusjärjestön Akavan laskelmien mukaan hallituksen keskiviikkona julkaisemat pakkolakiesitykset voisivat voimaan tullessaan leikata palkansaajan vuosiansioita useita tuhansia euroja.

Keskiviikkona lausuntokierrokselle lähteneen lakiesityksen mukaan kaksi arkipyhää eli loppiainen ja helatorstai muuttuisivat työpäiviksi ilman korvausta. Lisäksi sairausloman ensimmäisestä päivästä ei saisi enää palkkaa, lomaraha leikattaisiin 30 prosentilla ja vuosiloma lyhenisi vähintään viikon arviolta noin 354 000 työntekijältä, joista suurin osa työskentelee julkisella sektorilla.

Julkisen sektorin opettajia lomien lyhennys ei koske, koska pakkolaissa muutetaan vuosilomalakia, joka ei opettajia koske.

Akavan laskelmien mukaan kahden tuhannen kuukausipalkkaisen vuosiansioista lähtee keskimäärin 831 euroa eli 3,3 prosenttia palkasta, jos nyt on lomaoikeus, jota ei leikattaisi. Jos lomaa leikattaisiin, ansioista lähtee 2 000 euroa eli 7,9 prosenttia vuodessa. 5 000 euron kuukausipalkkaisten kohdalla leikkaus olisi normaalilomaisilla 2 078 euroa ja pitkälomaisilla 4 999 euroa. Katso tästä Akavan laskelma.

Akavan mukaan keskimäärin pakkolait leikkaavat palkansaajan vuosiansioita 3,6 prosenttia. Pitkälomalaisten kohdalla leikkaus on 7,9 prosenttia. Tästä 4,4 prosenttia tulee siitä, jos lomien leikkausten jälkeen palkansaaja tekee kahdeksan työpäivää enemmän samalla palkalla. Näin on niillä julkisen sektorin työntekijöillä, joiden loma on nyt yli 7 viikkoa.

Keskimäärin suurin vaikutus on sairauspäiväkarenssilla, joka vähentää 1,4 prosenttia bruttopalkkaa. Tämä on laskettu palkansaajien keskimääräisellä poissaolomäärällä, joka on kaksi viiden päivän poissaolojaksoa. Suurin piirtein yhtä suuri vaikutus on lomarahan leikkauksella. Seuraavaksi eniten vaikuttaa lomien leikkaus ja arkipyhien vaihtuminen työpäiviksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat