Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rehn esitti paikkaa Fennovoiman jätteille

Politiikka
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) puhui eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) puhui eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Fennovoiman ydinvoimalan jätteet tulisi sijoittaa Olkiluodon onkaloon. Tätä mieltä oli elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) eduskunnassa keskiviikkona käydyssä keskustelussa, jossa käsiteltiin ydinjätehuollon tutkimusta ja turvallisuutta.

Fennovoima rakentaa voimalan Pyhäjoelle, ja sähkön tuotanto alkaa ensi vuosikymmenen puolivälissä. Laitoksen jätteistä ei ole tehty lopullista ratkaisua.

Rehn toivoi, että Fennovoiman jätteet voitaisiin haudata Posivan luolastoon Olkiluodossa.

Posiva on asiantuntijaorganisaatio, joka vastaa omistajiensa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta. Yhtiön omistavat Teollisuuden Voima ja Fortum.

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen suunnitellaan alkavan vuonna 2020.

Elinkeinoministeri suositteli, että Fennovoima ja Posiva pääsisivät sopimukseen jätteiden loppusijoituksesta.

Jos se ei onnistu, yhtiöt voidaan lain voimalla pakottaa yhteistoimintaan.

Kansanedustajat puhuivat ydinjätteistä siksi, että eduskunta hyväksyi viime vuosikymmenen alussa ratkaisun, jonka mukaan Olkiluotoon voidaan rakentaa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitos.

Samassa yhteydessä eduskunta edellytti, että hallitus antaa eduskunnalle selvityksen uudesta tutkimustiedosta ja teknisestä kehityksestä ydinjätteen loppusijoituksen turvallisuuden varmistamiseksi.

Ydinjätelaitoksella tarkoitetaan maanpäällistä kapselointilaitosta ja peruskallioon louhittua luolastoa. Kapselit kuljetetaan hissillä maanalaisiin tiloihin, jotka ovat yli 400 metrin syvyydessä. Loppusijoituksen kustannusarvio on 3,5 miljardia euroa.

Valtioneuvosto myöntää Posivan laitokselle rakentamisluvan torstaina.

Eduskuntakeskustelussa vihreät ja vasemmistoliitto suhtautuivat kielteisimmin jätteiden sijoittamiseen peruskallioon.

Satu Hassin (vihr) mukaan keskustelussa kannattaisi keskittyä luonnontieteeseen eikä politiikkaan tai juridiikkaan, sillä luolaston on kestettävä tuhansia vuosia, kenties miljoona vuotta.

Hassin mielestä tulevia jääkausia ei ole otettu huomioon, kun Olkiluodon luolastoa on suunniteltu.

Kun ilmasto jääkauden jälkeen lämpenee ja kilometrien paksuinen jäätikkö sulaa, syntyy väistämättä maanjäristyksiä. Ne rikkovat kallion ja hajottavat Posivan luolan.

Vasemmistoliiton Silvia Modigin mielestä olisi viisaampaa jättää jätteet jäähtymään maan pinnalle vesialtaisiin.

”Ydinjäte on ikuinen ongelma”, hän sanoi.

Modigin mukaan jätteisiin liittyvää aikajännettä ei voi hallita. Hän huomautti, että sata vuotta sitten kukaan ei voinut ennustaa, minkälainen maailma on nyt. Atomivoimaakaan ei ollut keksitty.

Hallituspuolueiden edustajat olivat iloisia siitä, että Suomi on ydinjätteiden käsittelyssä maailman ykkösmaa. He uskoivat, että Suomen tietotaitoa voidaan myydä muihin maihin.

Kokoomuksen Kai Mykkäsen mielestä ydinvoima on cleantechiä eli puhdasta teknologiaa, joka säästää luonnonvaroja. Hänen mukaansa atomivoiman riskit ovat olemattomia hiilenpolttoon verrattuna. ”Jos ydinvoima keksittäisiin nyt, se olisi cleantechiä”, Mykkänen sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat