Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp esittää verosuunnittelua vähentävää Lex Sipilää ja Lex Toivakkaa

Politiikka
 
Outi Pyhäranta ja Sirpa Räihä / HS
Pääministeri Juha Sipilä ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka.
Pääministeri Juha Sipilä ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka. Kuva: Outi Pyhäranta ja Sirpa Räihä / HS

Sosiaalidemokraatit esittävät vaihtoehtobudjetissaan kahta lainmuutosta, jotka vähentävät verosuunnittelua ja tuovat lisää rahaa valtiolle. Ensi viikolla julkistettava vaihtoehtobudjetti osuu myös pääministeri Juha Sipilään (kesk) ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakkaan (kok).

Vaihtoehtobudjetin kahta ehdotusta on Sdp:n sisäpiirissä alettu kutsua Lex Sipiläksi ja Lex Toivakaksi, jotka läpi mennessään toisivat valtiolle noin 120 miljoonan euron lisätulot vuodessa.

Sosiaalidemokraatit haluavat ensinnäkin puuttua siihen, että ulkomailla toimivat tai sinne perustetut kiinteistöyhtiöt nauttivat isosta veroedusta. Ne saavat vähentää verotettavasta tuloksestaan korkomenot kokonaan, mitä muut yhtiöt eivät voi tehdä.

Näin esimerkiksi kauppakeskuksen tuoton voi siirtää Suomen verottajan ulottumattomiin järjestelyllä, jossa ulkomainen omistajayhtiö on antanut lainaa suomalaiselle yhtiölle, joka maksaa isoja lainankorkoja esimerkiksi Belgiaan.

Sdp:n vaihtoehtobudjetin mukaan tälläisen ”aggressiivisen verosuunnittelun” lopettaminen tuo valtion budjettiin noin 20 miljoonaan euroa. Sosiaalidemokraattien mukaan tämän verran valuu veromenetyksinä joka vuosi valtion ulottumattomiin.

Sdp:n kansanedustaja Timo Harakka korosti keskiviikkona blogissaan, että ministeri Toivakka ei ole rikkonut lakia eikä välttänyt Suomen veroja.

Verosuunnittelua oli Toivakan mukaan kuitenkin tarkoitus tehdä.

Toivakan oman kertomuksen mukaan belgialainen holding-yhtiö ei kuitenkaan koskaan toiminut, kun kaupat ulkomaisen sijoittajan kanssa peruuntuivat.

Toinen Sdp:n vaihtoehtobudjetin kohta koskee Juha Sipilää ja niin sanottuja kapitalisaatiosopimuksia. Ne ovat sijoituksia, jotka nauttivat vakuutusten veroeduista, vaikka ne eivät vakuuta ketään tai mitään.

Esimerkiksi pääministeri Sipilä on siirtänyt pörssiosakeomistuksensa Nordean kanssa tehdyllä kapitaalisaatiosopimuksella niin sanottuun sopimuskuoreen.

Tämän sopimuksen ansiosta Sipilän arvopaperiomistukset on tuotteistettu tuottokoriksi, jossa osingot lasketaan vuosittain osuuden arvon nousuksi. Sipilä joutuu maksamaan osuuden arvon noususta veroa vasta, kun hän muuttaa näitä osuuksia rahaksi.

Siihen saakka tuotot voivat kasvaa korkoa korolle. Niin kauan kuin varat ovat sijoitettu kapitalisaatiosopimukseen, niitä ei tarvitse myöskään avata kansalle nähtäväksi.

Sdp:n ehdotuksen mukaan kapitalisaatiosopimuksia ja kaikkia muitakin sijoitusvakuutuksia aletaan Suomessa verottaa kiinteällä esimerkiksi 0,3 prosentin verolla.

Oppositiopuolueen laskelman mukaan tämä toisi valtiolle vuodessa noin 100 miljoonan euron tuoton vuodessa, sillä sijoitusvakuutusten kanta on noin 36 miljardia euroa.

”Verotuksen ansiosta tämä omaisuuserä tulee myös julkiseen tietoon”, Sdp esittää vaihtoehtobudjetissaan.

Sosiaalidemokraatit aikovat julkistaa vaihtoehtobudjettinsa ensi maanantaina.

Korjaus kello 11.00: Ministeri Toivakan oli tarkoitus tehdä verosuunnittelua, ei rikkoa lakia. Korjaus kello 15.45: Sdp:n esittämä kiinteä vero kapitalisaatiosopimuksille ja muille sijoitusvakuutuksille on 0,3 prosenttia, ei 0,003 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat